Konferens

Mötesplats Hälsofrämjande och förebyggande 2025

Plats

Göteborg

Startdatum

12 mars 2025

Välkommen till en kunskapsbaserad mötesplats för ett aktivt och hälsosamt åldrande! Det är tredje gången vi arrangerar Mötesplats Hälsofrämjande och förebyggande – en dag för möten, erfarenhetsutbyte, inspiration och kunskap för dig som arbetar med hälsofrämjande och förebyggande arbete.

Att arbeta i hälsofrämjande och förebyggande verksamheter i kommunen innebär att du bidrar till att äldre kan leva aktivt och hälsosamt och därmed leva livet – hela livet.

Men hur vet vi att vi gör rätt saker? Den nya socialtjänstlagen som förväntas träda i kraft 1 juli i år ställer krav på att vi ska arbeta utifrån forskning och beprövad erfarenhet. Det innebär att vi ska använda den kunskap som finns och om kunskap saknas måste vi själva ta reda på om det vi gör har effekt.

Mötesplats med kunskap och erfarenheter

Du kommer att få ta del av aktuell forskning på området, både när det gäller att förebygga och fördröja åldrandets effekter på hjärnan och om hur gemensamma sociala och kulturella aktiviteter kan ge ökad fysisk och psykisk hälsa. Förutom föreläsningar berättar verksamheter i kommunerna om sina erfarenheter i 15 olika valbara seminarier.

Det är GR:s nätverk för hälsofrämjande och förebyggande som är initiativtagare till denna mötesplats. I år samverkar vi med övriga kommuner i länet så att vi alla kan dra lärdomar och inspireras av varandra i detta viktiga arbete.

Varmt välkommen till en dag som vi hoppas gör oss alla både klokare och gladare!

Program

8.30 Fika och registrering

9.00 Välkommen!

Moderator Elin Ljungqvist, till vardags verksamhetsutvecklare i Göteborgs stad, inleder tillsammans med Anna Haglund, planeringsledare på Göteborgsregionen (GR).

9.10 Ny socialtjänstlag

Hur kommer den nya socialtjänstlagen att påverka det hälsofrämjande och förebyggande arbetet? Lagen ställer krav på förebyggande arbete – och skapar också möjligheter. Dessutom tydliggör lagen att det vi gör måste vara kunskapsbaserat.

Lisa Ruuth, planeringsledare på GR

9.30 FINGER-modellen – evidensbaserad prevention för hjärnhälsa

Elin Larsson, hälsopedagog, samordnare Träna hjärna Lidingö och implementeringssamordnare FBHI (FINGERS Brain Health Institute)

10.30 Fruktpaus

11.00 Seminariepass 1 (se alternativen nedan)

11.40 Lunch

12.30 Seminariepass 2 (se alternativen nedan)

13.20 Seminariepass 3 (se alternativen nedan)

14.00 Fikapaus

14.30 Musik och hälsa: Föreläsning och workshop

  • Musik och hälsa – hur musik och körsång som kulturell aktivitet kan påverka vår hälsa och livskvalitet László Harmat, docent på Linnéuniversitetet i Växjö
  • Körsång i praktiken Åsa och Ulf Nomark, körledare

15.55–16.00 Avslutning

Elin Ljungqvist och Anna Haglund

16.00–17.00 Välkommen att mingla efteråt

Tid för eftersnack och reflektion

Storföreläsningar

FINGER-modellen – evidensbaserad prevention för hjärnhälsa

Finger-modellen är en forskningsbaserad metod för att förebygga kognitiv svikt och främja hjärnhälsa genom livsstilsförändringar. Elin Larsson ger en introduktion till modellens grundprinciper och vetenskapliga resultat samt delar med sig av ett konkret exempel på hur modellen kan tillämpas i praktiken. Elin arbetar demensförebyggande inom Lidingö stad och är samordnare för livsstilsprogrammet Träna hjärna som baseras på Finger. Det är aldrig försent, eller för tidigt, att förbättra sin hjärnhälsa!

