Rapport

Marginal eller centrum: Socialt utsatta personers plats i staden

Följeforskning av projektet Mutual benefits – klok design för ökad trygghet och en stad för alla.

Stadsplanering och personer med beroendeproblematik

Mutual Benefits startade eftersom socialförvaltningen Sydväst i Göteborgs Stad upplevde att personer med beroendeproblematik ofta exkluderas i stadsplanering: Deras röster blir inte hörda och boenden flyttas till stadens ytterkanter.

Under 2021 byggdes ett stort antal lägenheter och lokaler i området runt Kallebäcks boende – ett särskilt boende för äldre med beroendeproblematik som drivs av socialförvaltningen Sydväst. Förvaltningen såg då en möjlighet att försöka lösa potentiella problem innan de uppstått. De sökte och tilldelades medel från Vinnova för att genomföra ett projekt tillsammans med Wallenstam, Stena Fastigheter, Göteborgs Stadsmission och Chalmers. Projektet startade den 1 november 2021 och pågick till och med den 21 oktober 2024.

Sociala innovationslabb

Sociala innovationslabb var vid ansökan till Vinnova en central del i projektets genomförande och implementering. Genom återkommande innovationslabb skulle ett stort antal aktörer samlas och enas om analys, målbild och en handlingsplan – och resultatet av innovationslabben skulle sedan implementeras i fackförvaltningarna. Mutual benefits lyckades dock inte involvera andra förvaltningar i Göteborgs Stad i projektet på det sätt de önskat, och det första innovationslabbet blev även det sista.

Även om idén om innovationslabb föll släppte inte projektledningen idén om att samarbeta med förvaltningar som inte var formella projektparter. De tog flera initiativ utanför den ursprungliga projektplanen, och deltog exempelvis i arbetet med stadens kartsystem, revideringen av stadens hemlöshetsplan och sociala konsekvensanalyser – och genomförde workshops med stadens utvecklingsledare för stadsutveckling. Projektledningen utökade också projektet till ett tydligt fokus på kunskapsspridning – dels genom att arrangera föreläsningar och seminarier, dels genom att ta initiativ till olika typer av kunskapsunderlag.

Platssamverkan – ett sätt att skapa utveckling?

Ett av målen för Mutual benefits var att testa konceptet platssamverkan i Kallebäck. Platssamverkan innebär en geografiskt avgränsad samverkan mellan fastighetsägare, näringsidkare och det allmänna, för att skapa en utveckling som en enskild aktör inte ensam mäktar med. Mutual benefits startade Kallebäcksrådet, ett forum där ett antal aktörer testade metoder för att bland annat öka trygghet och trivsel i området. Tidigt i projektet utökades arbetet till boenden i andra stadsdelar, där projektledningen testade och utvecklade sina principer och arbetssätt. Genom detta har Mutual benefits bidragit till flera förändringar för målgruppen för sociala boenden, exempelvis i fråga om underhåll och trivselåtgärder.

Arbetet med platssamverkan resulterade våren 2024 i en vägledning och ett stödmaterial och ett beslut om att implementera projektets modell i samtliga verksamheter inom Boende och hemlöshet i socialförvaltningen Sydväst.

Metod för minskad friktion?

Mutual benefits andra mål var att forma en metod för att minska friktionen mellan intressenter och målområden när vi planerar vår stad. Detta mål var mer utmanande: projektparterna saknade i hög grad mandat i frågor som rör stadsplanering och lyckades inte heller involvera de berörda förvaltningarna. Arbetet resulterade i slutändan i ett så kallat funktionsprogram för sociala boenden.

Ett optimalt genomförande av projektet hade krävt att samtliga berörda förvaltningar inom Göteborgs Stad deltog som projektparter, alternativt att projektet avgränsades till frågor som låg inom projektparternas mandat. Arbetet väcker dock intressanta frågor om hur socialtjänstens medverkan i samhällsplaneringen, så som den beskrivs i socialtjänstlagen, är tänkt att fungera i praktiken.

Kontakt

Anjelica Hammersjö

Analytiker och projektledare

031-335 51 48

I korthet

Författare

Anjelica Hammersjö

Publiceringsår

2024

Uppdaterad