Nyhet

GR är Västsveriges mest cykelvänliga arbetsplats 2021

Göteborgsregionen (GR) har mottagit utmärkelsen Årets cykelvänligaste arbetsplats 2021. Bakom utmärkelsen står Västtrafik, Region Halland och Västra Götalandsregionen.

Sven Olsson från GR står till vänster i bilden framför en cykel. Lena Hesselroth från Västtrafik står till höger. Mellan sig håller de diplomet. Båda tittar in i kameran och ler.

Sven Olsson från GR tar emot diplomet från Lena Hesselroth på Västtrafik. Bild: Lukas Berggren

Juryns motivering lyder:

Göteborgsregionen tar ansvar när det kommer till att vara en förebild kring hållbart resande. Målen i deras miljöarbete ger en tydlig signal om att cykling, både i och utanför tjänsten är prioriterat och de har kommit lång väg. Att vara en förebild för andra är viktigt för att nå ett bättre klimat och god tillgänglighet, och Göteborgsregionen visar vägen. Göteborgsregionen blir därför Årets cykelvänligaste arbetsplats.

GR har deltagit i arrangemanget Cykelvänlig arbetsplats Länk till annan webbplats. under en längre tid. Ett målmedvetet arbete har lett till ett avancemang från en stjärna till tre stjärnor. För att få tre stjärnor ska man uppfylla minst 15 av 20 kriterier. GR uppfyller 17 av dessa.

  • På GR finns en väderskyddad cykelparkering inomhus i anslutning till arbetsplatsen, där det även går att låsa fast cyklarna. Här finns en kompressor för att pumpa däcken och plats att reparera cyklar. Dessutom finns det ett brandsäkert och stöldskyddat skåp, där personalen kan ladda sina elcykelbatterier.
  • GR har nio elcyklar som personalen kan använda för tjänsteresor samt en el-lastcykel. Det finns hjälmar och regnkläder att låna samt tillgång till dusch och omklädningsrum.
  • GR har tecknat avtal med Sportson om att ha en servicepatrull på plats två gånger per år för att serva personalens cyklar. För att underlätta vintercykling erbjuds personalen gratis vinterdäcksbyten.
  • GR har också tecknat avtal med företaget Personalcyklar, där personalen kan hyra förmånscykel mot bruttolöneavdrag.

Övriga kriterier handlar bland annat om att det ska finnas styrdokument för att fler kortare tjänsteresor ska göras med cykel. Det ska också vara tydligt vem personalen kan vända sig till i cykelfrågor coh organisationen ska genomföra mätningar av hur många som cyklar till och från arbetet.

Kontakt

Uppdaterad