Elin Larsson, hälsopedagog, samordnare Träna hjärna Lidingö och implementeringssamordnare FBHI (FINGERS Brain Health Institute)

Elin Larsson

Musik och hälsa – hur musik och körsång som kulturell aktivitet kan påverka vår hälsa och livskvalitet

Hur kan musik och körsång som kulturell aktivitet påverka vårt välbefinnande och vår livskvalitet? László Harmat är forskare i musikpsykologi och leder forskningsprojektet “Körsång och hälsosamt åldrande" i samarbete med Karolinska institutet och Stockholms universitet. Projektet följer ett antal friska körsjungande personer i åldrarna 65-75 år under flera år. Projektet ska utvärdera hur deltagande i körsång potentiellt främjar fysisk hälsa, emotionellt välbefinnande, socialt engagemang och kognitiva funktioner hos äldre individer.

László Harmat, docent på Linnéuniversitetet i Växjö.

Laszlo Harmat

Körsång i praktiken

Åsa och Ulf Nomark har varit verksamma som körledare i över 30 år och har jobbat med körsångare i alla åldrar. Sångglädjen är central för dem och de vill
uppmuntra människor till att sjunga för att det är roligt och hälsofrämjande. I denna workshop får du prova på olika praktiska övningar, blandat med Åsa och Ulfs erfarenheter av körsångens inverkan på vårt välbefinnande.

Åsa och Ulf Nomark

Valbara seminarier

Välj ett av dessa parallella seminarier:

1A
Minträffar – samverkan i närområdet

I Mölndals stad sker samverkan i närområdet för ett gott åldrande. Med hjälp av en väl utbyggd volontärverksamhet med drygt 200 aktiva volontärer, miniträffar i bostadsområdena och stöd från bostadsbolag och andra aktörer skapas lättillgängliga möjligheter för seniorer att ta del av social gemenskap och andra förebyggande insatser som staden erbjuder. Allt i syfte att möjliggöra fler friska år.

Ulrika Wilhelmsson, aktiveringspedagog och Margareta Samuelsson, volontärsamordnare, Mölndals stad

1B
Hälsofrämjande och förebyggande för alla åldrar

Mötesplatser för seniorer ingår i Digitalisering och välfärd som är en nystartad avdelning inom omsorgsförvaltningen i Trollhättans stad. De håller nu på att strukturera upp det hälsofrämjande och förebyggande arbetet som inkluderar satsning på volontärverksamhet, digital vägledare och anhörigstöd samt breddar utbudet på mötesplatserna i syfte att fånga in fler grupper.

Max Lundell (digital vägledare), Pernilla Karlsson (volontärsamordnare), Ingela Stålgren (anhörigsamordnare), Johan Häggström (enhetschef), Duck Risberg (projektledare motverka ofrivillig ensamhet) och Camilla Sporring (verksamhetschef digitalisering och välfärd), Trollhättans stad.

1C
Ett varmare Partille – samverkan med civilsamhället för att minska ofrivillig ensamhet bland äldre

Partille kommun strävar efter att engagera kommuninvånarna – att de är med och skapar ett samhälle där vi ser och bryr oss om varandra. De arbetar med en trestegsmodell. I mars startade de med att fokusera på att säga hej, i juni på att småprata och september handlade om att bjuda med.

Emma Johnsson, utvecklingsledare Partille kommun och Annicka Plos, diakon, Svenska kyrkan

1D
Senior sport school – främja äldres hälsa i samverkan med föreningslivet

Härryda kommun har flera års erfarenhet av att genomföra Senior Sport School i samverkan med det lokala föreningslivet och RF SISU. De når en blandad målgrupp av seniorer och ser en stor betydelse av kurserna, där flera deltagare får nya sociala relationer som fortgår efter kursens avslut och flera fortsätter att delta i olika idrottsaktiviteter.

Johan Wantzin, fritidsassistent, Härryda kommun och Louice Sävenstrand, RF SISU

1E
Bana väg! Att förebygga behov genom tidig information

Fixartjänst och anhörigkonsulent krokar arm och samverkar i fysiska möten i personers bostad. De skapar förtroende och sprider kunskap för de som bor hemma där det finns en utmaning i relationen. Det rör sig ofta om en begynnande demenssjukdom hos en av parterna och att de är omedvetna om det stöd som finns att ta del av.

