Konferens

Samverkansforum kring praktiksamverkan

Plats

Göteborgsregionen (GR)

Startdatum

14 november 2023

Välkommen till ytterligare ett gemensamt och nationellt samverkansforum kring praktiksamverkan. Syftet med forumet är att genom nationell samverkan öka kvaliteten kring praktik och samverkan med arbetslivet. Under dagarna kommer du även att få möjlighet att inspireras av och utbyta erfarenheter med personer från hela landet.

I år fokuserar vi lite extra på praktik och samverkan med arbetslivet, som är viktiga verktyg i skolors arbete för att skapa motivation och få fler att fullfölja sina studier.

Det kommer finnas möjlighet att delta på seminarium och i dialogrum utifrån olika teman. I dialogrummen erbjuds du, under ledning av en processledare, möjlighet att nätverka samt att bolla tankar och funderingar kring olika frågeställningar.

Upplägg

Upplägget är lunch till lunch. Vid ankomst den 14:e november kl. 11.00 sker registrering på Göteborgsregionen (GR) med efterföljande lunch på Vesta, Gårda Foodmarket, som ligger i direkt anslutning.

Vid avfärd den 15:e november kommer det finnas lunch i form av en wrap eller sallad och dryck att ta med. Det kommer även bjudas på gofika under båda dagarna.

Mingel och middag

På kvällen den 14:e november kommer det finnas möjlighet att tillsammans mingla på Scandic Göteborg Central, ett stenkast från Centralstationen i Göteborg.

Under minglet, som startar kl. 18.30, kommer det att finnas en bar med möjlighet att köpa dryck.

Vi har även reserverat bord för middag på Scandic Göteborg Central kl. 19.30.
Kocken har satt ihop en läcker meny bestående av huvudrätt, kaffe och något sött. Självklart finns det alternativ för dig som har allergi.

Nyhet!

Vill du bli årets ”Goda exempel för samverkan mellan skola och arbetsliv 2023”?

Att synliggöra goda exempel har många värdefulla aspekter, dels att sprida lärdomar till varandra, dels få möjlighet att berätta om ett arbete som gett goda resultat och effekter inom området.

Mejla in ert bidrag på en halv A4-sida till max en A4-sida med rubrikerna:

  • Bakgrund
  • Vad som har gjorts
  • Effekter
  • Framgångsfaktorer

Mejla till: lena.sjostrand@goteborgsregionen.se Skriv i ämnesraden ”Årets samverkan 2023”.

Vi kommer att utse tre bidrag som kommer att bli intervjuade under onsdagsmorgonen och då kommer även vinnaren att utses.

Preliminära tider och program

11.00 Välkommen & incheckning i receptionen på GR

11.20 Promenad över gatan till Vesta, Gårda Foodmarket*

11.30 Lunch

12.30 Gemensam sittning i GR:s konferenslokal

Presentation av teamet som arbetar med Praktikplatsen.se
Möt hela gänget som arbetar med att framtidsrusta elever och studerande genom praktik och annan samverkan med arbetslivet.

Praktik och samverkan med arbetslivet - verktyg i arbetet med att bidra till motivation och måluppfyllelse
Praktik och annan samverkan med arbetslivet är viktiga pusselbitar i arbetet med att skapa motivation och framtidstro. Hör Emma Theiland Nilsson, enhetschef på Göteborgsregionen, berätta om vikten av samverkan som ett led i att få fler att fullfölja sina studier.

Fullföljda studier
Att bli behörig till gymnasiet och gå klart sin utbildning är viktigare idag än någonsin. En avklarad gymnasieutbildning ger bättre förutsättningar att få ett jobb i framtiden och klara sig i samhället. Ändå är det alldeles för många unga som lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasieskolans nationella program eller som avbryter sina gymnasiestudier. Lyssna på John Nelander, utvecklingsledare på Göteborgsregionen, som har mer än 20 års erfarenhet av dessa frågor.

13.45 Summering

14.00 Dialogrum utifrån olika teman

Välkommen att välja ett av våra öppna dialogrum. I dialogrummet erbjuds du, under ledning av en processledare, möjlighet att nätverka samt att bolla tankar och funderingar kring olika frågeställningar.

Dialogrum A: Tips kring ekonomisk modell för regional samverkan

Hur kan man hitta en ekonomisk modell för att dela på kostnaden för praktik? Susanne Lenander, projektledare Göteborgsregionen, delar med sig om en ekonomisk modell för APL. Därefter pratar ni tillsammans om era egna erfarenheter.

Dialogrum B: Hur arbetar vi i kommunerna med prao?

Erfarenhetsutbyte som utgår från frågeställningar som ni skickar in i samband med er anmälan. Det kan handla om organisation, hur man tar stöd av verktyget, hur man arbetar med platsanskaffning och följer upp med eleverna i klassrummet. Under ledning av projektledare från Göteborgsregionen.

Dialogrum C: Nya praktikplatsen.se

Vänder sig till dig som är regionadministratör.
Här kikar vi in i systemet, ger exempel på funktioner och vad som kommer hända framåt i införandet av nya praktikplatsen.se.
Under ledning av projektledare från Göteborgsregionen.

15.00 Fikamingel

15.30 Seminarium

Välkommen att välja ett av våra tre seminarium.

Seminarium 1

Seminarium 2

Seminarium 3

Hur arbetar vi i kommunerna med APL?

 

Näringslivet vill träffa eleverna, hur gör vi det?

 

Erfarenhetsutbyte som utgår från frågeställningar som ni skickar in i samband med er anmälan. Det kan handla om organisation, hur man tar stöd av verktyget, hur man arbetar med platsanskaffning och följer upp med eleverna i klassrummet. Under ledning av projektledare från Göteborgsregionen.

 

Generation Z – Hur kan vi förhålla oss till denna grupp?

 

Presentation av bland annat senaste Ungdomsbarometern och samtal med praoelever som gör sin prao på GR.

Presenteras av Linda Åhnbrink, projektledare på GR som ansvar för branschspecifika kompetensråd, Installtaion och Bygg

 

 

Framgångsfaktorer med grupp-prao och branschspecifika upplägg

 

Genom engagemang från målgruppen elever har GR tagit fram konkreta upplägg och verktyg för hantering av prao. Både för skolan och arbetslivet.

Prao är också ett värdefullt verktyg i arbetet med att bidra med motivation och framtidstro. Ale Kommun delar med sig av sina erfarenheter.

Presenteras av Lena Sjöstrand, projektledare på Göteborgsregionen ihop med Aida Jovicevic , rektor och Louise Pålsson, studie- och yrkesvägledare

16.30 Slut på Göteborgsregionen (GR)

18.30 Mingel på Scandic Göteborg Central

19.30 Middag på Scandic Göteborg Central

Preliminära tider och program

08.30 Gemensam sittning på Göteborgsregionen (GR) med kaffe:


Nyheter från GR

Vi kommer bland annat prata om införandeprojekt och utvecklingen av nya Praktikplatsen.se. Berättar gör Therese Reinhold, systemförvaltare, med flera.

Framgångsfaktorer inom prao

Hör Christian Sandahl, hotelldirektör på Scandic Rubinen i Göteborg, berätta hur de helt tänkte om och nu ser grupp-prao som en viktig del till nyrekryteringar.

Panelsamtal med aktuellt ämne

Planering och dimensionering – hur behöver vi samverka för att bättre möta branschernas behov? Den ny ändringen i skollagen (juni 2022) kräver att kommuner samverkar och väger in arbetsmarknadens behov när gymnasieskolan och komvux, på gymnasial nivå, planeras och dimensioneras.

Hör Niklas Svensson, utvecklingsledare på Göteborgsregionen, ihop med Eva-Lena Ekman Regionutvecklare på Västra Götalandsregionen, Anna Karlsson, verksamhetschef för Vägledning & Kompetens i Mölndal och Anna-Lena Johansson verksamhetsstrateg och ansvarig för kompetensförsörjning Business Region Göteborg, prata om detta aktuella ämne som rör samverkan skola och arbetsliv.

Intervju och Prisutdelning för årets ”Goda exempel för samverkan mellan skola och arbetsliv 2023”

10.00 Matig fika på GR

10.30 Dialogrum utifrån olika teman

Välkommen att delta i ett av våra öppna dialogrum. Här erbjuds du, under ledning av en processledare, möjlighet att nätverka samt att bolla tankar och funderingar kring olika frågeställningar.

Dialogrum D: Nya praktikplatsen.se
Vänder sig till dig som är regionadministratör.

Här kikar vi in i systemet, ger exempel på funktioner och vad som kommer hända framåt i införandet av nya praktikplatsen.se.

Under ledning av projektledare från Göteborgsregionen.

Dialogrum E: Hur kan ett fördjupat patientperspektiv ligga till grund för vårdarbetet och VFU? Vilka kriterier behövs?

Lyssna till Niklas Andersson, universitetslektor på Högskolan Borås och bolla tankar och funderingar

Niklas avhandling:
När vårdande och lärande sammanfaller – patienters, studenters och handledares erfarenheter av möten på en utbildningsvårdavdelning inom psykiatrisk vård.

Dialogrum F: Hur kan vi skapa en samverkansstruktur och arbetsmetoder för grundskola och näringsliv?

Näringslivet vill träffa eleverna, hur gör vi det?

Hör hur Kungsbacka tänker för bättre samverkan. Presenteras av Emelie Gunnarsson, utvecklingsledare från Kungsbacka.

11.45 Wrap att medta på resan hem, GR konferens


Tack för de här dagarna!

Kontakt

Anmälan

Sista anmälningsdag

8 oktober 2023

Efter sista anmälningsdag är anmälan bindande. Vid återbud därefter debiteras full avgift. Du kan alltid överlåta din plats åt någon annan.

Dialogrum

Vid anmälan uppger ni vilka dialogrum och seminarium ni vill gå på. Här önskar vi era inspel kring vilka frågeställningar/områden ni önskar utbyta erfarenheter kring. Lyft era tankar i samband med anmälan och i fältet “Övriga upplysningar”. Det kan handla om organisation, hur man tar stöd av verktyget, hur man arbetar med platsanskaffning och följer upp med studenterna/eleverna i klassrummet.

Avgift

Priset för två dagars konferensprogram, lunch och fika båda dagarna samt en tvårättersmiddag exklusive dryck är 1050 exkl. moms. Pris utan middag är 890 kr exkl. moms. Meddela i anmälningslänken om du vill delta på mingel och middag.

Integritetspolicy

När du anmäler dig till en kurs registreras dina personuppgifter i våra administrativa program. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Mer information

Tid och plats

14–15 november 2023 från kl 11.00.
Göteborgsregionens kommunalförbund, Anders Personsgatan 8, markplan

Målgrupp

Vi välkomnar dig som arbetar strategiskt och/eller operativt med praktik och annan samverkan med arbetslivet.

Finansiär och samarbetspartners

Västra Götalandsregionen (VGR)

Uppdaterad