Rapport
Tidiga och samordnade aktiviteter för barn och unga i Kungsbacka
Följeforskning av TSA – en modell under utveckling.
Bakgrund och syfte
Tidiga samordnade aktiviteter (TSA) i Kungsbacka kommun syftar till att erbjuda ett lättillgängligt och likvärdigt stöd för barn och unga som riskerar ogynnsam utveckling. FoU i Väst fick i uppdrag att följa satsningen under två år. Syftet var att bidra till att tydliggöra idén med TSA men också att sätta den i relation till annat stöd och till bästa tillgängliga kunskap om hur tidiga och samordnade insatser bör utformas för att uppnå förväntade resultat. Syftet var också att analysera hur väl TSA fungerade i praktiken.
Genomförande och metod
Följeforskningen använde sig av en kombination av workshops, observationer, intervjuer och dokumentanalys. Stort fokus kom att riktas mot hur TSA kunde följas upp.
Resultat
TSA har utvecklats under den studerade perioden, men dess grundidé består i ett fast TSA-team som framförallt har en konsultativ roll. I teamet finns representanter från fyra kommunala förvaltningar och sedan en tid tillbaka även från regionens ungdomsmottagning. Teamet har en fast mötestid och hanterar frågor som berör specifika barn i ett möte som varar i en timme och syftar till att formulera förslag på hur olika verksamheter kan möta familjemedlemmarnas behov och önskemål. Alla professionella som möter barn och unga i Kungsbacka kan initiera ett TSA-möte om det finns samtycke från föräldrarna. Vid mötet deltar teamet och initiativtagaren, men inte familjen.
Ett 60-tal möten hölls under 2023–2024 och de berörde framför allt barn i grundskoleålder. Skolan var den vanligaste initiativtagaren. Enligt den dokumentation som arbetsgruppen sammanställde hade en majoritet av familjerna flera behovsområden. Det handlade framförallt om behov i omsorgsrollen, psykisk ohälsa och skolrelaterade frågor. De vanligaste förslagen var att en familjebehandlare kunde kontakta föräldrarna för att ge råd och stöd (inom ramen för icke behovsprövade insatser), att skolan skulle agera på något sätt och att en hälsopedagog kunde träffa barn och föräldrar för att prata om fritidsaktiviteter.
Det saknas tillräcklig dokumentation för att beskriva vad som hände efter TSA-mötena, huruvida aktiviteterna samordnades eller om barn och föräldrar upplevde att deras behov tillgodosågs.
Slutsatser och rekommendationer
Följeforskningen pekar mot att TSA fyller ett professionellt behov av samverkan mellan olika verksamheter, men att det behövs en tydligare struktur och styrning och en fördjupad samsyn kring hur det ska fungera och vilken roll TSA kan fylla med befintliga resurser.
Även om underlaget är för litet för att dra några väl underbyggda slutsatser tycks det som att mötena upplevs som lärande av dem som initierar dem. Mötena ger en ökad förståelse för andras arbetsområden och det är uppskattat att få bolla svåra frågor. Om syftet inte är att möta professionellas, utan medborgares behov, behövs dock en fortsatt analys av TSA:s utformning och en bättre uppföljning. Det är också svårt att se hur TSA i sin nuvarande form rent resursmässigt kan möta mer än några promille av kommunens familjer, vilket står i kontrast till idén om att möta alla som upplever ett behov.
För att utveckla TSA och stärka arbetet med tidiga insatser i Kungsbacka ser vi följande aktiviteter som viktiga:
- Kartlägg nuläget: Gör en översyn av kommunens befintliga samverkansformer för att identifiera luckor och tydliggöra TSA:s funktion i systemet.
- Förtydliga TSA:s idé och syfte: Klargör vilket problem TSA ska lösa och om dess nuvarande konstruktion är rätt lösning. Ett sådant arbete är påbörjat, men behöver fortsätta i större skala.
- Omhänderta organisatoriska behov: Oavsett hur det fortsatta TSA-arbetet utformas finns behov att omhänderta när det gäller samverkan kring barn och unga, inte minst när det gäller skolors arbete och stöd utifrån psykisk ohälsa. Det är dock viktigt att definiera vilken psykisk ohälsa som barnen har.
- Stärk innovationsarbetet: Involvera befintliga kompetenser inom tjänstedesign, förändringsledning och utvärdering för att stödja processledningen och förbättra dokumentationen. Säkerställ också att målgruppen och berörda verksamheter involveras genom uppföljning och dialog.
Kontakt


I korthet
Författare
Cornelia Björk och Anna Melke
Publiceringsår
2025

Uppdaterad