Kunskapsbank

Filmer, lästips och länkar för dig som är intresserad av stöd till placerade barns föräldrar.


Tor Slettebö, professor i socialt arbete, har varit involverad i frågan om stöd till placerade barns föräldrar i Norge. Härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du se en kort film där Tor ger sin bild av varför stöd behövs och vad det kan innehålla.

tor-slettebo

En brukarstyrd brukarrevision om föräldrar till familjehemsplacerade barn genomfördes i Region Jönköpings län 2018.

Föräldrar till familjehemsplacerade barn. En rapport om de biologiska föräldrarnas upplevelser.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ett stöd för bedömning av umgänge mellan föräldrar och placerade barn har tagits fram av Socialstyrelsen. Det publicerades i mars 2019.

Barn i familjehem – umgänge med föräldrar och andra närstående. Kunskapsstöd till socialtjänsten.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vårdnadsöverflyttning för barn och unga i familjehem

Läs rapportenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Therése Wissö, som deltar som forskar i detta projekt, sammanfattar projektet i en kort filmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett av de största projekten med placerade barns föräldrar som tidigare genomförts i Sverige kan du läsa om i Föräldrars röster – hur är det att ha sina barn placerade i fosterhem.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Ingrid Höjer, numera professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet, träffade cirka 40 föräldrar och studerade bl.a. två kommuners arbete med föräldragrupper.

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ansvarar för frågan om hur den offentliga förvaltningen kan och bör stödja föräldrar.


mfof

Den statliga LVU-utredningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (SOU 2015:71) behandlar bl.a. placerade barns föräldrar och pekar på förbättringsbehov.


Information till dig som förälder när ditt barn ska placeras eller är placerat i familjehemPDF

En informationsfolder som tagits fram av Kommunal utveckling, Region Jönköpings län.


Senast uppdaterad:  

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund