Konferens
Mötesplats HR
Plats
Göteborg
Startdatum
26 mars 2025
Välkommen till Mötesplats HR – en arena för medarbetare och chefer inom HR i Göteborgsregionens 13 medlemskommuner. Kom och lyssna, lär och dela med dig! Årets tema är Arbetsliv i förändring.
Dagen innehåller föreläsningar och seminarier och syftar till att vi ska dela kunskap och erfarenheter med varandra, stimulera till nytänkande och handlingskraft, nätverka och få inspiration i yrkesrollen. Dagen avslutas med eftersnack och mingel.
"Arbetsliv i förändring" är temat för årets mötesplats HR
Under dagen utforskar vi och delar med oss av hur HR kan arbeta för att skapa förutsättningar för ett arbetsliv i förändring. Vi vill synliggöra möjligheter och utmaningar som finns när omvärlden, arbetslivet, kompetenskraven och våra arbetssätt förändras. Med temat vill vi stärka HR-funktionen och gemensamt rusta oss för att tillsammans möta utmaningarna framöver.
På mötesplatsen delar vi med oss av olika insatser som görs för att utveckla verksamheterna. Det kan till exempel handla om att utveckla våra ledare och medarbetare, främja god organisatorisk och social arbetsmiljö eller utveckla oss med hjälp av digitalisering och AI.
Mötesplats HR är ett tillfälle för dig som är medarbetare eller chef inom HR att träffas för att dela erfarenheter, nätverka och ta del av föreläsningar och seminarier.
Dagens program
08.15 Registrering och samling med kaffe och smörgås
09.00 Välkommen till Mötesplats HR!
09.10 Amer Mohammed, digital magiker och framtidsvisionär
10.10 Paus
10.30 Seminariepass 1 (se alternativen nedan)
11.30 Lunch
12.30 Seminariepass 2 (se alternativen nedan)
13.30 Paus
13.50 Per Thilander: Framtidens arbete med AI – hur HR kan hantera paradoxer och komplexiteter i ett föränderligt arbetsliv
14.40 Paus med fika
15.10 Patrick Gruczkun: Interkulturell kompetens – hitta möjligheter och hantera utmaningar
16.20 Avslutning. Välkommen att mingla efteråt. Tid för eftersnack och reflektion.
Gemensamma föreläsningar
Amer Mohammed, digital magiker och framtidsvisionär
Amer Mohammed är en passionerad techpionjär och en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare, känd för att leverera engagerande och framtidsorienterade insikter om generativ AI, ledarskap och digital transformation.
Med sin karismatiska närvaro och förmåga att väva in humor och insiktsfulla berättelser fångar Amer sin publik och skapar föreläsningar som både lockar till skratt och väcker eftertanke. Hans praktiska erfarenhet från stora organisationer som Stena Line och Coop Sverige ger honom en unik trovärdighet och förmåga att göra komplexa ämnen lättförståeliga och inspirerande.
Amer guidar företag och ledare till en AI-driven framtid – med bevisade resultat, äkta engagemang och en genuin touch som gör honom till en publikfavorit.
Framtidens arbete med AI – hur HR kan hantera paradoxer och komplexiteter i ett föränderligt arbetsliv
Presentationen handlar om hur vårt arbetsliv förändras i takt med implementering av ny teknik och AI. Det innebär ett allt mer komplext organisationslandskap som HR behöver navigera sig i och igenom. Vilka nya HR-roller och vilka nya kompetenser kommer det att behövas i framtiden, och hur kommer kompetens (Skill Tech) bli det nya dataguldet?
Per Thilander är universitetslektor vid sektionen för Management och Organisation, Företagsekonomiska institutionen, Göteborgs universitet och forskare inom bland annat HR-organisering, samspelet mellan HR och linjechefer, digitalisering och HRM, ledarskap samt organisationsförändring. Per är också anställd som HR-lektor och senior rådgivare inom Västra Götalandsregionen där han arbetar med olika HR-utvecklingsprojekt.
