Sveriges viktigaste jobb finns i kommunerna i Göteborgsregionen!

Hur gör man för att locka högstadie- och gymnasieungdomar till att intressera sig för jobb inom kommunen? Och vad är Sveriges viktigaste jobb, egentligen?

Det var tredje gången gillt för GR:s samordnade kommungemensamma monter på mässan Gymnasiedagarna och Future Skills – Västsveriges största och mest självklara mötesplats för alla som ska göra sitt val till gymnasiet. Tredje gången vi tillsammans lyfte fram och försökte inspirera, väcka nyfikenhet och öka medvetenheten hos ungdomarna om den stora bredd av yrken som finns i kommunerna. Tredje gången vi med hjälp av våra yrkesambassadörer, våra medarbetare i kommunerna, framhöll att detta faktiskt är Sveriges viktigaste jobb.

Digitalt – och alla 13 kommuner var med

Men det var premiär också, för det var första gången vi gjorde det tillsammans alla 13. Det var definitivt första gången vi gjorde det digitalt, och det var första gången vi använde oss av film som medium, i detta sammanhang. Filmer, som visar på hur ett (första) jobb i kommunen kan göra skillnad, på riktigt. Hur ditt första jobb kan starta framtiden.

Filmerna kunde ses i den digitala montern, där vi också försökte möta utmaningen att ersätta den fysiska mässans möte mellan människor genom att erbjuda skriftlig- eller livesänd ansikte-mot-ansikteschatt. Andra ”monteraktiviter” var SKR:s digitala yrkestest respektive en fototävling där deltagarna uppmanades att fotografera sitt drömjobb.

Filip och Erik återser sina sommararbetsplatser

Genom informationen i montern och genom filmerna ville vi lyfta fram sommarjobbet lite extra. Sommarjobbet som en viktig inkörsport till framtiden. I filmerna får vi fick följa Filip och Erik, två killar i övre tonåren från varsin kommun i Göteborgsregionen, när de återser sina sommararbetsplatser, på ett äldreboende respektive en förskola. Det blev kära återseenden som tydligt visar att sommarjobben inte bara gett ett tillskott i kassan, utan framför allt fyllt på må-bra-kontot, känslan av att ha gjort gott för någon annan än bara sig själv.

För det är ju det som är Sveriges viktigaste jobb!
När en av våra ambassadörer i chatten med mässbesökarna fick just den frågan var det precis det hon svarade: Att bidra till att människor på olika sätt får en meningsfull vardag!

Eller som Erik och Filip säger om sina sommarjobb i filmerna: ”Det är ju sällan man sitter där med en bunt papper eller framför en dator och får så mycket positiv energi tillbaka”, eller ”Det är svårt att förklara känslan men när man väl känner den så känner man igen den – Nu f-n har jag gjort nåt gôtt!”

Se filmerna på sverigesviktigastejobb.goteborgsregionen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kontaktperson på GR: Helena E:son Alm

Senast uppdaterad:  

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund