Ny webb ska göra praon enklare

Nu lanserar Göteborgsregionen (GR) den nya webben prao.goteborgsregionen.se. Vi har träffat Emma Theiland-Nilsson, ansvarig utvecklingsledare på GR, för att ta reda på hur webben ska stötta elever, skola och arbetsliv. 


Berätta Emma, vad är det här för webbplats?

– Praowebben syftar till att hjälpa elever, skolor och arbetsliv att bli bättre förberedda inför prao. Den ska även fungera som ett stöd under och efter genomförd prao. Här kan elever och vårdnadshavare få svar på vanliga frågor kopplat till prao och det finns också checklistor för alla målgrupper som är enkla att använda, säger Emma och fortsätter:

– Skolpersonal kommer att hitta mängder av övningar som de kan göra tillsammans med eleverna i klassrummet innan prao och även uppgifter att göra när eleverna är tillbaka på skolan. Alla övningar är kopplade till olika ämnen eftersom vi vill göra det så enkelt som möjligt för lärarna. Vi reder också ut frågor kring ansvar samt listar några saker som arbetslivet behöver ha koll på kopplat till prao.

Varför har GR valt att ta fram den här webben?

– GR har tagit fram stödmaterial i olika omgångar som ska hjälpa elever, skolor och arbetsliv kring aktiviteter för samverkan. Sedan prao blev obligatoriskt 2018 har vi sett ett behov av att samla allt material på ett och samma ställe eftersom många efterfrågar hjälp kring prao. Vi har också upplevt att det har saknats stödmaterial för olika målgrupper inom arbetslivet. Det ville vi ta fram!

Vilken nytta kan arbetslivet ha av praowebben menar du – rent
konkret?

– Många företag och arbetsplatser inom privat sektor och i kommunal verksamhet vill ta emot elever, men vi vet samtidigt att många tycker att det är svårt att veta vad de ska hitta på med eleverna under en hel vecka. Detta kan praowebben hjälpa till med!

Emma berättar att det finns praouppgifter som är kopplade direkt till olika yrkesroller. Det finns också temapraopaket inom olika ämnen. Praopaketen innebär att elever kan arbeta enskilt eller i grupp med uppdrag som sträcker sig över flera dagar. Genom sättet som uppdragen är formulerade ska en handledare kunna använda ett uppdrag utan att behöva göra några tillägg eller ändringar.

Vilka teman är det som gäller i praopaketen?

– Vi har tagit fram tre stycken: Miljö, Teknik och Prao i kommunen. Uppgifterna kring miljö fungerar för alla typer av verksamheter. Här finns fem olika elevuppdrag att välja mellan som handlar om att granska arbetsplatsens hållbarhetsarbete ur olika aspekter. Tema teknik är framtaget för arbetsplatser inom industri- och teknikbranschen där alla uppdrag fokuserar på att utveckla och förbättra olika delar av verksamheten, säger Emma och fortsätter:

– Prao i kommunen är framtaget eftersom våra medlemskommuner har efterfrågat material och upplägg för prao. Nu har vi tillsammans med ett antal kommuner tagit fram uppdrag till praoelever som ska vara relevanta och passa i kommuners olika verksamheter.

praowebben syftar alltså till att få fler arbetsplatser att ta emot praoelever?

– Ja, vi hoppas att den ska ge så konkreta förslag på vad elever kan göra ute i arbetslivet att det blir enklare för arbetsplatser att ta emot elever. Vi hoppas dessutom att webben ska ge korta svar på många av de frågor som kan uppstå: om ansvar, försäkringar och annat som arbetslivet ofta undrar över.

Om jag vill ta emot en elev till min arbetsplats men jag känner att det saknas praouppgifter för just min bransch – vad gör jag då?

– Då kontaktar du oss så kan vi se över möjligheterna att skapa nya elevuppdrag och uppgifter. Vi vill att det ska vara så enkelt som möjligt för arbetslivet att ta emot elever – oavsett bransch!

Materialet är öppet och helt kostnadsfritt för alla att använda – oavsett om du verkar inom Göteborgsregionen eller ej.

Klicka här för att komma till prao.goteborgsregionen.selänk till annan webbplats

Kontakt

Har du frågor eller vill du veta mer? Kontakta Emma Theiland Nilsson.

Senast uppdaterad:  

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund