Nyhet
Ale testar framsyn som verktyg i utveckling av stationsmiljöer
Hur kan kommunala verksamheter arbeta med framsyn och vad skapar det för värde? I projektet Framtidens stationsmiljöer- från platser att lämna till platser att vara, testar Ale och Härryda hur framsyn kan vara ett verktyg i stadsutveckling och invånardialog.

Nol station i Ale kommun används som exempel när projektet undersöker hur stationsmiljöer i Göteborgsregionen kan gestaltas år 2040 för att bli attraktiva och tillgängliga.
— Vi kan inte förutspå framtiden men vi kan bli bättre på att förstå den. Om vi arbetar med framsyn kommer vi vara bättre på att hantera framtiden när den väl är här, säger Johan Granberg, processledare strategisk framsyn på RISE.
I projektet Framtidens stationsmiljöer- från platser att lämna till platser att vara samlas tjänstepersoner inom samhällsbyggnad och kultur, forskning, konst och invånare för att tillsammans jobba med framtidsbilder för planering och stadsutveckling. Ale har valt att jobba med Nol station som exempel.
— Flera av Ales orter växer och en av anledningarna är de bra kommunikationerna som gör det möjligt att resa och pendla mer hållbart. Men det är en utmaning att förtäta och planera för en attraktiv miljö nära pendelstationerna. Det här känns som en bra metod för att arbeta tillsammans för att utveckla stationsmiljön till en mer trygg och attraktiv plats, säger Anna-Karin Gmoser, projektutvecklare på Ale kommun.
Under en gemensam utbildningsdag fick kommunerna kunskap om framsyn som metod och verktyg. Deltagarna fick testa på att identifiera och analysera trender, utveckla scenarier och utforska spekulativa framtider.
— Framsyn och trendspaning gör att vi kan fatta bättre beslut. Det hjälper oss att hitta nya angreppssätt för att möta utmaningar i en värld som ständigt förändras, säger Johan Granberg.
Att kommunala verksamheter kan bli bättre på jobba med framsyn blev tydligt under dagen.

Johan Granberg, processledare strategisk framsyn på RISE, föreläste om framsyn och guidade deltagarna genom några av metoderna.
— Det var en väldigt inspirerande, kreativ och rolig dag. Det var lärorikt och stimulerande att få testa metoderna. Särskilt i tvärdisciplinära grupper, säger Tommy Lumitaival Janram, planarkitekt Ale kommun.

Deltagarna fick öva på att identifiera lokala trender utifrån megatrender.
Efter utbildningsdagen kommer Ale kommun få stöd och coachning i sitt fortsatta framsynsarbete med Nol station. Arbetet kommer ha fokus på signalspaning och att ta fram framtidsscenarion som sedan ska utgöra en grund för vidare arbete..
Under våren kommer även workshops med invånare i Nol att genomföras. Parallellt med arbetet kommer författaren Marit Kapla skriva en dikt utifrån djupintervjuer med invånare i Nol. Berättelserna om Nols historia och nutid kommer sedan tillsammans med framsynsarbetet användas av en designer på RISE för att ta fram en prototyp/bild av hur framtida stationsmiljöer kan se ut år 2040. Förhoppningen är att projektet ska ligga till grund för ett fortsatt arbete med gestaltning i stationsmiljöer.
— Vi tror att framsyn är väldigt användbart i samhällsbyggnadsprocessen och den långsiktiga planeringen. Att konstnärlig gestaltning är en del tidigt i projektet är viktigt och ett positivt exempel på hur samhällsbyggnad och kulturverksamhet kan arbeta tillsammans och skapa synergier, säger Anna-Karin Gmoser.
Läs mer om projektet: Framtidens stationsmiljöer- från platser att lämna till platser att vara.
Projektet bygger på insikter från bland annat förstudien Aktiva platser för väntan | Göteborgsregionen (GR)Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats..
Kontakt

Uppdaterad