Nyhet

Nya EU-lagar påverkar kommunernas klimat- och hållbarhetsarbete

Vad händer på EU-nivå som påverkar kommunernas arbete med klimat och hållbarhet? Massor! Tjänstepersoner från kommuner i hela Västra Götalands län samlades på GR för att uppdatera sig på området.

Naturreservat för häckande fåglar, foto.

— Det är mycket som kommer att påverka kommunerna de närmste åren. Det här är ett sätt att få till en gemensam omvärldsbevakning och möjlighet att diskutera med kollegor i andra kommuner, säger Ulrica Gustafsson på Göteborgsregionen, en av samordnarna av Kommunnätverket för hållbar utveckling.

Ändrat politiskt fokus

Under dagen talade experter från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet, Västra Götalandsregionens kontor i Bryssel och Sveriges Kommuner och Regioner. Vad händer i världen, EU, Sverige och hur påverkar det kommunernas arbete? Mattias Goldmann, vd på 2030-sekretariatet inledde dagen.

— Det sker en tillbakagång i frågorna om klimat och hållbarhet på många nivåer, däribland EU. Lagar och redovisningskrav ändras och skjuts upp. Det är detaljer, viktiga sådana, men grundfundamentet består och det finns massor med förutsättningar för arbete med hållbar omställning, säger Mattias Goldmann.

Flera av talarna under dagen uttryckte att det märks att politiken just nu fokuserar på frågor som säkerhet och konkurrenskraft och att klimat- och hållbarhetsarbete inte står lika högt på den politiska agendan.

— Att vi upplever att frågorna backar är bara ett hack i kurvan. Vi är på rätt väg och pendeln kommer att svänga igen, säger Mattias Goldmann.

Mattias Goldmann står bredvid kuber som illustrerar några av de globala målen, foto.

Mattias Goldmann, vd 2030-sekretariatet.

Deltagare i konferenslokal som lyssnar på föreläsare, foto.

Flera nya lagar kommande år

De närmsta åren kommer bland annat naturrestaureringsförordningen, direktivet om energieffektivitet och ett omarbetat avloppsdirektiv som på ett eller annat sätt kommer att påverka kommunens arbete. Torbjörn Ebenhard från Sveriges lantbruksuniversitet och en Sveriges främsta experter på biologisk mångfald, pratade bland annat om vad kommunerna kan göra för att förbereda sig för genomförandet av naturrestaureringsförordningen.

— Ta reda på vad ni har för natur i kommunen. Inventera mer, prata biologisk mångfald och att ekosystemtjänster är livsviktiga och oersättliga. Bygg relationer med markägare och andra berörda för att göra genomförandet enklare, säger Torbjörn Ebenhard.

Han betonade vikten av att mäta och prata om den biologiska mångfaldens värde i annat än kronor.

— Vi behöver prata mer om att det ger oss saker som livskvalitet och bidrar till folkhälsan, utöver att det såklart ger oss allt nödvändigt i form av mat och dricksvatten, säger Torbjörn Ebenhard.

Torbjörn Ebenhard, foto.

Torbjörn Ebenhard, en av Svergies främsta experter på biologisk mångfald från Sveriges lantbruksuniversitet.

Ulrica Gustafsson och Anna Widman som samordnar nätverket var nöjda med dagen och att alla deltagare fått med sig massa kunskap om kommande EU-lagstiftning. Många av talarna påpekade även att det fortfarande finns möjlighet för kommunerna att påverka kommande lagstiftning genom att göra inspel till exempelvis SKR eller VGR.

— Mattias Goldmann påpekade att det är eldsjälarna som gör skillnad, och det finns det gott om i nätverket. Ett som är säkert är att vi kommer att få tillfälle att återkomma till mycket av det här framöver på våra kommande nätverksträffar, säger Ulrica Gustafsson.

Kommunnätverket för hållbar utveckling

Nätverket samordnas av Göteborgsregionen och fokuserar på strategiskt miljö- och naturvårdsarbete kopplat till de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, Klimat 2030 samt åtgärdsprogrammet Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland. Nätverket syftar till att stärka och utveckla kommunernas arbete inom miljö, hållbarhet och naturvård. Det görs genom omvärldsbevakning, inspiration, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte. Nätverket är öppet för alla kommuner i Västra Götalands län och Kungsbacka.

Läs mer om Kommunnätverket för hållbar utveckling.

Kontakt

Uppdaterad