Elevrådet minskar matsvinnet på Brattebergsskolan

Inom projektet Vi Räknar till 10 ska elevråd i hela Göteborgsregionen arbeta med att minska på skolans avfall och lära sig mer om hållbar konsumtion. På Brattebergsskolan på Öckerö har elevrådet tagit tag i matsvinnet i bamba och har lärt sig nya saker om klimatfrågor på vägen.

Offentlig verksamhet står för stora mängder avfall och matsvinn är en av de största miljöbovarna. Ett av FN:s globala miljö-och-hållbarhetsmål är att matsvinnet ska halveras till 2030. Brattebergsskolans elevråd ska därför bita tag i utmaningen tillsammans.

Förvånad över matsvinnsmängderna

Alex Karlsson, 16 år och elevrådsrepresentant, blev förvånad när han fick reda på hur mycket som slängs.

- När man väl fick reda på det så är det ju ganska logiskt, men man blir ju förvånad över hur mycket mat som slängs. Vi slänger till och med mat som är god och populär, för då tar många mycket mer än vad de orkar. Det är inte jättebra. Nu när vi har lärt oss om matsvinn och att det är dåligt för miljön. Man borde påverka eleverna mer och göra dem mer medvetna, säger Alex.

Nära samarbete med skolpersonal

Elevrådet har varit och besökt bamba för att prata med personalen. De förberedde en lista med idéer på åtgärder som de gick igenom med personalen för att se vad som kunde bli verklighet. Exempelvis fanns förslag på att ha provsmakningsskedar så att man kan smaka på maten för att se om man gillar det och ta mat utifrån det. Mindre tallrikar, tydliga skyltar med uppmaningar om att inte ta mer än man orkar, samt att placera en våg där maten slängs för att uppmärksamma mängderna var andra förslag som eleverna hade med sig. Flera av dem har nu blivit verklighet.

Tilde Isaksson, 15 år och elevrådsrepresentant, tycker att det känns bra att få göra skillnad på skolan och menar att det är viktigt att samarbeta med personalen.

- Det är alltid kul att kunna påverka. Om man inte är med i elevrådet så har man inte lika mycket möjlighet att påverka, och jag gillar det. Jag tycker att politik är väldigt kul, vet inte om jag vill jobba med det men det känns bra att påverka på skolan. Man ska hålla en bra kontakt med bambapersonalen, och se vad de tänker att man ska göra för de är ju experter. Eleverna har inte all koll, så jobba ihop med lärarna och personalen, säger Tilde Isaksson.

Carina Wallhult arbetar som skolvärdinna på skolan. Hon ansvarar för fiket och arbetar nära elevrådet.

- Vi har inte jobbat med avfallsfrågor innan, så som vi gjort inom projektet Vi Räknar till 10. Men jag är van att jobba utifrån elevernas önskemål, och för att den här frågan ska bli så bra som möjligt så är det viktigt att vi lyssnar på dem. Om vi ska lyckas måste de känna att de kan vara med och påverka, och det är ju deras värld vi befinner oss i. Ska vi förändra världen så måste vi börja så tidigt som möjligt och då måste de får vara med hela vägen.

Carina är stolt över eleverna och imponeras av att de är så engagerade.

- Jag tycker att de är väldigt engagerade våra ungdomar. Det är så härligt att se! Huvudsaken är att de vill vara med, för då har de ett driv. Det är ett väldigt engagerat elevråd. Vi tackar verkligen Göteborgsregionen för att vi får vara med och vi skulle gärna vilja att ni kom tillbaka till hösten igen! säger Carina.

Om projektet Vi Räknar till 10

Vi Räknar till 10 är ett projekt som bottnar i Göteborgsregionens gemensamma regionala avfallsplan. Syftet är att minska avfallsmängderna i regionen och inspirera unga till att göra hållbara konsumtionsval. I projektet hjälper GR elevråd och elevkårer på både högstadie-och gymnasieskolor i hela regionen att kicka igång sitt hållbarhetsarbete. Genom workshops tar elevråden fram konkreta handlingsplaner för hur just de ska kunna bidra till en mer hållbar skola och mer hållbar livsstil för sina klasskamrater.

Läs mer:

Räkna till 10länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooköppnas i nytt fönster

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt:
Elin Svensson
Projektledare Vi räknar till 10
031-335 51 46

Senast uppdaterad:  

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund