Stöd och erbjudande

Yrkesresan Funktionshinder för utförare

Yrkesresan är en satsning på kompetensutveckling inom socialtjänsten som vänder sig till chefer och medarbetare över hela landet. Yrkesresan lanseras inom fem områden under 2022–2028.

Yrkesresan Funktionshinder för utförare utvecklas och förvaltas av Kommunförbundet Västernorrland genom en nationell projektledare. GR står för det regionala genomförandet i de 13 kommunerna i Göteborgsregionen.

Yrkesresan Funktionshinder för utförare pågår för fullt i Göteborgsregionens samtliga 13 kommuner och över 2600 användare är registrerade.

Det finns tre kurser tillgängliga för medarbetare:

  • Introduktionskurs
  • Grundläggande värden och regelverk
  • Funktionsnedsättningar och vanliga konsekvenser

Hösten 2025 erbjuds det första fysiska kurstillfället för chefer till stöd i arbetet med verksamhetsutveckling, Leda lärande och utveckling. Förutom detta finns nu också digitala verktyg på Lärplattformen för att chefer ska kunna följa sina medarbetares utveckling i Yrkeresan.

Yrkesresan Funktionshinder för utförare vänder sig till personal som ger stöd, service och omsorg till personer med funktionsnedsättning samt första linjens chefer i dessa verksamheter. Med utförarverksamhet menas verksamheter som utför en insats efter beslut enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), enligt socialförsäkringsbalken (51 kap. 2 och 3 §§ SFB) eller enligt socialtjänstlagen (SoL).

Medarbetare

Målgruppen består av medarbetare som arbetar med att ge brukarnära stödinsatser inom följande områden:

  • Personlig assistans (LSS alternativt SFB)
  • Korttidsvistelse i form av korttidshem (LSS)
  • Korttidstillsyn (LSS)
  • Bostad med särskild service för barn eller ungdomar (LSS)
  • Bostad med särskild service för vuxna (LSS)
  • Daglig verksamhet (LSS)
  • Bostad med särskild service för personer med psykisk funktionsnedsättning (SoL)
  • Boendestöd (SoL)
  • Sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning (SoL)

Vanliga benämningar på medarbetare som arbetar inom ovanstående områden är stödassistent, stödpedagog, boendepersonal, aktivitetshandledare, boendestödjare och personlig assistent.

Arbetsledare och chef

I målgruppen ingår även arbetsledare och chefer för medarbetare som arbetar inom de områden som nämns ovan. Innehållet för arbetsledare och chef ska fokusera på målgrupps- och verksamhetsspecifik kunskap. Vanliga benämningar är enhetschef, områdeschef eller en särskild riktning som exempelvis boendechef.

Yrkesresan Funktionshinder för utförare erbjuder introduktion och kompetensutveckling till medarbetare med grundutbildning på gymnasie-, yrkeshögskole- eller högskolenivå. Innehållet är anpassat efter att målgruppen har en grundläggande utbildning enligt det som anges i Socialstyrelsens allmänna råd (SOFS 2014:2).

Yrkesresan presenteras på en lärplattform där varje användare har ett eget konto.

Utbildningens innehåll

Yrkesresan Funktionshinder för utförare består av tre block, eller steg som det kallas i Yrkesresans koncept:

  • Bas med grundutbud av kurser. Basblocket är en introduktion som behövs för alla medarbetare inom en viss verksamhet. Basblocket ska dels ge den grundläggande kunskap som behövs för att säkra en god kvalitet i verksamheterna, dels ge det som behövs för att medarbetare ska kunna tillgodogöra sig fördjupningsutbildningar.
  • Fördjupning med valbara och inriktade kurser utifrån det kompetensbehov som finns på den aktuella arbetsplatsen.
  • Spets som innehåller ytterligare fördjupning eller forskning så att det blir ändamålsenligt och attraktivt för medarbetarna. Detta ske genom utvecklat samarbete med yrkeshögskola, universitet och högskola, där Yrkesresans roll skulle kunna vara att informera om kursutbud, vidareutbildningar och ansökningsförfarande.

Yrkesresan – en satsning på kompetensutveckling i socialtjänsten

Yrkesresan paketerar relevant kunskap från olika aktörer och presenterar den på en lärplattform med tilltalande grafik och resan som tema. Symboliken är att kompetensutveckling är en resa; man behöver ständigt utvecklas i sitt yrkesliv.

Yrkesresan startade i Göteborgsregionen på initiativ av IFO-chefsnätverket. Numera är det ett nationellt samarbete mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Socialstyrelsen och Regionala samverkans- och stödstrukturer (RSS).

Yrkesresan lanseras inom fem områden under 2022–2028:

  • Barn och unga, myndighetsutövning
  • Funktionshinder, utförarverksamheter
  • Skadligt bruk och beroende, myndighetsutövning
  • Äldreomsorg, utförarverksamheter
  • Funktionshinder, myndighetsutövning

Läs mer om Yrkesresan på SKR:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Läs mer om GR:s arbete med Yrkesresan.

Kontakt

I fokus

I korthet

GR:s roll

GR är regional utförare i Göteborgsregionen av Yrkesresan Funktionshinder för utförare.

Yrkesresan startade i Göteborgsregionen men är numera en nationell satsning där cirka 95 procent av landets kommuner deltar.

Läs mer om GR:s arbete med Yrkesresan

Samarbetspartners

Sveriges kommuner och regioner (SKR), Socialstyrelsen och Regionala samverkans- och stödstrukturer (RSS).

Uppdaterad