Ulrika Fred, anhörigkonsult och Frida Grundell, fixartjänsten, Göteborgs stad

Välj ett av dessa parallella seminarier:

2A
Senior i Vänersborg – en plattform för samverkan

En plattform för Vänersborgs kommuns hälsofrämjande och förebyggande arbete med inriktning seniorer. Sedan starten 2019 har de tillsammans utvecklat ett arbetssätt där seniorerna är medskapare både i dialog och genomförande.

Helena Pettersson, frivilligsamordnare på enheten förebyggande verksamhet och Robin Ringvall, verksamhetsledare för kommunal primärvård, Vänersborgs kommun

2B
Bättre IT-stöd för äldre genom samverkan

Härryda kommun har under många år haft IT-träffar för seniorer för att ge stöd i att använda digital teknik, både med fritidsassistenter från Hälsofrämjande enheten samt IT-volontärer. Samarbetet i kommunen har utvecklats och stärkts. Under 2024 genomfördes flera aktiviteter, bland annat fysiska träffar för att synliggöra kommunens digitala tillgänglighet och stöd. Aktiviteterna genomfördes tillsammans med Hälsofrämjande enheten inom socialtjänsten, biblioteken, enheten för digital utveckling, kontaktcenter, FÖRBO och lokala föreningar. Det har också startats ett samarbete med biblioteken i användandet av Digiguiden.

Claes Andersson, fritidsassistent; Kristin Hansson, fritidsassistent Hälsofrämjande enheten; Ingrid Fredriksson, bibliotekarie och en IT-volontär, Härryda kommun

2C
Hälsopedagoger, så klart!

Följ med på utvecklingsresan från start 2018 till idag 2025 där Borås Stad gått från en till sex hälsopedagoger. Resan tar oss bland annat till dagens arbetssätt med temamånader – ett holistiskt och strukturerat koncept med hälsa i fokus.

Linda Svensson Perlstedt, enhetschef förebyggande; Catharina Hedén, projektledare; Simon Gustafsson, hälsopedagog och Maria Bylin, hälsopedagog, Borås Stad

2D
Kulturens betydelse för hälsan

I Mölndals stad samverkar Vård- och omsorgsförvaltningen med Kultur- och fritidsförvaltningen sedan några år under rubriken Fler friska år. Forskning som 2024 sammanställdes av Folkhälsomyndigheten visar att olika typer av kulturskapande och kulturdeltagande har enorm påverkan på vår fysiska, psykiska och existentiella hälsa. Konkreta tips på lyckade aktiviteter att samverka kring utlovas.

Anna Tholin, verksamhetsutvecklare och Magdalena Fronczak, kultursamordnare, Mölndals stad

2E
Ett glatt hjärta ger en bättre hälsa

Göteborgs stad delar med sig av sina erfarenheter och nyttan med ett förstärkt samarbete med utvalda vårdcentraler. ”Fråga doktorn” var ett intressant tema när vårdcentralen kom ut till en mötesplats. Genom samarbetet med vårdcentralerna når de ut till så många fler.

Magdalena Hallengren Myhrman, äldrekonsulent och Pernilla Halmedal, enhetschef hälsofrämjande och förebyggande, Göteborgs stad

Välj ett av dessa parallella seminarier:

3A
Nya mötesplatser – för samverkan och samskapande

På Orust satsar man på att skapa en god och förebyggande äldreomsorg genom att riva stuprören och tillsammans med de äldre forma verksamheternas innehåll. Genom mötesplatser, hälsosamtal och en samordnande undersköterska hämtas viktig kunskap in för hur äldreomsorgen och det hälsofrämjande och förebyggande arbetet ska se ut. Orust ska berätta om hur man arbetar för att äldre ska ha ett gott liv, hela livet.

