Stöd och erbjudande

Delta i forskningsstudie för minskat matsvinn i hushåll

Nu söker Göteborgsregionen tillsammans med Stockholm Environment Institute och Sveriges Lantbruksuniversitet 60 hushåll i Göteborgsregionen som vill vara med i en forskningsstudie.

Ett genomsnittligt hushåll på fyra personer slänger idag mat som motsvarar ca 140 måltider och 5300 kr årligen. Det innebär att mycket mat produceras, fraktas och köps för att sedan slängas i onödan. För att bättre förstå varför undersöker forskarna Ylva Ran och Fiona Lambe tillsammans med Göteborgsregionen vad för typ av åtgärder som gör att människor slänger mindre mat i en ny forskningsstudie. Därför behövs du och ditt hushåll! Kan du tänka dig att vara med?

Vad innebär det att vara med?

  • En enkel "smartbin" installeras i ditt kök som dokumenterar ditt matavfall under 36 veckor med start i feb/mars 2025
  • Du kan bli ombedd att testa en åtgärd för att minska matsvinn
  • Du deltar i tre intervjuer som var och en tar ca 45 minuter. En intervju i början, en i mitten och en i slutet av studien

Du behöver inte vara intresserad av mat eller av matsvinn för att delta.

Vem kan delta?

Hushåll i Göteborgsregionen kan delta i studien. Vi ser gärna att olika typer av hushåll från flera delar av regionen deltar. Det krävs dock att

  • Alla i hushållet vill delta
  • Att du kan tänka dig att låta ditt matavfall vägas och fotas med hjälp av en enkel smartbin som vi installerar under din matavfallshållare och att din hållare för matavfall kan stå på en platt yta (t.ex. på golvet av ett köksskåp)
  • Att du har ett uttag med elektricitet under din diskbänk (om eluttaget används för diskmaskin är det inga problem, vi förser er med förgrenare för uttaget)
  • Att det finns en internetuppkoppling i ditt hem

Ersättning

Alla hushåll som deltar får ersättning i form av ett presentkort på 500 kr. Varje månad lottar vi dessutom ut fina priser till dem som aktivt deltagit i studien. Exempel på priser kan vara biobiljetter och presentkort.

Kontrollgrupp

En tredjedel av hushållen som deltar kommer inte testa några åtgärder utan vara en kontrollgrupp som endast kommer att väga sitt matsvinn.

Fiona Lambe

Fiona är seniorforskare på Stockholm Environment Institute med 20 års erfarenhet av att forska kring beteendeförändringar kopplat till interventionsdesign, med fokus på energi och hållbar konsumtion. Hon har en doktorsexamen i Design från Linköpings Universitet. Fionas forskning fokuserar på att förstå drivkrafterna bakom beteendeförändring i komplexa socio-ekologiska system genom tvär- och transdisciplinära forskningssamarbeten, ofta med designbaserade tillvägagångssätt.

Under de senaste åren har hennes arbete undersökt de sociokulturella och beteendemässiga drivkrafterna för teknikanvändning och processen att samskapa effektiva och inkluderande lösningar på hållbarhetsutmaningar med hushåll och samhällen.

Ylva Ran

Ylva Ran är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet sedan 2021 och var tidigare forskare på Stockholm Environment Institute. Hon har mer än 10 års forskningserfarenhet med fokus på hållbarhet inom livsmedelssystemet, från produktion till konsumtion. Hon har en doktorsexamen i djurproduktionssystem från Wageningens Universitet vid Institutet för djurvetenskap. Hennes doktorandforskning fokuserade på påverkan av vatten- och markanvändning inom djurproduktionssystem i ett landskapsperspektiv.

Ylvas forskning har på senare år fokuserat på att utforska beteendemönster kopplade till transformation till ett mer hållbart livsmedelssystem. Det innefattar: användning och förvaltning av naturresurser inom jordbrukssystem, drivkrafter bakom beteendeförändringar i förhållande till teknikadoption samt framtagande av effektiva åtgärder för hållbara transformationer i komplexa socio-ekologiska system.

Ylva Ran har även forskningserfarenhet inom miljökonsekvensbedömningar, naturresurshantering och användning av deltagandemetoder för att bättre förstå de socio-ekologiska effekterna av interventioner i jordbrukets värdekedjor, interaktioner mellan policy och vetenskap samt hushålls tillgång till energi.

Kontakt

Har du frågor om studien kan du mejla till matsvinn@sei.org

Anmälan

Anmälan öppnar i december 2024

Uppdaterad