Artikel

Så är läget halvvägs in i Projekt Favo

Projekt Favo (Fler anställda i vård och omsorg) har kommit halvvägs och de sju kommunerna är på god väg att implementera karriärvägsmodellen i äldreomsorgen. Förutom att särskilja fyra olika yrkesroller och utbilda medarbetare läggs stort fokus på förankring och kommunikation.

Projekt Favo handlar om att införa en karriärvägsmodell i äldreomsorgen, med de fyra yrkesrollerna biträde, vårdbiträde, undersköterska och specialistundersköterska. Syftet är att skapa tydliga strukturer för kompetensförsörjning. (Läs mer på goteborgsregionen.se/favo).

Vid starten av projektet beslutades om ett antal indikatorer för att mäta resultatet av arbetet. Det handlar till exempel om antal enheter i kommunerna som har infört de respektive titlarna i modellen, antal enheter som infört differentiering av arbetsuppgifter och antal medarbetare som påbörjat utbildning till vårdbiträde eller undersköterska. Indikatorerna kommer också att följas upp vid projektets slut i augusti 2025.

– Vi ser att projektgrupperna i kommunerna jobbar på med stort engagemang. Projektet har kommit halvvägs och det är mycket arbete som återstår men resultaten hittills visar att de är på god väg, konstaterar Monica Wallström, som är projektledare för Favo på Göteborgsregionen (GR).

Exempel på vad kommunerna gör i projekt Favo:

  • Differentierar (särskiljer) fyra yrkesroller: biträde, vårdbiträde, undersköterska och specialistundersköterska.
  • Upprättar kompetensplaner för varje medarbetare.
  • Stödjer medarbetare att höja sin kompetens genom att utbilda sig till vårdbiträde, undersköterska eller specialistundersköterska.
  • Testar och inför en modell för mentorskap, där nya medarbetare får en erfaren medarbetare som mentor. Syftet är att förbättra introduktionen och att underlätta medarbetares förflyttning inom karriärvägsmodellen.

Kommunerna som är med i Favo:

Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal och Partille.

En av indikatorerna är att upprätta en kompetensplan för varje medarbetare. Någon kommun har redan gjort det för alla medarbetare, och övriga är på god väg. En annan handlar om utbildning, där medarbetare som idag är anställda utan varken utbildning eller erfarenhet ska ges möjlighet att höja sin kompetens och kunna tituleras vårdbiträde. Vårdbiträden ska i sin tur kunna utbilda sig till undersköterska. De flesta kommuner har inlett utbildningsinsatser.

För att underlätta medarbetarnas utveckling utifrån karriärvägsmodellen testas också en modell för mentorskap.

– Alla sju deltagande kommuner har utsett mentorer och adepter och vi ser verkligen att mentorerna är hängivna sitt uppdrag. Vi får också höra av deltagarna att de ser ett stort värde i erfarenhetsutbyte mellan kommunerna. Och det är ju ett av syftena med projektet – att dra nytta av att vi är flera kommuner som jobbar mot samma mål och kan hjälpas åt, säger Monica.

En avgörande del i implementeringsarbetet är förankring och kommunikation. Implementering av en ny arbetsmodell är en lång process som kräver förankring hos många målgrupper, både internt i organisationen och externt. Förändringarna behöver genomsyra allt från organisering och arbetssätt till rekrytering, annonsering och lönesättning.

Exempel på hur kommunerna jobbar med förankring och kommunikation:

  • Intressentanalyser
  • Kommunikationsplaner
  • Referensgrupper
  • Pilotgrupper
  • Rekryteringsmallar
  • Filmer
  • Workshoppar
  • Deltar på jobbmässor

Målet: En hållbar kompetensförsörjning

Projekt Favo och att införa karriärvägsmodellen är början på en nödvändig resa som äldreomsorgen behöver göra framöver för att vi ska uppnå en hållbar kompetensförsörjning och god arbetsmiljö.

– Arbetet inom projekt Favo blir en bra grund för annat arbete som pågår gällande kompetensförsörjningen i äldreomsorgen, och som kommer fortsätta efter Favo. Det handlar till exempel om en yrkesresa, om språkkrav, om att jobba med bas och fördjupning för undersköterskor och om möjligheterna med välfärdsteknik och AI, säger Monica.

Vill du veta mer?

Läs om Favo på goteborgsregionen.se/favo eller kontakta projektledare Monica Wallström.

Logotyp Europeiska socialfonden

Projekt Favo finansieras av Europeiska socialfonden (ESF)

Kontakt

Monica Wallström

Projektledare och processledare

031-335 52 24

Uppdaterad