Du är här:
Behörighet
Om du är folkbokförd i Sverige kan du ansöka till en gymnasieutbildning från och med det år du avslutar årskurs 9 på grundskolan och senast det år du fyller 19 år. Du får inte tidigare ha avslutat en gymnasieutbildning.
Om du inte är folkbokförd i Sverige utan exempelvis asylsökande kan du ansöka till en gymnasieutbildning om den påbörjas innan du har fyllt 18 år. Om du är över 18 år ska din hemkommun först besluta om du har rätt till utbildning.
Mer om behörighet till respektive nationellt program och introduktionsprogram kan du läsa här.
Folkbokföring
Det är din hemkommun (den kommun som du är folkbokförd i) eller det samverkansområde som du tillhör som i första hand ska erbjuda dig gymnasieutbildning. Var du ska göra din ansökan till gymnasiet avgörs därför av vilken kommun du är folkbokförd i och vilken antagningsregion som du tillhör. För elever som är bosatta i kommun inom Göteborgsregionen ska ansökan göras via Göteborgsregionens antagningskansli. Detta gäller även om du vill söka skolor utanför Göteborgsregionen.
Planerar du att flytta?
Enligt folkbokföringslagen ska ungdomar under 18 år vara folkbokförda hos sina föräldrar. Planerar ni att flytta ska en flyttanmälan göras, dels till Skatteverket och dels till ditt antagningskansli.
Utlandssvensk
Du som är bosatt i utlandet kan komma att ses som utlandssvensk och har rätt att studera i Sverige.
Läs mer här
Nordiska sökande
Du som är bosatt i Norden (Danmark eller Finland med självstyrande områden eller i Island eller Norge) och har rätt att studera i Sverige.
Läs mer här
EU-elever
Du som har en vårdnadshavare som är EU-medborgare och arbetar i Sverige, har rätt att studera i Sverige. Information om vilka regler som gäller hittar du på Skatteverkets webbplats.
Läs mer här
Övriga sökande från utlandet
För att studera i Sverige behöver du ett uppehållstillstånd. Information om vilka regler som gäller hittar du på Migrationsverkets webbplats.
Läs mer här
Länkar och blanketter
Kontakt: Gymnasieantagningen
*De kommuner som ingår i Göteborgsregionen (GR) är Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn, Öckerö
Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.