Maria Olsson, enhetschef; Hanna Olsson, enhetschef och Carita Nurmi, anhörigkonsulent, Orust kommun, samt Ann-Christin Eriksson, projekt- och utvecklingsledare

3B
Digitaliseringsresan – en utveckling för digital inkludering

Borås Stad delar med sig av det förändringsarbete och den utvecklingsresa som de gjort inom digital inkludering. Det har blivit ett tydligt uppdrag och alla medarbetare och seniorhälsokonsulenter på deras tio mötesplatser kan hålla i aktiviteter inom området. De delar med sig av erfarenheter och framgångsfaktorer.

Linda Svensson Perlstedt, enhetschef förebyggande; Catharina Hedén, projektledare; Fredrik Arvevik, seniorhälsokonsulent IT och Adam Sörman Vegborn, aktivitetssamordnare, Borås Stad

3C
Seniormässa – skapar delaktighet för äldre

Trollhättans stad berättar om hur de genomförde en seniormässa vars syfte var att skapa en mötesplats där personer kan få inspiration, ta del av information och upptäcka innovationer som berör deras nuvarande eller framtida liv som senior. De berättar om tankarna och resultatet från mässan.

Duck Risberg, projektledare motverka ofrivillig ensamhet och Ingela Stålgren, anhörigsamordnare, Trollhättan stad

3D
Livsberättargruppper för anhöriga

Anhörigkonsulenter i Sydväst har skruvat på livsberättargruppens koncept och är först i Sverige med att leda grupper för endast anhöriga. Vad händer när fokus hos den anhöriga riktas till den egna historien och jaget? Vad får det för konsekvenser i framtiden och vilken nytta ger det för den anhörige? Det blir ”en möjlighet att utan tvekan berätta om sig själv”.

Ulrika Fred, anhörigkonsulent och Mattias Landvik, anhörigkonsulent, Göteborgs stad

3E
Personer 65+ inom funktionsstöd – en glömd målgrupp?

Funktionsstöd i Mölndal har under 2024 gjort ett stort arbete för att tillsammans med befintliga verksamheter samt föreningar ställa om arbetet för att bättre nå målgruppen 65+ och möjliggöra förebyggande och hälsofrämjande aktiviteter. En teknikbuss har därför blivit hälsobuss, studiecirklar har köpts in och musik har tagit plats ute på boenden.

Liza Albin, verksamhetsutvecklare och Emelie Wejdin, verkasmhetsutvecklare för digitalisering, Mölndals stad

Utställare

Det kommer att finnas några utställare under mötesplatsen. Bland annat kommer du få veta mer om Kubinol-modellen, som är en modell för att utveckla det hälsofrämjande och förebyggande arbetet för äldre.

Kunskapsbaserade insatser för social gemenskap med KUBINOL-modellen

Kontakt

Frågor om mötesplatsen:

Anna Haglund

Planeringsledare och projektledare

031-335 51 76

Karin Westberg

Utbildningsledare och projektledare

031-335 53 88

Frågor om anmälan:

Kurs och konferens

Kontakta oss för frågor kring anmälan.

Anmälan

Sista anmälningsdag

17 februari 2025

Efter sista anmälningsdag är anmälan bindande. Vid återbud därefter debiteras full avgift. Du kan alltid överlåta din plats åt någon annan.

Avgift

För anställda i Göteborgsregionens kommuner: 595 kr exkl. moms.
Övriga: 995 kr exkl. moms.

För kommunerna i Göteborgsregionen finansieras mötesplatsen till stor del med statliga medel.

Integritetspolicy

När du anmäler dig till en kurs registreras dina personuppgifter i våra administrativa program. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Mer information

Tid och plats

Onsdag 12 mars 2025, kl. 9–16. Fika och registrering från 8.30.

Radisson Blu Scandinavia, Södra Hamngatan 59, Göteborg.

Målgrupp

För dig som arbetar med hälsofrämjande och förebyggande arbete i en av medlemskommunerna i länets fyra kommunalförbund: Boråsregionen, Fyrbodals kommunalförbund, Göteborgsregionen och Skaraborgs kommunalförbund.

Uppdaterad