Minimeringsmästarna minskade sina sopor med 45 procent på ett år!

Projektet Minimeringsmästarna visar att det är möjligt att göra stora förändringar på ett år. Under ett års tid har drygt 30 hushåll i Göteborgs- och Boråsregionen aktivt minskat sina avfallsmängder genom olika utmaningar på teman som matsvinn, textil och kemikalier. Sammanlagt lyckades hushållen minska sina avfallsmängder med 45 procent på ett år. Det vinnande hushållet bor i Lerums kommun.

Deltagarna har vägt sina avfallsmängder i tvåveckors-perioder för att kunna mäta förändringen. Just vägningen var en ögonöppnare för många av deltagarna. Utöver vägningarna har deltagarna gått på föreläsningar och genomfört utmaningar inom hållbar konsumtion, matsvinn, textil, kemikalier och kollaborativ ekonomi. 25 februari ägde den sista träffen rum. Under finalträffen fick deltagarna lyssna på Fredrik Warberg från Tidsverkstan, tävla i ett Minimeringsmästar-quiz, se en utställning av saker som deltagarna gjort under året och givetvis prata om året som gått och vilka förändringar som gjorts.

Vinnarna utsedda

Slutligen avslöjades även vinnarna!
Det vinnande hushållet blev familjen Wetterlundh i Lerums kommun:

– Vi har gått in för det och gjort alla utmaningar så det känns roligt att få ett kvitto på det så här i slutet, även om det var oväntat att vinna. Men i det här projektet är alla deltagare vinnare, alla har gjort en bra insats, sa Christoffer Wetterlundh om vinsten.

 Fyra hushåll delade på andraplatsen:

 • Familjen Ek, Marks Kommun
 • Familjen Dybeck/Cederlund, Kungsbacka kommun
 • Susanne Söfgren, Lerums Kommun
 • Familjen Jagetun, Kungsbacka kommun

Två hushåll delade på tredjeplatsen:

 • Familjen Fagerström, Borås Energi och Miljö
 • Familjen Lagerkvist, Ale kommun

Nya vanor

På ett år har deltagarna hunnit skapa många nya, goda vanor. Några exempel på nya vanor som deltagare i Minimeringsmästarna berättat om är:

 • tar med egna påsar till matbutiken (i vissa fall även egensydda fruktpåsar)
 • tar med egen matlåda för hämtmat
 • läser innehållsförteckningar mer noggrant för att bli uppmärksam på skadliga kemikalier
 • lagar mat på rester
 • äter mat som luktar och smakar bra efter passerat ”bäst före”-datum
 • köper mindre plast
 • äter mer vegetariskt
 • handlar mer second hand
 • tänker efter om det går att låna istället för att köpa nytt

Deltagarna har delat med sig av sina erfarenheter på bloggen, i sociala medier och i intervjuer. Under året har deltagandet i projektet också resulterat i diskussioner om miljö, hållbarhet och avfall med kollegor, familjemedlemmar, släkt, vänner och bekanta.

– Den första utmaningen var köpstopp i en månad. Det var verkligen en ”rivstart” som fick deltagarna att se över sitt konsumtionsbeteende. För att minska avfallsmängderna måste man börja redan i köpsituationen och tänka: behöver jag verkligen det här? Detsamma gäller när man tänker slänga något: måste jag slänga det här eller kan jag laga det, ge bort det eller byta det? De här tankarna tror jag att Minimeringsmästarna har satt igång hos deltagarna, säger Hanna Hellström, projektledare för Minimeringsmästarna.

Vad händer nu?

Minimeringsmästarna finns även i kommunerna Nyköping och Trosa där ca 20 hushåll tävlar i att minska avfallsmängderna. Deras projektomgång startade i september 2017 och pågår till september 2018. Det går att följa deltagarna på bloggen på www.minimeringsmastarna.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och i sociala kanaler.

Om Minimeringsmästarna

2015 gav en genomsnittlig svensk upphov till 478 kg hushållsavfall. Målet med Minimeringsmästarna är att deltagarna ska minska sina avfallsmängder avsevärt genom inspiration och kunskap. På lång sikt är målet att inspirera andra hushåll och verksamheter inom regionen och övriga Sverige och därmed minska de totala avfallsmängderna. Minimeringsmästarna koordineras av Göteborgsregionens kommunalförbund med stöd från Västra Götalandsregionen. Detta är den andra omgången av projektet som genomfördes första gången 2015. I Minimeringsmästarna 2015 lyckades hushållen halvera sina avfallsmängder. De kommuner som deltog i årets omgång var Ale, Borås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mark och Svenljunga. Projektet finns även i kommunerna Nyköping och Trosa. Deras projektperiod pågår till september 2018.

 

Kontaktperson på GR:  Hanna Hellström

Senast uppdaterad: 2019-12-13 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund