Mässa
Läromedelsmässan 2025

Plats
Partille Arena
Startdatum
2 april 2025

Den 2–3 april fylls Partille Arena med glädje, inspiration och massor av nya idéer för dig som arbetar inom förskola, grundskola och anpassad skola i Göteborgsregionen. Vi bjuder på fika, nätverkande och en mässa där Sveriges ledande läromedelsförlag visar upp de senaste läromedlen, kreativa lärmiljöer och spännande trender. Självklart är besöket kostnadsfritt.
Läromedelsmässan i Göteborg är en av Sveriges största läromedelsmässor och en mötesplats för pedagoger från hela regionen. Kom och mingla med kollegor, bläddra i böcker och testa digitala läromedel. Och medan du är här – passa på att lyssna på våra inspirerande föreläsningar och miniseminarier!
Den 2 april lyfter vi temat AI, demokrati och framtidstro – upptäck hur ny teknik, rollspel och prao kan stärka undervisningen och skapa framtidens lärande. Den 3 april bjuder vi på miniseminarier om sexualitet, unga och skolans roll, fullföljda studier samt MiniBladet, nyheter av och för barn.
Anmäl dig nu via länken i högerspalten. Vi ses i april!
Här kan du ladda ned programmet som pdf. Pdf, 274 kB.
Onsdag 2 april
14.00 Inledning
14.15–14.35 Odla framtidstro – skolans demokratiuppdrag
Hur ser elevers lärande vardag ut? Vilka kunskaper behövs för att ge elever tillit till vår demokrati och vår digitala vardag? Kristina Alexanderson, projektledare på Internetstiftelsen ger dig konkreta verktyg för hur du kan arbeta med att stärka elevernas tillit och kunskaper kring deras samtid. Kristina Alexanderson är en av Sveriges ledande experter kring digital kompetens och en mycket uppskattad föreläsare.
14.45–15.00 AI och promptning – ett nytt verktyg i klassrummet
Felix Gyllenstig Serrao, utvecklingsledare på Göteborgsregionen, berättar om hur effektiv promptning kan bli ett stöd för dig som lärare. Promptning är när man ställer frågor eller ger instruktioner till en generativ AI. Ju bättre prompt desto bättre svar och resultat får du av AI:n.
15.15–15.30 Rollspel som bygger demokrati och delaktighet
Upplevelsebaserat lärande i form av FN- och EU-rollspel är ett roligt och lärorikt sätt för eleverna att bland mycket annat öva retorik, konflikthantering och få en större förståelse för internationella relationer. Här berättar Rasmus Jonsson, projektledare på Göteborgsregionen, om hur GR kan bistå din skola med att anordna ett lyckat rollspel.
15.45–16.00 Prao som verktyg för motivation och framtidstro
Hur kan prao stärka elevernas motivation och framtidstro? I denna föreläsning ger Lena Sjöstrand och Armin Cuk konkreta tips på hur skolan kan planera, genomföra och följa upp prao för att ge eleverna värdefulla erfarenheter och öka deras framtidstro. Ta del av inspiration och praktiska råd!
16.15–16.35 Odla framtidstro – skolans demokratiuppdrag
Kristina Alexanderson, projektledare på Internetstiftelsen – se info längre upp på sidan.
16.45–17.00 Mingel och avslutning
Torsdag 3 april
14.15–14.25 Inledning
14.30–14.50 Sexualitet, unga och skolans roll.
Skolan är den viktigaste informationskällan om sexualitet och relationer för unga, visar Folkhälsomyndighetens senaste undersökning. Hur kan vi arbeta för att stärka skolans arbete med sexualitet, samtycke och relationer?
Varje år arrangeras konferensen Sexualitet, unga och skolans roll i syfte att sprida kunskap, fakta, metoder och forskning. Amir Fikic, projektledare, Göteborgsregionen (GR) och Anna Skoglund, utvecklingsledare, Kunskapscentrum för sexuell hälsa (KSH), VGR, berättar om konferensen och om metoden SEXIT, ett verktyg för att ställa viktiga och ibland känsliga frågor i mötet med unga.
15.00–15.15 Fullföljda studier
Kunskapsbanken fullföljdastudier.se är till för dig som jobbar för att fler ska klara skolan. Här finns lärande exempel, metoder och fördjupad kunskap som du kan använda direkt i din vardag. Anna Pettersson är projektledare för kunskapsbanken och berättar om hur den fungerar och om Göteborgsregionens arbete inom området.
15.30–15.50 Minibladet, barnens nyhetsmaterial
MiniBladet ger ut nyheter för och av barn – med fokus på läsning, källkritik och delaktighet. Maria McShane, grundare och ansvarig utgivare för MiniBladet, berättar om hur de jobbar med läs- och språkutveckling ur ett brett perspektiv och tror på ett värdeskapande lärande. MiniBladet har publicerat tusentals artiklar, insändare, recensioner skrivna av barnen som lokala reportrar.
16.00–17.00 Mingel och avslutning
Öppettider
Läromedelsmässan 2025 äger rum i Partille Arena den 2–3 april.
- 2 april 13.30-17.00
- 3 april 13.30-17.00
Det finns gott om kollektivtrafikförbindelser mellan centrala Göteborg och Partille Arena, läs mer om möjliga färdvägar här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Dessa företag medverkar i mässan våren 2025:
ABA-SKOL
ABF Göteborg
Alfamax AB
Astro Sweden AB/Alega Skolmateriel
Bokförlaget Hegas
Burde Publishing AB
Capensis förlag AB
Creaza
Dyslexiförbundet Distrikt Västra Götaland
Framtidsfrön
Fundo Förlag
Gleerups Utbildning AB
Göteborgs naturhistoriska museum
Göteborgsregionens kommunalförbund
Göteborgs universitet/NCM
Göteborgs universitet - ULF, praktiknära forskning
Idus Förlag AB
ILKA Förskoleprodukter AB
ILT Inläsningstjänst AB
ITCM AB (Apl-admin)
Kunskapscentrum för sexuell hälsa (KSH), VGR
Lantbrukarnas Riksförbund LRF Västra Götaland
Liber AB
Lära förlag
Magma
Majemaförlaget AB
Musikskolan.se Öckerö AB
NA Förlag AB
Natur & Kultur
NE
Pedagoger från Göteborgs naturhistoriska museum
Planet Pursuit, UF-företag
Projekt Lärarstödet
Sagitta Pedagog AB
Sanoma Utbildning AB
Sonova Nordic AB
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Språkbussen
Studentlitteratur AB
Sveriges Lärare
Tengnäs Läromedel AB
Tukan Läromedel
Ung Företagsamhet
Se filmen från Läromedelsmässan!
Här kan du kika in på Läromedelsmässan på Partille Arena och höra arrangörer och besökare berätta om sina möten och upplevelser:
Kontakt

Mer information
Anmälan
Anmälan för besökare är nu öppen.
Målgrupp
Primär målgrupp är skolpersonal i förskola, grundskola och anpassad grundskola, men mässan är öppen för alla som är intresserade.
Uppdaterad