Göteborgsregionen samordnar digitala studiebesök

Hur kommer det sig att lampan lyser när du trycker på en knapp? Varför är det viktigt med klimatsmart el? Och hur fungerar egentligen självkörande bilar? Det är några av de frågor som åttonde- och niondeklassare runt om i regionen fått svar på efter att ha besökt Göteborgs Energi och Ericssons digitala studiebesök.

Studiebesök och prao fyller en viktig funktion i fråga om såväl studie- som framtida yrkesval. Men som så mycket annat har pandemin begränsat möjligheten för grundskoleelever att besöka arbetsplatser och därmed få en inblick i arbetslivet. Som ett stöd vid inställd prao jobbar därför Göteborgsregionen, via praktikplatsen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, tillsammans med företag för att samordna digitala studiebesök för elever i årskurs 8 och 9.

Möte med Göteborgs Energis hållbarhetschef

Göteborg Energi var först ut att genomföra digitalt studiebesök. Den 26 november satt de föranmälda skolklasserna bänkade framför projektorer i sina respektive klassrum. Under studiebesöket fick de träffa Göteborg Energis hållbarhetschef för att ta del av de spännande utmaningar som finns inom energibranschen. Eleverna fick lära sig om varför det är viktigt med klimatsmart el, vad som händer om Göteborg inte får någon el och vad fjärrvärme är för något. Den 23 februari genomför Göteborg Energi ännu ett digitalt studiebesök.

Lyckat digitalt studiebesök hos Ericsson

Ericsson bjöd in till digitalt studiebesök i januari, då flera högstadieklasser hade hemundervisning. Det löste man genom att genomföra ett livesänt event i Teams och interagera med eleverna genom Mentimeter och en chattfunktion. Ericsson berättade bland annat om hur kommunikationen har utvecklats genom åren, vad en ingenjör arbetar med och hur många olika slags ingenjörer som jobbar på företaget. Eleverna fick avslutningsvis en uppgift på ett innovationstema med frågeställningen ”Hur kan teknologi förbättra utbildning?”.

Ett möte som alla deltagare vinner på

Intresset från skolor kring digitala studiebesök har varit stort och närmare 500 elever har varit föranmälda till de hittills tre erbjudna studiebesöken. Genom digital samverkan får företag möjlighet att exponera sig för ett stort antal skolelever som står inför stora framtidsval. Samtidigt får eleverna kunskap om och inblick i arbetslivet. Det blir därmed ett viktigt utbyte mellan skola och arbetsliv – som alla vinner på.

Vill ditt företag också anordna digitalt studiebesök?

Praktikplatsen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om hur GR kan hjälpa till med samordningen.


Kontaktperson på GR: Jessica Johansson

Senast uppdaterad: 2021-02-12 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund