Rapport
Starka föräldrar: Vad ska föräldraskapsstöd för nyanlända handla om?
En rapport från följeforskningen av projektet Starka föräldrar – ökat fokus på föräldraansvaret i Förälder i nytt land.
I Sverige finns en nationell strategi för föräldraskapsstöd, med målsättningen att alla föräldrar ska erbjudas föräldraskapsstöd under barnets hela uppväxt. Tyngdpunkten ligger på universellt föräldraskapsstöd, det vill säga stöd som erbjuds till alla föräldrar under barnets uppväxt, för att främja god hälsa och utveckling och förebygga ohälsa och problem.
Föräldraskapsstöd kan också riktas till särskilda målgrupper. En sådan målgrupp är nyanlända föräldrar, där stödet utgår från att man som förälder i ett nytt land kan ha specifika behov av stöd och kunskap – till exempel hur förskola och skola fungerar i Sverige och vilka förväntningar som finns på föräldrar.
Revidering av en befintlig föräldrastödskurs
Under perioden 2023–2024 har Samhällsorienterande insatser i Göteborgs stad omarbetat kursen Förälder i nytt land – en frivillig föräldrastödskurs för nyanlända föräldrar. Genom omarbetningen ville enheten förstärka de delar som handlar om föräldraansvaret kopplat till barnuppfostran, hederskultur och kriminalitet.
Under projektperioden utvecklade, testade och reviderade projektgruppen nya utkast till kursmaterial löpande. Som stöd hade de en extern referensgrupp med forskare och praktiker, och en intern referensgrupp med kursledare som testade utkasten med sina deltagare. I arbetet har projektgruppen och kursledarna haft ett nyfiket och engagerat förhållningssätt till hur utkasten fungerar i klassrummet, och över tid lagt till nya lärande moment som intervjuer och observationer.
Nya teman
Samhällsorienterande insatser utgick från att de nya temana som utvecklades (hedersnormer, unga och kriminalitet respektive föräldrastrategier) kunde vara svåra och känsliga att prata om. Samtidigt hade man också ingången att det är möjligt att prata om alla frågor, så länge man pratar om frågorna på rätt sätt. Det har också varit viktigt att fortsatt hålla kursen på en förebyggande nivå. I interna tester av de nya materialutkasten fick de positiv respons från både deltagare och kursledare.
Kursledare behöver kompetensutveckling
Förälder i nytt land används både av Samhällsorienterande insatser och av andra aktörer, vilket innebär att många berörs när kursen revideras. I intervjuer lyftes att kursledare kommer att behöva kompetensutveckling om både de nya ämnena och om hur man pratar om svåra och känsliga frågor i klassrummet.
En viktig fråga i det fortsatta arbetet är vilket ansvar Samhällsorienterande insatser kan och bör ta för kompetensutveckling av kursledare i den egna och andra organisationer. När man tar upp frågor som hedersnormer och kriminalitet är det också viktigt att vara tydlig med vilka samtal som är kursledarens ansvar att hantera och när kursledaren ska hänvisa vidare till specialiserade stödresurser.
Kvalitetssäkring
Arbetet att omvandla kunskap från myndighetsrapporter och sakkunniga till ett begripligt och användbart kursmaterial innefattar per definition flera steg av förenkling, där frågorna samtidigt är komplexa och mångbottnade. Ett förslag från följeforskaren är därför att granska innehållet i det slutliga materialet, för att säkerställa att det baseras på bästa tillgängliga kunskap.
Kontakt

Anjelica Hammersjö
Analytiker och projektledare
I korthet
Författare
Anjelica Hammersjö
Publiceringsår
2025

Uppdaterad