Artikel

Gemensam omställning inför den nya socialtjänstlagen

Kommunerna arbetar för fullt med att ställa om verksamheterna inför att den nya socialtjänstlagen träder i kraft 1 juli i år. Kompetensutveckling är en viktig del i omställningen och här kan GR stötta med gemensamma insatser. Bland annat arrangerar vi Mötesplats Ny socialtjänstlag 14 maj.

Att ställa om inför den nya socialtjänstlagen är ett tydligt exempel på när det kan vara fördelaktigt att samarbeta mellan kommunerna och arrangera vissa aktiviteter och insatser gemensamt. Mötesplats Ny socialtjänstlag arrangeras 14 maj på uppdrag av GR:s strategiska chefsnätverk för socialtjänsten. Mötesplatsen riktar sig till dig som är chef och medarbetare i strategisk roll i kommunens omställningsarbete.

Kollegialt erfarenhetsutbyte

Konceptet mötesplats passar bra eftersom det är betydelsefullt att dela erfarenheter mellan kommunerna i omställningen till ny socialtjänstlag. Mötesplatsen fokuserar på det kollegiala erfarenhetsutbytet och att ge ett gemensamt avstamp in i omställningen.

Enhetschef Nicholas Singleton och planeringsledare Cecilia Axelsson på GR är delaktiga i arrangemanget och berättar att de tillsammans med kommunerna valt att ha fyra perspektiv i programmet.

– Det blir en inledande presentation från socialdepartementet, för att vi ska få en gemensam bas kring lagstiftningen. Därefter en panel som ska hjälpa oss att lyfta det sociala arbetet, både i ett historiskt perspektiv och framåtsyftande. Det blir också en föreläsning om tjänstelogisk socialpolitik, baserad på tjänsteforskning. Varvat med dessa blir det valbara seminarier där kommunerna berättar om sitt arbete – det kollegiala erfarenhetsutbytet, berättar Nicholas Singleton.

Stolthet och riktning framåt

Alla som arbetar inom socialtjänsten vet hur avgörande det sociala arbetet är för individer och samhälle. Detta ska genomsyra mötesplatsen.

– Vi hoppas att deltagarna efter mötesplatsen ska känna sig inspirerade och stolta över att vara en viktig del av samhället. Att dagen ger energi, riktning framåt och insikter som kan omsättas i praktiken, säger Cecilia Axelsson.

Kurser som anpassats utifrån den nya socialtjänstlagen

GR erbjuder sedan tidigare olika kurser inom socialrätt och dessa anpassas nu utifrån den nya lagen. Vi har för tillfället kurser både om socialtjänstens övergripande roll och om handläggning och dokumentation. Här kan du läsa mer om innehåll och målgrupp för de olika kurserna:

Plan för ny socialtjänstlag och nära vård

Välfärden är som bekant inne i en stor omställning, både utifrån den nya socialtjänstlagen och omställningen till nära vård. Kommunerna i Göteborgsregionen har enats om ett gemensam plan för omställning 2025–2028. Aktiviteterna i planen utgår från ny socialtjänstlag och omställningen till nära vård.

Planen bygger på tre strategier:

  1. Samverkan över organisationsgränser – Integrerat arbete mellan sektorer och aktörer.
  2. Maximal nytta av nätverk och satsningar – Utnyttja befintliga resurser och projekt.
  3. Användning och utveckling av bästa kunskap – Kompetensutveckling och analys för en lärande organisation.

I alla tre strategierna ingår även att öka kunskapen om socialtjänstens uppdrag genom ett långsiktigt förtroendeskapande arbete. Syftet med planen för omställning är att stärka kommunernas kapacitet och nå bättre resultat än vad som är möjligt som enskild kommun.

Exempel på planerade GR-gemensamma aktiviteter under 2025:

  • Tre FoU-projekt
  • Nätverk för nyckelpersoner i omställningen till ny socialtjänstlag
  • Seminarieserie
  • Utbildning i uppföljnings- och utvärderingsmetodik
  • Fortsatt utveckling av digital kompetensutveckling för legitimerad personal inom kommunal primärvård

Läs mer om vad GR gör på området Ny socialtjänstlag

Om GR:s mötesplatser

Mötesplats är GR:s koncept för konferenser där kommunerna själva bidrar till programmet och håller seminarier. Olika verksamheter berättar om arbetssätt, projekt, förändringsarbete, lärdomar eller liknande, i valbara seminarier. Syftet är att sprida goda exempel mellan kommunerna – att lära och inspireras av varandra. Seminarierna kompletteras med större gemensamma föreläsningar.

Mötesplatser under 2025:

Kontakt

Uppdaterad