Lediga jobb

Regionplanerare med huvudsaklig inriktning klimat

Vill du vara med och utveckla storstadsregionen med oss? Sök tjänsten senast den 30 maj.

Arbetsuppgifter

Klimatfrågorna är högt prioriterade i GR:s uppdrag och verksamhet. Klimatfrågan finns med i alla aspekter av fysisk planering och är en viktig del i vårt utvecklingsarbete och i vår interna kultur. Vilka satsningar vi gör på infrastruktur eller hur vi planerar och bygger våra samhällen ger stort avtryck på klimatet. En stor del av arbetet sker därför av eller tillsammans med andra.

Projekt du kan komma att vara involverad i kan spänna allt från hållbarhetsaspekter i upphandling till governancefrågor kopplat till klimatarbete och hållbart resande. Din roll är ofta att lyfta klimatperspektiv i olika frågor och lyfta fram det arbete som kollegor på avdelningen gör. För att trivas är det därför viktigt att du har ett nyfiket sinne och inte tvekar att driva på frågor även när du inte själv besitter detaljkunskap. Regionala planeringsfrågor är emellertid en bas i allt vårt arbete.

Som regionplanerare arbetar du främst strategiskt, i nära samarbete med de 13 medlemskommunerna, Västra Götalandsregionen och övriga kommunalförbund. Du samarbetar även mycket med akademin. Du tar din utgångspunkt i det regionala perspektivet och arbetar för en hållbar regional tillväxt. Vi arbetar även på den internationella nivån och jobbar bland annat med klimatfrågan genom ett nätverk med andra europeiska storstadsregioner och inom ramen för Urban Futures som är ett forskningscentrum för hållbar stadsutveckling.

Lyhördhet, handlingskraft och utveckling genomgående ledord. GR är en medlemsorganisation som finns till för att kommunerna vill att vi ska finnas. Vi behöver därför alltid lyssna in och ta initiativ för att hålla oss relevanta.

I din roll som regionplanerare kommer du bland annat:

 • Omvärldsbevaka område klimat samt initiera, utveckla och driva projekt och avdelningens arbete inom och kopplat till området
 • Stödja medlemskommunernas arbete med kommunernas klimatlöften
 • Vara kommunalförbundets kontaktperson gentemot Klimat 2030
 • Samordna kommunalförbundets projekt som genomförs med delregionala utvecklingsmedel med inriktning klimat och i förekommande fall driva projekt
 • Arbeta för att föra in klimatperspektivet i avdelningens arbete

En betydande del av utvecklingsarbetet sker i projektform tillsammans med såväl medlemskommuner som andra relevanta aktörer. Projekten är ofta extern- eller samfinansierade och i din roll som regionplanerare såväl initierar du som söker finansiering och driver projekt.

Om avdelningen Miljö och samhällsbyggnad:

På avdelning Miljö och samhällsbyggnad arbetar cirka 30 personer med frågor som rör allt från infrastruktur, kollektivtrafik och energi till VA, avfall, och klimatanpassning. Genom bra planering kan Göteborgsregionen växa på ett sätt som gynnar även kommande generationer. Det regionala perspektivet genomsyrar allt vi gör. Vi arbetar i hög utsträckning genom våra nätverk som består av tjänstepersoner från våra 13 medlemskommuner. Hos oss är det alltid mycket på gång och för att trivas hos oss behöver du vara utvecklingsorienterad och tycka om att jobba strukturerat även när det inte finns så tydliga ramar. Vi arbetar alla med frågor som engagerar och har riktigt kul på jobbet.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

 • Relevant högskoleutbildning
 • Minst fem års erfarenhet av att driva utvecklingsarbete kopplat till komplexa frågor
 • Erfarenhet av att söka och driva externfinansierade projekt med ekonomiskt projektansvar
 • Erfarenhet av att jobba i offentlig organisation

Meriterande:

 • Erfarenhet av att arbeta med klimatfrågor utifrån ett sektorsövergripande perspektiv och som del av en hållbar samhällsplanering
 • Kunskap om samhällsplanering och förståelse för regional fysisk planering

Som person ser vi att du:

 • Trivs i rollen att leda och driva utvecklingsprocesser
 • Har lätt för att strukturera upp ditt arbete och kan anpassa dig efter olika situationer
 • Har stor grad av självledarskap och förmåga att prioritera vid arbetstoppar
 • Har god samarbetsförmåga och gillar att arbeta både självständigt och i grupp
 • Är initiativrik med god förmåga att tänka långsiktigt
 • Är lyhörd, utvecklingsorienterad och nyfiken
 • Har förmåga till helhetsperspektiv

GR strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka, där våra medarbetares olikheter berikar och utvecklar verksamheten.

Urval kommer att ske löpande. Vänta därför inte med din ansökan.

Övrigt

För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen hos Göteborgsregionen (GR) samt möjliggöra god kommunikation med dig som sökande använder vi e-rekrytering i Visma Recruit Offentliga jobb. Varmt välkommen med din ansökan!

Vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Om arbetsplatsen

På GR arbetar cirka 200 kollegor tillsammans för att skapa nytta och mervärde för 13 medlemskommuner. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och andra mötesplatser, bland mycket annat. I slutändan handlar det om att göra livet bättre för alla som lever och verkar i vår region.

Som anställd på GR är du en viktig del i Göteborgsregionens fortsatta utveckling. Vi arbetar inom flera olika sakområden, vilket innebär att det finns en stor bredd av yrkesroller, verksamheter, erfarenheter och kunskap på GR.

Vi erbjuder en dynamisk arbetsplats med många engagerade och kunniga kollegor. Här finns stora möjligheter att påverka arbetet, utvecklas med organisationen och göra verklig skillnad.

Läs våra mål- och strategidokument

Kontakt

Björn Sundén

Enhetschef och regionplanerare

031-335 51 23

Fackliga representanter

Representant för Saco

Monica Wallström

031-335 52 24

Representant för Vision

Lukas Berggren

031-335 50 61

I korthet

Sista ansökningsdatum

30 maj 2024

Ansökan görs endast via Visma Recruit. Klicka på den gröna knappen ovan.

Anställningsform

Tillsvidare

Omfattning

Heltid

Tillträde

Enligt överenskommelse.
Provanställning på upp till 6 månader kan komma att tillämpas.

Uppdaterad