Utbildning

Busiga vårdtagare

Plats

.Göteborg

Startdatum

9 november 2023

Hur hanterar man bäst udda beteenden hos vårdtagare inom äldreomsorgen, så att vårdtagaren känner sig värdefull? Den här föreläsningen tar upp fem grundstrategier som du som personal kan använda.

Föreläsaren Ola Polmé talar utifrån sin bok "Busiga vårdtagare" om vikten av att en person med intellektuell funktionsnedsättning ska känna sig väl till mods, känna sig värdefull och betydelsefull och att vi som personal har ansvar för att så blir fallet.

Föreläsningen inleds med en kort sammanfattning av hur hjärnan fungerar och varför beteenden uppstår och konflikter skapas med och hos personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Därefter går Ola Polmé igenom fem grundstrategier för hur du som personal kan agera och kommunicera med vårdtagaren.

Ola kommer visa på att vi som personal har ett ansvar att inte starta konflikter med personer med intellektuell funktionsnedsättning, och på att vårdtagare som känner sig betydelsefulla och nöjda sällan blir aggressiva och oroliga. Lågaffektivt bemötande blir allt mer vanligt och användbart inom äldreomsorgen, speciellt när det finns en beteendemässiga och psykiska symptom vid demenssjukdom (BPSD).

Föreläsare

Ola Polmé har arbetat inom vård/omvårdnad sedan 1981. Han blev sjuksköterska 1988 och senare även armésjuksköterska och distriktssjuksköterska med inriktning mot äldres hälsa och folkhälsovetenskap. 1994 började han tjänstgöra som sjuksköterska på boenden med psykogeriatrik och han har också varit enhetschef. Numera håller han främst på med demensvårdutveckling och har bland annat skrivit sex böcker, föreläst runt om i landet, tilldelats Vitalisstipendiet och utvecklat hjälpmedel och metodstöd.

Kontakt

Frågor om föreläsningen:

Karin Westberg

Utbildningsledare och projektledare

031-335 53 88

Frågor om anmälan:

Kurs och konferens

Kontakta oss för frågor kring anmälan.

Anmälan

Sista anmälningsdag

20 oktober 2023

Efter sista anmälningsdag är anmälan bindande. Vid återbud därefter debiteras full avgift. Du kan alltid överlåta din plats åt någon annan.

Avgift

För anställda i Göteborgsregionens kommuner: 950 kr exkl. moms. Övriga: 1 150 kr exkl. moms.

Integritetspolicy

När du anmäler dig till en kurs registreras dina personuppgifter i våra administrativa program. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Mer information

Tid och plats

9 november kl. 13.00–16.00, centralt i Göteborg.

Målgrupp

Alla som möter och kommunicerar med demenssjuka, till exempel vårdbiträden, undersköterskor, legitimerad personal, enhetschefer och biståndshandläggare.

Uppdaterad