Du är här:
Människors tillgång till boende och viktiga samhällsfunktioner behöver bli mer jämlik. För att minska boendesegregation och främja social hållbarhet har Göteborgsregionen tagit fram en verktygslåda för socialt hållbar samhällsplanering. Syftet med verktygslådan är att tillhandahålla metoder som kan anpassas och användas av kommuner i hela regionen, men även utanför. Målet är att verktygslådan ska bidra till att stärka sociala aspekter i planeringsprocesser.
En förutsättning för att kunna arbeta framgångsrikt med metoderna i verktygslådan är ett tvärsektoriellt och medskapande arbetssätt. Det innebär ett samarbete mellan framförallt samhällsbyggnads- och sociala förvaltningar där alla perspektiv och kompetenser tas tillvara.
Se gärna filmen för att få en kort introduktion till verktygslådan och klicka sen runt bland de olika metoder som tagits fram!
Material från SKL:s innovationsguide, AllAgeHub m.fl.
Rapport - Magnus Johansson, senior forskare RISE
Verktygslådan är framtagen inom ramen för projektet Social innovation i samhällsplanering, ett Vinnova-finansierat utvecklingsprojekt för att motverka boendesegregation som Göteborgsregionen drivit tillsammans med RISE och kommunerna Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Partille och Stenungssund 2017–2019.
Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.