Rapport

Samverkan för utökad omställningsförmåga – en förstudie

I förstudien undersöktes hur klimatomställningen i Göteborgsregionen kan accelerera genom regional mobilisering. Vad behöver kommuner och hur kan en regional aktör stödja dem? Svaren visar att samverkan kan öka omställningsförmågan i detta och andra komplexa områden.

Kommuner behöver hantera nya komplexa frågor som utmanar befintliga organisationsstrukturer och styrlogiker. Klimatomställning är ett tydligt exempel på en sådan fråga där utvecklingen inte går tillräckligt fort trots höga ambitioner.

Nya komplexa utmaningar och krockande styrlogiker

I en förstudie har GR tillsammans med RISE och Urban Futures undersökt kommunernas behov och förutsättningar för att driva klimatomställningen ur ett organisatoriskt perspektiv samt på vilka sätt ett kommunalförbund (eller annan regional aktör) skulle kunna stödja och mobilisera kommunernas omställningsarbete.

Genom Urban Futures har två forskare på Handelshögskolan, Göteborgs universitet, tagit fram en kunskapsöversikt. Kunskapsöversikten skapar förståelse för varför klimatomställning är särskilt utmanade för kommunal styrning och organisering. Styrlogiker som är utformade för att förvalta de stora kommunala sektorerna, exempelvis skola och omsorg, fungerar inte för nyare komplexa politikområden såsom klimatomställning, civilt beredskap, eller AI och digitalisering. Kunskapsöversikten betonar vikten av samverkansstyrning för att möta dessa svåra sektorsöverskridande politikområden.

Omställningsförmåga och samverkan

För att lyckas med det krävs omställningsförmåga i kommunen. Det kan handla om fysiska och finansiella tillgångar men bygger till stor del på människorna i organisationen och hur de interagerar. Kunskapsöversikten beskriver även hur en regional aktör som exempelvis GR, skulle kunna stärka kommunernas omställningsförmåga genom samarbete: 1) en utökad resursbas, 2) utökad rådighet, 3) gemensamt lärande och ökade kunskaper.

Perspektiv från kommuner och andra intressenter

Kunskapsöversikten ger ett teoretiskt ramverk och ett språk för att förstå den verklighet som kommuner och regioner befinner sig i. För att skapa en bild av den verkligheten och fånga upp förslag på hur en regional aktör kan bidra till mobilisering, hölls dialoger med kommuner, regionala aktörer och andra sakkunniga från akademin, näringslivet och myndigheter. RISE genomförde en analys av de insamlade perspektiven, med stöd av forskningen i kunskapsöversikten. De empiriska delarna, analysen, och slutrekommendationerna från RISE återfinns i en projektrapport.

I korthet

Författare

Anders Sandoff, Christian Jensen, Eva Hedenfelt, Sarah Johnstone, Helena Jan

Framtagen

2024

Framtagen inom projekt

Mobilisering för snabbare klimatomställning i Göteborgsregionen

GR:s roll

Göteborgsregionen var projektägare och har medverkat i framtagning och formgivning av rapporterna, samt författande av en av rapporterna.

Samarbetspartners

RISE och Urban Futures

Finansiär/er

Energimyndigheten inom ramen för Viable Cities (huvudfinansiär) och Västra Götalandsregionen

Uppdaterad