Gymnasiedagarna och Future Skills 2020 ställer om till digital mässa

Det är många arrangemang som har berörts av det nya coronaviruset, så även Gymnasiedagarna och Future Skills 2020. I en tid där vi har vant oss vid att höra om arrangemang som inte blir av kommer vi med positiva nyheter – vi ställer inte in, vi ställer om!

Praoelever inom industrin pratar med handledare

Välkommen till en digital mässa!

Varje år besöks vår mötesplats av över 30 000 besökare och på mässgolvet finns över 100 gymnasieskolor och representanter från regionens branscher, företag, organisationer och offentlig sektor.

I dagsläget har vi en restriktion från Folkhälsomyndigheten att sammankomster med fler än 50 personer inte tillåts. Vi har utställare som inte kan ge ett besked på deltagande ihop med att vår största målgrupp är ungdomar under 18 år dvs minderåriga där vi inte kan ställa samma krav på social distansering som till en målgrupp med vuxna personer.

Samtidigt fyller mässan en viktig funktion i elevernas fria gymnasieval och rättighet att tas emot som sökande hos alla gymnasieskolor. Den är startskottet på gymnasievalet, och en möjlighet att få översikt över regionens gymnasiala progamutbud innan det är dags för öppet hus.

Därför tar vi till hösten steget in i den digitala världen, och välkomnar er att besöka Gymnasiedagarna och Future Skills digitalt!

Samtal och möten i fokus

Så vad innebär det egentligen att vi i år erbjuder en digital mässa? Den främsta skillnaden är att ni istället för att resa till mässan kommer att använda en dator och mejladress för att besöka oss. Besökare kommer fortfarande att träffa elever och lärare från utställande gymnasieskolor och personer från regionens branscher, företag och organisationer, men nu i form av livemöten och chat.

De möten och samtal som äger rum på mässan, som är en så viktig del för ett väl underbyggt studie- och yrkesval, kommer fortfarande vara en viktig del av mässan.

På vår digitala mässas webbplats kommer våra utställare fortfarande ha en monter, där de kan presentera informationsmaterial, möta och prata med våra besökare genom chat och livemöten.

Ni som besöker mässan kommer att logga in och mötas av ett digitalt mässgolv. Här kommer ni kunna klicka er runt mellan alla utställare, samla på er informationsmaterial, boka in möten där ni pratar med utställare och studie- och yrkesvägledare och ta del av intressanta seminarier och informationsmöten. Precis som när vi är på Svenska Mässan.

Förberedelser, stöd och uppföljning

Det kvalitativa besöket har alltid varit viktigt för oss – så även nu. Därför kommer vi inför den digitala upplagan av mässan arbeta aktivt för att ni ska kunna förbereda er, hitta rätt och följa upp efter mässan.

Bland annat genom:

  • Lärarhandledningar för förberedelse och uppföljning i klassrummet.
  • Tips och förslag för hur vårdnadshavare och elever kan förbereda sig.
  • Förberedande träff för utställare och personal som ska medverka på mässan.
  • Digital förträff där skolpersonal från grundskolan får en förhandstitt på vår digitala mötesplats.
  • En digital informationsdisk finns tillgänglig under mässans öppettider. Här får ni snabbt hjälp och stöd att hitta rätt.
  • Tävlingar och utmaningar som engagerar och uppmanar grundskolelever att söka reda på information och klicka sig runt på det digitala mässgolvet.
  • Studie- och yrkesvägledare kommer att svara på frågor inför ditt gymnasieval.

Gymnasiedagarna 4:e dagen

En vecka efter Gymnasiedagarna och Future Skills samlar vi alltid de skolor som erbjuder utbildningar inom gymnasiesärskolan till Gymnasiedagarna 4:e dagen. Här kan alla som ska söka till gymnasiesärskolan träffa skolorna i en lugnare miljö.

I och med att 4:e dagen sker i ett mindre format, kommer denna mötesplats fortfarande att äga rum i fysiskt format. Här kommer vi istället att tänka till kring hur vi kan säkerställa att vi håller ett säkert avstånd till varandra, bland annat genom att dela in mässan i bokningsbara pass. Håll dig uppdaterad på gymnasiedagarna.se/4e-dagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad händer härnäst

Vi förstår att det finns funderingar och frågor kring vår uppdaterade mässa. Inom kort kommer vi att publicera mer information, där vi ger svar på många av de frågor vi förstår kan finnas. Skriv upp er på Gymnasiedagarna och Futures Skills utskickslistalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller kika in på gymnasiedagarna.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ni är även välkomna att kontakta Viveka Blomgren, viveka.blomgren(a)goteborgsregionen.se, projektledare Gymnasiedagarna och Future Skills

 

Beslutet att genomföra en digital mässa fattades av Göteborgsregionens Utbildningschefsnätverk (UC) den 12 juni 2020.

 

Senast uppdaterad:  

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund