Artikel

Över tusen deltagare på årets socialchefsdagar – GR var medarrangör

28–30 september var GR för tjugonde gången med och arrangerade socialchefsdagarna, som är tre konferensdagar för alla Sveriges chefer och politiker inom det sociala området. I år ägde dagarna rum i Göteborg och fler än någonsin ville delta. Över 900 besökare plus utställare träffades på Svenska mässan för att ta del av kunskap och få inspiration och erfarenhetsutbyte på årets tema Lust att leda, Makt att påverka och Mod att förändra.

Socialchefsdagarna 2022 på Svenska mässan i Göteborg.

Statsvetaren Jenny Madestam presenterade inför över 900 personer en analys av valet. Här samspråkar hon med moderator Patrick Gruczkun som till vardags är utbildningsledare på GR.

Göteborgsregionen (GR) har sedan år 2000 uppdrag som medarrangör av Socialchefsdagarna och vi är stolta över att ha förtroendet att vara med och bidra till detta viktiga arrangemang där de sociala frågorna får ta plats.
– Vi ser det som ett prestigeuppdrag för GR att vi är med i detta sammanhang där dagens och framtidens socialtjänst möts och påverkar. Majoriteten av våra medlemskommuner besöker varje år denna betydelsefulla konferens som anses vara den viktigaste socialpolitiska arenan i landet, säger Nicholas Singleton, enhetschef för Kompetens- och verksamhetsutveckling på GR.

Konferensen tar upp både breda och djupa ämnen inom socialpolitik, ledarskap, organisation, kommunikation och socialtjänstens kärnverksamhet. Medverkar gör namnkunniga föreläsare, forskare, nationella politiker, representanter från myndigheter samt lokala seminarieledare. Förutom att sprida kunskap och inspirera är syftet med dagarna att deltagarna ska få möjlighet att träffa kollegor från hela landet för utvecklande och inspirerande samtal.

Lust att leda, Makt att påverka och Mod att förändra

Årets tema var Lust att leda, Makt att påverka och Mod att förändra. Monica Persson, ordförande i FSS och socialdirektör i Karlstads kommun, ser det som högst relevanta begrepp som kan ge mycket energi till socialchefers ledarskap.
– Som socialchef är du beredd att konstant ha ledartröjan på dig. Du har en god inre kompass för att kunna leda dig själv, i samklang med organisationens värderingar. Din maktposition innebär att du kan påverka utvecklingen av kunskapsfältet men kan också påverka arbetsmiljön för dina medarbetare. Något vi alla behöver bli bättre på är att ta makten över orden om socialtjänsten. Yrkesstoltheten och allt positivt vi bidrar till hos människor behöver också synas och höras, säger Monica.

Mod att förändra är också avgörande eftersom ledarskap innebär förändring och att leda förändring.
– Det krävs mod att prioritera, både det som ska göras och det som måste tas bort. Att hålla i och arbeta långsiktigt i en verksamhet som ibland behöver agera akut, kräver också mod av sin ledare.

Brett program – dokumentation kommer inom kort

Läs mer på socialchefsdagarna.se där det också inom en snar framtid kommer att finnas dokumentation från dagarna: Socialchefsdagarna – Kraften ligger i mötet Länk till annan webbplats.

Om socialchefsdagarna

Socialchefsdagarna arrangeras varje år och huvudarrangör är Föreningen Sveriges socialchefer (FSS). Konferensen startade som studiedagar för FSS men har med åren växt till att bli en betydelsefull och välbesökt mötesplats för alla som leder och påverkar inom det sociala området. Arrangemanget flyttar mellan olika städer och i år var Göteborg värdstad. Socialchefsdagarna består av föreläsningar, valbara seminarier, utställningar och kvällsevent för ledare, politiker eller på annat sätt verksamma på det sociala området. Läs mer på socialchefsdagarna.se Länk till annan webbplats.

Några röster från deltagare

Ganimete Kalludra, verksamhetschef i Socialförvaltningen, Vallentuna kommun:

– Vi i Vallentuna kommun är ganska långt framme när det gäller digitalisering och hur vi inom vården kan effektivisera men ändå behålla kvalitén. Men de här dagarna, när vi får träffa andra, ger inspiration och även ännu mer lust att leda än vad vi redan har. Föreläsningarna hittills har varit helt fantastiska. Fikandet i pauserna ger också jättemycket när man får chans att prata med andra. Jag märker att vi som är här är modiga för man kommer fram till varandra och vill prata och veta mer. Vi har jättemycket att lära av varandra mellan kommunerna men också från regionerna.

Hanna Åkesson, verksamhetschef i Socialförvaltningen, Vallentuna kommun:

– Man blir inspirerad av hur andra kommuner jobbar med frågor som man kanske själv är i startgroparna för. Jag var på seminariet om brukarundersökningar och det var jätteinspirerande. Jag har hört dem från den dagliga verksamheten i Göteborg tidigare, men jag blir lika inspirerad varje gång. Jag har fullt med anteckningar med mig hem. Det är också givande för oss inom en och samma kommun, eftersom vi har åkt hit tillsammans från olika avdelningar, att få de här dagarna att kunna bolla internt mer avslappnat jämfört med i vardagen när det är ont om tid.

Ganimete Kalludra och Hanna Åkesson

Ganimete Kalludra och Hanna Åkesson

Joakim Myrnäs, avdelningschef Ekonomi och verksamhetsstöd, Sollentuna kommun:

– Det har varit väldigt bra socialchefsdagar så här långt. De föreläsningar som jag varit på har hållit bra kvalitet. Det fungerar som en inspirationskälla – det ger energi och kraft. Jag får med mig olika frågeställningar som är aktuella och får mer kraft att ta tag i dem när jag kommer hem.

Joakim Myrnäs

Joakim Myrnäs

David Larsson, förvaltningschef för Lärande och arbete, Forshaga kommun:

– Det har varit jättebra hittills. Jag, och jag tror även många fler, är fortfarande uppfyllda av att kunna träffas på riktigt igen. Man pratar med folk och snappar upp olika saker. Det har varit bra föreläsningar. Jag har också pratat med ett av företagen som ställer ut här och som vi har ett samarbete med. Vi har kunnat prata lite mer och gjort upp planer.

David Larsson

David Larsson

Seminarium om Yrkesresan.

Ett av de valbara seminarierna handlade om Yrkesresan. Berättade gjorde Lotta Brändström från Kommunförbundet Västernorrland, Magnus Wallinder från Socialstyrelsen, Cristina Dahlberg från GR och Ulrika Freiholtz från Sveriges kommuner och regioner.

Kontakt

Uppdaterad