Utbildning
Att arbeta i kommunal primärvård

Plats
Online
Startdatum
Valfritt

Att arbeta i kommunal primärvård är en digital utbildning om för dig som är ny inom kommunal primärvård. Utbildningen vänder sig till legitimerad personal som är nyanställd, nyutbildad och studenter och är tänkt som en introduktion till hur det kan vara att som legitimerad personal arbeta inom kommunen.
Att arbeta i kommunal primärvård är en utbildning i fyra delar. Introduktionen ger en beskrivning av vilka som arbetar inom kommunal primärvård och vilka samarbetspartners man möter. Kapitel ett till tre bygger dels på patientfall i form av interaktiva berättelser, dels på reflektionsfrågor och faktaavsnitt som knyter an till det som händer i patientfallet.
Introduktion
I det här kapitlet tittar vi på roller, organisation och lagstiftning kopplat till kommunal primärvård:
- Vad är kommunal primärvård?
- Yrken och ansvarsområden i kommunal primärvård
- Personcentrerat arbetssätt
- Förebyggande arbetssätt
- Hantera avvikelser
- Ansvar för primärvård
- Lagar
- Quiz 1
Del 1: Fallet och larmet till vården
I detta kapitel inleder vi en interaktiv berättelse. Du får ta del av ett fiktivt fall där vi tittar närmare på inskrivningsprocessen mellan kommunal primärvård och specialistsjukvård. Därefter förtydligar vi ett antal begrepp och belyser rutiner och verktyg för kommunikation som används för att skapa ett bra teamsamarbete.
Du får ta del av den första delen av en interaktiv berättelse om en äldre kvinna som är inskriven i kommunal primärvård och som har läkemedelsövertag, hjärtsvikt och diabetes. Att berättelsen är interaktiv innebär att du ska göra en del val under berättelsens gång, val som påverkar vad som händer. Oavsett vilken väg du väljer genom berättelsen kommer du få del av all relevant information.
Berättelsen är endast ett exempel på hur det kan se ut med en patient som bor i ordinärt boende. Rutinen är alltid densamma men vissa processer och tillvägagångssätt kan skilja sig åt mellan kommuner och enskilda fall.
Innehåll i del 1
- En interaktiv berättelse – del 1
- Reflektionsfrågor
- Förklaringar på ord och begrepp som används i denna del av utbildningen
- Kommunikation
– I detta avsnitt presenterar vi rutiner och verktyg för kommunikation som är viktiga för att skapa ett bra teamsamarbete.
Del 2: Utskrivning från sjukhuset
Här fortsätter vi den interaktiva berättelsen med fokus på utskrivningsprocessen. Därefter följer förklaringar av ett antal begrepp som förekommer i berättelsen.
Innehåll i del 2
- Att arbeta i kommunal primärvård – del 2
– Här fortsätter den interaktiva berättelsen - Reflektionsfrågor
- In- och utskrivningsprocessen
Del 3: Hälso- och sjukvård i hemmet
Hälso- och sjukvård i hemmet är en viktig del av utvecklingen mot en god och nära vård. Det innebär att människor får vård och rehabilitering i sina egna hem i stället för på sjukhus eller andra vårdinrättningar. Det ställer höga krav på ett fungerande teamarbete mellan professionerna i kommunen och samverkan med regionens primärvård och specialistvård.
Innehåll i del 3
- Att arbeta i kommunal primärvård – del 3
– Här fortsätter den interaktiva berättelsen - Reflektionsfrågor
- Att ge hälso- och sjukvårdsinsatser genom andra
- Hälso- och sjukvårdsprocessen
- Avslutande quiz
Om utbildningen
Utbildningen är öppen för alla. Inga inloggningsuppgifter krävs.
Den interaktiva berättelsen är skapad i verktyget PS, utvecklat av Göteborgsregionen. Verktyget använder metoder som spelifiering, upplevelsebaserat och emotionellt lärande för att skapa utbildningar som är engagerande.
Erbjudande till GR:s medlemskommuner
GR:s medlemskommuner har möjlighet att få utbildningen levererad i format som går att importera i lokala lärplattformar för ökad möjlighet till uppföljning (SCORM eller xAPI).
Finansiering
Utbildningen har möjliggjorts genom stimulansmedel för omställning till god och nära vård.
Kontakt

Karin Westberg
Utbildningsledare och projektledare

Delta i utbildningen
Datum
Detta är en helt digital utbildning som du kan gå när du vill.
Avgift
Ingen avgift.
Målgrupp
Legitimerad personal som är nyanställd i kommunen, nyutbildad och studenter.
Uppdaterad