Du är här:
Nätverket samlar och synliggör kunskap och metoder om hur transportplaneringen kan bli mer socialt hållbar.
Resor och transporter har en social dimension. Sociala aspekter av transportplaneringen handlar om bl.a. individers likvärdiga tillgång till stadens platser och aktiviteter (jämlik tillgänglighet), liksom stärkandet av en infrastruktur som underlättar människors vardagsliv och lämnar utrymme för rekreation och möten. Det handlar om att olika grupper rör sig i transportsystemet på olika sätt, och utifrån olika syften, behov och förutsättningar. Vi fördjupar oss i frågor som: Vilka samhällsgrupper och platser gynnas av vilken typ av investeringar? Hur påverkar resmöjligheterna människors val av skola, fritidsaktivitet, anställning mm?
Du som är planerare inom kommun, region, myndighet eller näringsliv och/eller forskare är välkommen att delta i våra aktiviteter.
Nätverket är nationellt och det är kostnadsfritt att delta på våra olika aktiviteter. Vi anordnar digitala och fysiska nätverksträffar med aktuella och relevanta teman, projektutvecklingsträffar samt har ambitionen att vartannat år samla den senaste forskningen inom området på vårt webbinarium ”Forskning i fokus”.
Det behövs ökad kunskap och förståelse kring hur olika aspekter av social hållbarhet bör värderas och implementeras inom transportplaneringen. Ökad kunskap behövs även kring de möjliga effekterna av olika insatser ur ett socialt hållbarhetsperspektiv, och hur dessa bör följas upp. Detta innebär att nya konkreta verktyg behöver tas fram för hur och när den sociala hållbarhetsdimensionen lyfts in i planeringsprocesser. Det är just dessa frågor som nätverket avser att fokusera på.
Göteborgsregionen, Västra Götalandsregionen och Trafikverket
Forskare Göteborgs Universitet
031-786 44 57
Gå med i vår Linkedin-grupp och dela rapporter, studier, konferenser och annat aktuellt inom social hållbarhet och transportplanering:
17 oktober 2018
Uppstartsträff: Göteborg
30 januari 2019
Nätverksträff: ”Organisation, styrning och processer”, med Mistra Urban Futures som värd. Göteborg
23 april 2019
Nätverksträff: ”Data, underlag, värdering och analys”, med K2 nationellt kunskapscentrum om kollektivtrafik som värd. Malmö
9 oktober 2019
Nätverksträff: ”Metoder och arbetssätt”, med VTI Statens Väg- och transportforskningsinstitut som värd. Linköping
19 maj 2020
Digital nätverksträff: Normkritik
17 september 2020
Digital nätverksträff: ”Transportplaneringens vinnare och förlorare”, med Trafikverket som värd.
18 november 2020
Digital nätverksträff:
”Hållbar mobilitet i glesare geografier- att utmana urban norm” med Skaraborgs kommunalförbund som värd.
Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.