Nyhet
GR inleder planeringen av gymnasieutbudet till 2026
Nu har gymnasieskolornas huvudmän i GR påbörjat årets samråd för att planera utbildningsutbudet till hösten 2026. Målet är att möta både elevernas intressen och arbetsmarknadens behov. Samtidigt kvarstår utmaningar, särskilt vad gäller balansen mellan yrkes- och högskoleförberedande program.
Mer än var tionde elev i Sverige som antas till ett nationellt gymnasieprogram gör det i Göteborgsregionen. Inför 2026 har huvudmännen för regionens gymnasieskolor inlett ett samråd för att planera utbildningsutbudet, ett arbete som pågår fram till maj 2025. Syftet är att skapa ett utbud som stämmer överens med både elevernas preferenser och arbetsmarknadens behov.
- Vi ser ett växande antal elever och att antalet utbildningsplatser ökar – men inte i samma takt som elevantalet, vilket kan skapa ökad konkurrens om attraktiva program, berättar Niklas Svensson, utvecklingsledare på GR.
Obalans mellan utbud och efterfrågan
Enligt Skolverkets rekommendationer och GR:s underlag, som bland annat baserar sig på arbetet i Göteborgsregionens bransch- och kompetensråd, kommer det att bli en fortsatt obalans mellan utbudet av utbildningar och efterfrågan på arbetsmarknaden. På yrkesutbildningarna finns tomma platser på nästan alla program, även om läget varierar lokalt.
- Att stärka intresset för yrkesutbildningarna är avgörande, eftersom program där platserna rekommenderas öka redan idag har kapacitet för fler elever, säger Niklas Svensson.
Trots ett högt söktryck till högskoleförberedande program, som ekonomiprogrammet, planerar de kommunala huvudmännen sammantaget inte att öka antalet platser. Men detta betyder inte automatiskt att fler elever kommer att antas på yrkesprogrammen - antalet platser på de högskoleförberedande programmen planeras preliminärt att öka hos enskilda huvudmän.
Lokala skillnader för yrkesprogrammen
Vad gäller yrkesprogrammen märks ett engagemang för att bevara platser, även på program med lågt söktryck som är viktiga för arbetsmarknaden, exempelvis vård- och omsorgsprogrammet. Samtidigt finns det lokala skillnader där vissa yrkesprogram, som el- och energiprogrammet, har många sökande per plats och fler utbildningsplatser behövs.
Parallellt med samrådet fokuserar regionen på flera nyckelområden för att förbättra matchningen mellan utbildning och arbetsmarknad. Bland dessa finns en förbättrad samverkan med enskilda huvudmän, branschsamverkan genom Göteborgsregionens bransch- och kompetensråd och en stärkt valkompetens genom förbättrad studie- och yrkesvägledning via initiativ som GR:s professionsnätverk och plattformen Gymnasiedagarna & Future Skills.
- Med lång erfarenhet av samverkan i GR finns goda förutsättningar att utveckla utbildningsutbudet. Samtidigt följer vi med intresse bilden nationellt där nya samverkansområden växer fram och frågan om planering och dimensionering engagerar, säger Niklas Svensson.
Kontakt
Uppdaterad