Göteborgsregionen söker Regionalt dataskyddsombud (DSO)

Vill du vara med och utveckla storstadsregionen med oss? Ansök om tjänsten senast den 29 mars. Urval och intervjuer sker löpande under ansökningstiden.

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar bland mycket annat.

Arbetsuppgifter

Sedan april 2018 finns en etablerad DSO funktion inom regionen som arbetar på uppdrag av fyra kommuner.

Nu har ytterligare fyra kommuner gett GR i uppdrag att etablera en regional funktion för dataskyddsombud som kan verka för flera kommuner. Vi söker därför ytterligare en medarbetare som vill arbeta med att utveckla denna funktion. Som dataskyddsombud kommer du att arbeta i nära samarbete med befintlig DSO på GR. Du blir anställd hos och utgår från GR, men arbetar för fyra kommuner inom regionen. Arbetet innebär en unik möjlighet att hantera omväxlande frågor för flera olika typer av verksamheter med många intressanta kontaktytor.

Arbetet som dataskyddsombud är en viktig funktion för kommunerna där du spelar en central roll i att stötta kommunerna i deras fortsatta arbete att efterleva dataskyddslagstiftningen. Som dataskyddsombud ansvarar du för att kontrollera att personuppgifter behandlas på ett korrekt och lagligt sätt samt informerar och ger råd om dataskyddsförordningen och angränsande regler. Du fungerar som en kontaktpunkt för tillsynsmyndigheten och för registrerade personer. Det är en självständig roll där du rapporterar till respektive kommuns ledning.

I uppdraget som dataskyddsombud ingår bland annat att:

  • Vara ett kunskapsstöd gällande dataskyddsförordningen och annan tillämplig dataskyddslagstiftning.
  • Övervaka den interna efterlevnaden av dataskyddsförordningen och annan tillämplig dataskyddslagstiftning.
  • Rapportera till ledningen i respektive kommun om dataskyddsfrågor och organisationens brister och utvecklingsbehov.
  • Arbeta med införandet av säkerhetsskyddsåtgärder enligt lagstiftning inom dataskydd.
  • Identifiera kompetensutvecklingsbehov, planera och genomföra utbildningar avseende dataskyddsförordningen och angränsande lagstiftning. Övervaka den interna efterlevnaden av organisationens strategi för dataskydd.
  • Bistå i utredning av misstänkta personuppgiftsincidenter.
  • Ge råd och övervaka vid genomförande av konsekvensbedömning av dataskydd.
  • Omvärldsbevaka frågor rörande dataskyddslagstiftningen.
  • Fungera som kontaktpunkt för kommunernas invånare i frågor som rör individens rättigheter utifrån dataskyddslagstiftningen.
  • Fungera som kontaktpunkt för tillsynsmyndigheten Datainspektionen och vid behov genomföra förhandssamråd kontakt här.

Kvalifikationer

Vi söker dig med juridisk kandidatexamen eller likvärdig utbildning inom statsvetenskap, arkiv - och informationsvetenskap eller informationssäkerhet, alternativt kunskaper/erfarenheter som arbetsgivaren finner relevanta.

Tjänsten förutsätter mycket goda kunskaper inom dataskyddslagstiftningen. Tidigare erfarenhet som dataskyddsombud, systemförvaltare eller IT-arkitekt är meriterande. Du får gärna ha erfarenhet som informationssäkerhetsansvarig, liksom av granskning och tillsyn av verksamheter. Erfarenhet eller kunskap om arbete i offentlig förvaltning är meriterande.

Som person ser vi att du har ett eget driv och kan arbeta självständigt. Du har en god förmåga att arbeta systematiskt och kan prioritera ditt arbete på ett effektivt sätt. Du kan kommunicera komplexa frågor på ett pedagogiskt sätt och har en stark integritet för att kunna verka oberoende.

GR strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka, där våra medarbetares olikheter berikar och utvecklar verksamheten.

Anställningens omfattning

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid
Tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan

Ansök senast: 2020-03-29, urval och intervjuer sker löpande under ansökningstiden.

Ansökan görs endast via Offentliga jobb/Visma Recruit

För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen hos Göteborgsregionen (GR) samt möjliggöra god kommunikation med dig som sökande använder vi e-rekrytering i Visma Recruit Offentliga jobb. Varmt välkommen med din ansökan!

Om Göteborgsregionen

Genom Göteborgsregionen (GR) arbetar 13 kommuner tillsammans för en miljon invånare. Sedan år 2000 har regionen vuxit med ca 250 000 invånare. Den snabba tillväxten innebär både möjligheter och utmaningar inom de områden som vi arbetar med: utbildning, arbetsmarknad, social välfärd, miljö och samhällsbyggnad.

På GR är vi cirka 200 engagerade kollegor som arbetar för att göra livet bättre för alla som lever och verkar i Göteborgsregionen. Verksamheten ska vara till nytta för medlemskommunerna och samtidigt stärka regionen nationellt såväl som internationellt. En stor del av GR:s verksamhet finansieras med externa medel i form av projektmedel, forskningsbidrag och deltagaravgifter. Våra tre kärnvärden, lyhördhet, handlingskraft och utveckling, är vägledande för vårt arbete. Vill du veta mer om hur vi vill utveckla Göteborgsregionen? Läs våra mål- och strategidokument Hållbar tillväxt och Verksamhetsinriktning 2020-2022.

Övrigt

Vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Kontaktpersoner på GR:
Anette Johnsson
Administrativ chef
Tfn. 031-335 5143

Fackliga Företrädare:

Anders Hemborg
Saco-representant
Tfn: 031-335 5072

Madeleine Arvidsson Wäli
DSO
Tfn. 031-335 5253


Katarina Kjellqvist
Vision-representant
Tfn:031-335 5002

Senast uppdaterad:  

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund