Nyhet

Ökat intresse för flera gymnasiala yrkesutbildningar

Söktrycket till flera gymnasiala yrkesutbildningar i Göteborgsregionen har ökat markant. Bland programmen som ökat mest, procentuellt sett, sedan föregående år finns det industritekniska programmet och el- och energiprogrammet – utbildningar som är viktiga för regionens tillväxt.

Bakom ökningen ligger ett långsiktigt arbete med att stärka utbildningarnas attraktivitet och tydliggöra deras koppling till arbetsmarknaden.

- Det är väldigt glädjande att fler unga ser möjligheterna med dessa yrkesutbildningar. Vi vet att de ofta leder till jobb och att de är avgörande för regionens framtida kompetensförsörjning. Det här visar att vårt gemensamma arbete ger resultat, säger Fredrik Zeybrandt, utbildningschef på Göteborgsregionen.

En viktig framgångsfaktor är det breda samarbetet inom Göteborgsregionen, där arbetsmarknadens parter, kommuner, skolor och arbetsliv arbetar tillsammans för att stärka utbildningarnas attraktivitet och kvalitet.

Göteborgsregionen har under flera år byggt upp en samverkan på flera nivåer. Dels en strategisk samverkan i Göteborgsregionens kompetensråd där offentliga aktörer, fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer samarbetar kring regionens kompetensförsörjning på en övergripande nivå. Dels en samverkan i de branschspecifika kompetensråden där företag och utbildningsanordnare arbetar tillsammans kring konkreta aktiviteter.

Detta har, tillsammans med initiativ som Gymnasiedagarna och utvecklingen av praktiksamverkan via Praktikplatsen.se, bidragit till att fler unga har fått bättre kunskap om vilka yrkesvägar som finns. Just nu pågår även ett försök med pilotskolor i regionen som arbetar för att stärka den strategiska rollen för studie- och yrkesvägledning i skolorna och förbättra informationen till föräldrar.

- Att vi har plattformar där aktörerna som på olika sätt arbetar med utbildning och kompetensförsörjning kan mötas är en grundförutsättning. Det enda sättet att jobba med attraktivitet, kvalitet och matchning är att prata med varandra och arbeta tillsammans. Om det inte finns en struktur där samverkan kan ske blir det inga resultat, säger Frida Andersson, chef skola arbetsliv på Göteborgsregionen.

Samarbete avgörande

I en debattartikel i Göteborgs-Posten lyfter Renée Bengtsson och Axel Darvik, ordförande respektive vice ordförande i Göteborgsregionens antagningsnämnd, vikten av att fler elever och föräldrar får bättre kunskap om yrkesutbildningarnas möjligheter. De understryker också att arbetsgivarna har en central roll i att erbjuda prao och arbetsplatsförlagt lärande, vilket gör yrkesutbildningarna ännu mer attraktiva.

Genom fortsatt samverkan kan Göteborgsregionen skapa ännu bättre förutsättningar för unga att välja rätt utbildning, samtidigt som arbetslivet får den kompetens som krävs för att regionen ska växa och utvecklas.

Läs debattartikeln i Göteborgs-Posten.  Länk till annan webbplats.

Ta del av Gymnasieantagningens statistik. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Uppdaterad