GR söker söker regionalt Dataskyddsombud (DSO)

I regionen har nu ytterligare tre kommuner gett Göteborgsregionen i uppdrag att etablera en regional funktion för dataskyddsombud som kan verka för flera kommuner. Arbetet erbjuder dig en unik möjlighet att hantera omväxlande frågor med flera olika typer av verksamheter och kontaktytor. Vill du vara med och utveckla storstadsregionen med oss? Ansök om tjänsten senast den 23 juni.

Om Göteborgsregionen

Genom Göteborgsregionen (GR) arbetar 13 kommuner tillsammans för en miljon invånare i Göteborgsregionen. Sedan år 2000 har regionen vuxit med ca 250 000 invånare. Den snabba tillväxten innebär både möjligheter och utmaningar inom de områden som vi arbetar med: utbildning, arbetsmarknad, social välfärd, miljö och samhällsbyggnad.

På GR är vi cirka 200 engagerade kollegor som arbetar för att göra livet bättre för alla som lever och verkar i Göteborgsregionen. Verksamheten ska vara till nytta för medlemskommunerna och samtidigt stärka regionen nationellt såväl som internationellt. En stor del av GR:s verksamhet finansieras med externa medel i form av projektmedel, forskningsbidrag och deltagaravgifter. Våra tre kärnvärden, lyhördhet, handlingskraft och utveckling, är vägledande för vårt arbete. Vill du veta mer om hur vi vill utveckla Göteborgsregionen?

Läs våra mål- och strategidokument Hållbar tillväxt och Verksamhetsinriktning 2017-2019.

I din roll som dataskyddsombud kommer du att arbeta för tre kommuner i Göteborgsregionen i ett nära samarbete med befintlig DSO. Din arbetsplats och arbetsgivare blir Göteborgsregionens kommunalförbund.

Arbetsuppgifter

Den 25 maj 2018 trädde den nya dataskyddskyddsförordningen i kraft. Genom ett samverkansavtal gav fyra kommuner Göteborgsregionen i uppdrag att inrätta en regional funktion för dataskyddsombud.

GR söker nu ytterligare en medarbetare som vill arbeta med att utveckla denna funktion. Du kommer att placeras och utgå från GR men arbeta för tre kommuner inom regionen. Arbetet erbjuder dig en unik möjlighet att hantera omväxlande frågor med flera olika typer av verksamheter och kontaktytor.

Dataskyddsombudet ska kontrollera att personuppgifter behandlas på ett korrekt och lagligt sätt samt informera och ge råd om dataskyddsförordningen och angränsande regler. Dataskyddsombudet ska fungera som en kontaktpunkt för tillsynsmyndigheten och för registrerade personer. Ombudet ska ha en självständig roll och rapportera till respektive kommuns ledning.

Arbetet som dataskyddsombud är en viktig funktion för kommunerna där du spelar en central roll för att stötta kommunerna i deras fortsatta arbete att efterleva dataskyddslagstiftningen.

I uppdraget som dataskyddsombud ingår bl a att:

 • Vara ett kunskapsstöd gällande dataskyddsförordningen och annan tillämplig dataskyddslagstiftning
 • Övervaka den interna efterlevnaden av dataskyddsförordningen och annan tillämplig dataskyddslagstiftning
 • Rapportera till ledningen i respektive kommun om dataskyddsfrågor och organisationens brister och utvecklingsbehov
 • Arbeta med införandet av säkerhetsskyddsåtgärder enligt lagstiftning inom dataskydd
 • Identifiera kompetensutvecklingsbehov, planera och genomföra utbildningar avseende dataskyddsförordningen och angränsande lagstiftning. Övervaka den interna efterlevnaden av organisationens strategi för dataskydd
 • Bistå i utredning av misstänkta personuppgiftsincidenter
 • Ge råd vid genomförande av konsekvensbedömning av dataskydd och övervaka genomförandet av den
 • Omvärldsbevaka frågor rörande dataskyddslagstiftningen
 • Fungera som kontaktpunkt för kommunernas invånare i frågor som rör individens rättigheter utifrån dataskyddslagstiftningen
 • Fungera som kontaktpunkt för tillsynsmyndigheten Datainspektionen och vid behov genomföra förhandssamråd

Kvalifikationer

 • Juridisk kandidatexamen eller likvärdig utbildning inom statsvetenskap, arkiv - och informationsvetenskap eller informationssäkerhet, alternativt kunskaper/erfarenheter som arbetsgivaren finner relevanta
 • Mycket goda kunskaper inom dataskyddslagstiftningen
 • Tidigare erfarenhet som dataskyddsombud, systemförvaltare eller på annat sätt ha arbetat inom ovan området är meriterande
 • Erfarenhet eller kunskap om arbete i offentlig förvaltning är meriterande

Personliga egenskaper:

 • Du har ett eget driv och kan arbeta självständigt
 • Du har en god förmåga att arbeta systematiskt och prioritera på ett effektivt sätt
 • Du kan kommunicera komplexa frågor på ett pedagogiskt sätt
 • Du har stark integritet för att kunna verka oberoende

GR strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka, där våra medarbetares olikheter berikar och utvecklar verksamheten.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Allmän visstidsanställning under ett år med möjlighet till förlängning
Omfattning: Deltid 50%
Tillträde: Enligt överenskommelse

Ansökan
Ansök senast: 2019-06-23, urval och intervjuer kan komma att ske löpande under ansökningstiden.

Ansökan görs endast via Offentliga jobb/Visma Recruit

För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen hos Göteborgsregionen (GR) samt möjliggöra god kommunikation med dig som sökande använder vi e-rekrytering i Visma Recruit Offentliga jobb. Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Kontaktpersoner på GR:
Anette Johnsson
Administrativ chef
Tfn. 031-335 5153

Fackliga Företrädare:

Anders Hemborg
Saco-representant
Tfn: 031-335 5072

Madeleine Arvidsson Wäli
DSO
Tfn. 031-335 5253


Katarina Kjellqvist
Vision-representant
Tfn:031-335 5002

Senast uppdaterad: 2019-06-13 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund