Nyhet

Deltagarrekord på konferens om sexuell hälsa

Drygt 1000 personer var anmälda till årets upplaga av Sexualitet, unga och skolans roll som gick av stapeln 2 november. Den digitala heldagskonferensen anordnas gemensamt av Göteborgsregionen och Kunskapscentrum för sexuell hälsa på Västra Götalandsregionen.

Skolsköterskor, lärare, kuratorer, rektorer, förvaltningschefer och hälso- och sjukvårdspersonal från hela landet tog del av dagens föreläsningar och seminarier. Bland programpunkterna fanns bland andra Skolverket, Folkhälsomyndigheten, RFSU, forskare från Stockholms universitet samt lärare och elevhälsopersonal som delade med sig av sitt arbete.

Dagens panel bestod av lärare, elevhälsopersonal och rektorer.

Årets upplaga av Sexualitet, unga och skolans roll var den femtonde i ordningen och hela dagen ägnades åt den nya läroplanens skrivelser kring kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer. Temat var – hur går det? Hur blir kunskapsområdet ett uppdrag för hela skolan? Hur kan undervisningen organiseras? Och inte minst – hur går det för skolorna runtom i landet?

Charlotte Persson, gymnasielärare och förstelärare på Angeredsgymnasiet var en av dagens föreläsare. Hon säger så här om dagens tema:

- Det är glädjande nog full fart på många skolor nu! Dock kommer det ta tid att vända den här gamla tolerenspedagogik-båten som länge seglat åt ett bestämt håll. Det borde ha hänt redan när GY11 och LGR11 kom, men det gjorde inte riktigt det.

Charlotte, som bland annat arbetar med att utveckla kunskapsområdet inom Göteborgs stad märker att det finns en stor efterfrågan på systematik när det gäller undervisning om sexualitet, samtycke och relationer.

- Det som jag mäker att många saknar är svar på frågan om hur och det handlar inte bara om innehåll utan även om organisation, säger hon.

Du kan ta del av Charlotte Perssons föreläsning och samtliga programpunkter på sajten srhr.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Uppdaterad