"Vi vill visa på bredden av yrken inom kommunen"

Åtta av medlemskommunerna i Göteborgsregionen (GR) är med på Gymnasiedagarna 9-11 oktober för att berätta för ungdomarna om yrken inom kommunal verksamhet
- Många ungdomar vet inte vad kommunen gör, säger Christina Wetterlundh, VA-ingenjör på Lerums kommun.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) brukar lyfta fram yrken inom kommuner och landsting som "Sveriges viktigaste jobb" Det är under den parollen som kommunerna i Göteborgsregionen finns representerade på den stora gymnasiemässan Gymnasiedagarna/Future skills, för att visa exempel på vad man kan jobba med inom en kommun.

- Vi gör detta för att öka kunskapen hos ungdomar om bredden på yrken inom kommunen. Nästan alla yrken som finns i privata sektorn finns ju även inom kommunen, säger Maryam Wahlund, projektledare på Göteborgsregionen.

Christina Wetterlundh, som jobbar som VA-ingenjör på Lerums kommun, deltog på mässan och märkte av just att kunskapen om yrken inom kommunen är låg bland ungdomarna.
- Många ungdomar vet inte vad kommunen gör. När jag frågar vilka yrken de tror finns i en kommun kan de svara till exempel polis och busschaufför. Jag hoppas att vi idag kan bidra till att några ungdomar ser kommunen som en framtida arbetsgivare, säger hon.

Viktigt lyfta fram karriärmöjligheterna

Pia Mattsson, förskolechef på Lilla Edets kommun, deltog som representant för verksamheten förskola.
- Det är viktigt att vi visar på karriärmöjligheterna inom kommunen. Inom förskolan exempelvis, där finns också möjlighet att gå vidare och utvecklas. Jag upplever att många ungdomar idag tycker det är viktigt att kunna utvecklas och göra karriär men de kanske inte tror att det går att göra inom kommunen. Vi måste visa att det finns interna karriärmöjligheter även inom kommunala yrken, säger hon.

Vill bli socionom

En som redan vet vad hon vill bli och vet att det går att jobba inom kommunen är Athena Bahrampour.
- Jag vill bli socionom. Jag bor själv i fosterfamilj och vill jobba med att hjälpa andra barn, säger Athena.

Kommunerna som deltar är Alingsås, Kungsbacka, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Öckerö, Ale och Stenungsund.

Läs mer om Gymnasiedagarna och Future skillslänk till annan webbplats

 

 

Kontaktperson på GR: Maryam Wahlund

Senast uppdaterad: 2018-11-19 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund