Nyhet

Fokus IM ska stärka elever på introduktionsprogrammen

I september lanserar GR projektet Fokus IM, ett initiativ som syftar till att förbättra studieresultaten för elever på introduktionsprogrammen (IM) i Västra Götaland. Projektet, som genomförs i samarbete med tio kommuner och fyra kommunalförbund och finansieras av Europeiska socialfonden (ESF), sträcker sig över tre år. Målet är att fler IM-elever ska känna motivation och framtidstro och klara sina studier.

Under de senaste åren har omkring 15 procent av avgångseleverna från högstadiet inte lyckats bli behöriga till gymnasieskolan. Gymnasieskolans introduktionsprogram ger dessa elever en chans att kvalificera sig för gymnasieskolans nationella program eller stärka sin ställning på arbetsmarknaden, men många kämpar med närvaro, motivation och psykisk ohälsa. Här kommer Fokus IM in i bilden.

Genom Fokus IM kommer deltagande kommuner få stöd att driva delprojekt och genomföra en rad olika aktiviteter för att stärka elevernas skolresultat, psykiska hälsa och kopplingar till arbetslivet. Det kan exempelvis röra sig om motiverande samtal, temalektioner i livskunskap, förstärkt praktik och kurser om arbetsmarknaden. Målet är att fler elever ska fullfölja sina studier och öka sin anställningsbarhet.

- Vi märker att det finns ett enormt engagemang ute i kommunerna för att hjälpa dessa elever – men det finns också ett stort behov av stöd och samarbete, berättar John Nelander, utvecklingsledare på Göteborgsregionen.

Samarbete mellan kommunalförbunden

Projektet är starkt förankrat i Västra Götalands regionala utvecklingsstrategi (RUS) och kommer att spela en central roll i den regionala kraftsamlingen för fullföljda studier. Med GR som projektägare i samverkan med Fyrbodals kommunalförbund, Skaraborgs kommunalförbund, Boråsregionen/Sjuhärads kommunalförbund och Kunskapsförbundet Väst, förväntas Fokus IM skapa bestående effekter för eleverna och bidra till att minska regionala skillnader i utbildningsresultaten.

- Tack vare det upparbetade samarbetet med andra kommunalförbund har vi kunnat nå ut till kommuner utanför Göteborgsregionen. Det gör att vi kan samla erfarenheter från skolor med olika förutsättningar och få en fördjupad bild av vilka metoder som ger goda resultat, säger John Nelander.

Projektet kommer att pågå från den 1 september 2024 till den 31 augusti 2027, med målet att bidra till en hållbar förbättring också på längre sikt. Resultaten och lärdomarna från Fokus IM kommer att spridas regionalt och nationellt, bland annat genom spridningskonferenser och via kunskapsplattformen fullfoljdastudier.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt

Uppdaterad