Interkulturell kompetens – hitta möjligheter och hantera utmaningar
Förmågan att kunna samarbeta över kulturgränserna och skapa förståelse mellan människor med vitt skilda bakgrunder är idag en nyckelkompetens för medarbetare och ledare. Denna kompetens är relevant för kollegors samarbete inom en organisation såväl som för relationerna med brukare och klienter. I denna föreläsning kommer du att få forskningsbaserad insikt varvad med storytelling från livet som berör kulturmöten och inkludering samt svarar på frågan vad som menas med Interkulturell kompetens.
Patrick Gruczkun är utbildningsledare på Göteborgsregionen med lång erfarenhet från både offentlig och privat sektor. Han har arbetat i internationella organisationer, inom omsorg och offentlig förvaltning. Patricks föreläsningar kombinerar humor, allvar och verkliga berättelser, vilket gör dem både engagerande och lättillgängliga. Sedan 2010 har han hållit över 200 föreläsningar runt om i Sverige om interkulturell kompetens, bland annat på konferenser och för arbetslag och ledningsgrupper.
Valbara seminarier
1A
HR maktens megafon?
HR behöver bli bättre på de ”hårda” HR-frågorna arbetsrätt och organisation men kombinera det med en human process för individen. Samtidigt lyfter vi fram HR:s tydliga arbetsgivarroll som kommer att kräva tydlighet när arbetslivet förändras.
Jonas och Magnus beskriver de metoder personalfunktionen i Härryda kommun använder sig av för att stödja verksamheten vid förändringsarbete. Under seminariet ges utrymme för samtal om hur vi kan arbeta med tydlighet och hållbarhet för chefer och medarbetare.
Magnus Ernifridsson, arbetsmiljöspecialist, och Jonas Bolin, personalspecialist, Härryda kommun
1B
Innovativa lösningar för ett arbetsliv i förändring
Partille kommun presenterar en ny innovativ modell för målsökande arbete inom hållbar kompetensförsörjning. Seminariet ger en inblick i metoden, lärdomarna hittills, och hur vi arbetar för att hitta lösningar inom kompetensområdet. Du kommer att få ta del av konkreta exempel och erfarenheter från vårt arbete, med fokus på att skapa förutsättningar för framtidens personalförsörjning.
Sofia Rångeby, bemanningscontroller/projektledare kompetensförsörjning och
Lisa Sunnerek, HR- specialist, Partille kommun
1C
Att arbeta med grupp och teamutveckling utifrån IMGD (Susan Wheelans teorier) som grund för att bygga effektiva team
Som utvecklingsledare inom Vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndal, arbetar David Cavallin med att stötta chefer och grupper med chefscoaching, föreläsningar, workshops, handledning och coaching för individ eller grupp. På seminariet berättar han om IMGD-modellen och hur han arbetar med verktyget. David kopplar på forskningen om psykologisk trygghet och den moderna motivationsforskningen och hur den hänger samman med grupputvecklingen.
Vill du stötta och hjälpa en grupp eller ett team att utvecklas, bli effektivare och samarbeta bättre? GDQ är ett forskningsbaserat verktyg för att identifiera i vilken fas (enligt *IMGD modellen) gruppen/teamet har sin dominans och vad man behöver göra för att utvecklas, bli effektivare och samarbeta bättre tillsammans.
David Cavallin, utvecklingsledare, Mölndals stad
1D
Så arbetar vi med ständiga förbättringar i Ale kommun
I Ale kommun arbetar vi med ständiga förbättringar i små steg. Vi har förbättringsteam och chefsutbildningar för att driva arbetet framåt och vi delar med oss internt av våra förbättringar som förenklat livet för Aleborna. Det vi försöker skapa är en kultur där medarbetarna ständigt strävar efter förbättring och vågar testa nya idéer. Nyligen införde vi också pris för att uppmärksamma förbättringsarbetet som ett sätt att inspirera till förbättringsarbete.
På seminariet presenterar vi goda exempel och diskuterar både mjuka värden och kostnadsbesparingar som vi sett. Kom och lyssna, dela erfarenheter och skapa nya kontakter – förbättringar tar aldrig slut!
