Nyhet

ISGR bygger nya lokaler – får plats för totalt 1 350 elever

Efterfrågan på internationella skolplatser växer i takt med att fler företag etablerar sig i Göteborgsregionen. Nu bygger ISGR nya lokaler med rum för ytterligare 275 platser. Totalt kommer skolan kunna rymma cirka 1 350 elever, från förskoleklass till grundskolans sista år. Den 17 mars tas första spadtaget och den nya byggnaden beräknas stå klar höstterminen 2025.

Skolbyggnaden syns från utsidan från gatan där det finns spårvagnsspår. I förgrunden syns människor.

Skiss över ISGR:s nya lokaler på Guldheden. Bild: White arkitekter

– Skolan har en central betydelse för kompetensförsörjningen i regionen, för att företag ska vilja etablera sig här och kunna locka hit experter från hela världen, säger Birgitta Sandström Barac, chef för ISGR som står för The International School of the Gothenburg Region.

ISGR är ett av Göteborgsregionens (GR) dotterbolag. Skolan bildades 1997 av GR:s 13 medlemskommuner i samverkan med näringslivet. Det är den enda grundskolan i regionen som följer en internationellt erkänd läroplan. Skolan är ackrediterad av The Council of International Schools (CIS) och fick höga betyg i den senaste granskningen som genomfördes hösten 2022. ISGR har också en nationell sektion som följer den svenska läroplanen, där upp till hälften av undervisningen är på engelska.

Viktig för att locka utländska talanger till regionen

Även Patrik Andersson, vd på Business Region Göteborg, betonar vikten av en internationell skola.

– Göteborg är ledande i den hållbara industriomställning som just nu sker. Företagen växer, nya företag etablerar sig här eller vill hit, och vi sätter snart spaden i jorden för en ny batterifabrik. Behovet av kvalificerad kompetens bara växer, och kräver inflyttning. Därför känns det oerhört tillfredställande att ISGR bygger ut sin verksamhet. Utländska talanger och deras familjer behöver få tillgång till bra skolgång för att våga ta steget, och få chans till ett bra liv i Göteborg, säger han.

Hela skolan samlas på ett ställe

ISGR är idag utspridd på två platser i Göteborg. I och med det nya bygget samlas hela skolan på Guldheden, där en del av verksamheten redan ligger, och kan ta emot ytterligare cirka 275 elever. Förutom 15 nya klassrum rymmer lokalerna även ett eget tillagningskök, rörelsesal och musiksal.

Tuve Bygg har fått i uppdrag att bygga skolan som har ritats av White arkitekter. Projektansvarig är stadsfastighetsförvaltningen i Göteborgs stad.

- Vi har letat efter lämpliga lokaler länge, så det känns fantastiskt att bygget snart ska sätta igång. Jag ser fram emot att kunna välkomna ännu fler elever till vår fina skola framöver, säger Birgitta Sandström Barac.

Birgitta Sandström Barac, skolchef för ISGR, står nedanför en trappa i den nuvarande skolbyggnaden. Hon har blont hår, rött läppstift och en svart klänning med vita prickar på sig.

Birgitta Sandström Barac, skolchef för ISGR

Uppdaterad