Alexander Kassay, näringslivsutvecklare, Ale kommun
1E
Innovativ kompetensförsörjning i Kungsbacka kommun
Vad är sant idag som inte var sant igår? Vad kommer vara sant imorgon som inte är sant idag? Hur kan vi tänka och arbeta med kompetensförsörjning på ett nytt och innovativt sätt? Hur kan vi sluta göra saker som inte är framgångsrika och samtidigt hitta helt nya områden att arbeta med som vi inte sett förut?
Kungsbacka kommun har tillsammans med Mariah Ben Salem (Drivhuset) och Johan Lager (Point) försökt ta fram en metod för innovativ kompetensförsörjning och utbildat sin HR-organisation så att de kan vägleda sin organisation i framtidens kompetensförsörjningsarbete.
Jesper Edlind, HR-chef, Kungsbacka kommun
2A
Konsten att ta fram en kompetensförsörjningsplan
Hur sjutton får man en ny koncerngemensam strategi levande? Och hur kan HR stötta i arbetet med att ta fram konkreta planer? Hösten 2023 antog kommunfullmäktige Mölndals första koncerngemensamma strategidokument – stadens nya kompetensförsörjningsstrategi. Till slutet av 2025 ska alla förvaltningar och bolag ha arbetat fram kompetensförsörjningsplaner.
Hur går det för oss? Ta del av erfarenheterna från vår resa med att skapa, implementera och stötta i det viktiga kompetensförsörjningsarbetet – styrkor, utmaningar och där det inte gick riktigt som vi hade tänkt oss.
Kajsa Söderlund, HR-konsult och Sofia Herrström, verksamhetsutvecklare HR, Mölndals stad
2B
Att accelerera förändringsförmåga och kraft att göra skillnad hos 1000 medarbetare
Framtidenkoncernen, Göteborgs allmännyttiga bostadskoncern, har i fyra år arbetat målfokuserat och kraftfullt för att det 2030 inte ska finnas några särskilt utsatta områden i Göteborg. I det här seminariet får du ta del av hur medarbetaraktiveringen har gått till. Kompetensplattformen ”Allt vi kan” har stärkt kunskap, vilja och förmåga hos medarbetarna.
Linda Björk, HR- och stabschef, Framtidenkoncernen, Göteborgs stad
2C
AI och kompetensförsörjning
Seminariet varvar utblick och omvärldsbevakning med aktuella frågor som drivs inom Göteborgsregionens innovationsarena med fokus på AI. Arenan arbetar med siktet inställt på välfärdsproblem och arbetsuppgifter där AI kan bidra som en pusselbit. Vi reder i vilka delar som är aktuella för medarbetare inom HR samt reflekterar gemensamt kring hur vi stärker och kompetensutvecklar välfärdens medarbetare brett.
Sofia Larsson, Anders Petterson och Henrik Krantz, GR och innovationsarenan
2D
Stärkt kapacitet och förmåga att hantera och motverka otillåten påverkan i din organisation och verksamhet
I det här seminariet får du kunskap om hur du kan strukturera upp arbetet för att hantera och motverka otillåten påverkan. Du kommer få kunskap om vikten av både struktur, kompetens och organisationskultur för att arbeta med dessa frågor.
Catharina Lindstedt, organisationsutvecklare mot otillåten påverkan, Stadsledningskontoret Göteborgs stad
Läs om tidigare Mötesplats HR
Medarbetarskap var temat för den allra första Mötesplats HR som arrangerades 15 mars 2023. Läs en sammanfattning av Mötesplats HR 2023
Kontakt
Björn Wallermark
Utbildningsledare och projektledare
Anmälan
Sista anmälningsdag
24 januari 2025
Efter sista anmälningsdag är anmälan bindande. Vid återbud därefter debiteras full avgift. Du kan alltid överlåta din plats åt någon annan.
Avgift
1 900 kr exklusive moms. I priset ingår för- och eftermiddagsfika samt lunch.
Integritetspolicy
När du anmäler dig till en kurs registreras dina personuppgifter i våra administrativa program. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Mer information
Tid och plats
26 mars 2025 i Göteborg
Målgrupp
Medarbetare och chefer inom HR i Göteborgsregionens medlemskommuner.
I mån av plats erbjuder vi även platser till övriga kommuner. Besked om plats bekräftas senast i samband med sista anmälningsdagen.
Uppdaterad