Nyhet

Tusentals ungdomar i Göteborgsregionen besökte gymnasiemässan

Gymnasiedagarna & Future Skills är en kedja av aktiviteter som varje år äger rum under hösten och som avslutas med den stora gymnasiemässan i Göteborg. Nu är gymnasiemässan 2023 genomförd. Här kommer en summering!

– Genom ett nära samarbete med mässarrangören Svenska Mässan så skapade vi en trygg och positiv atmosfär, säger Lena Sjöstrand, projektledare för Gymnasiedagarna & Future Skills, om årets gymnasiemässa.

Gymnasiedagarna och Future Skills är regionens viktigaste mötesplats för de som ska göra sitt gymnasieval. Under tre heldagar har totalt ca. 23 000 elever och vårdnadshavare träffat runt 100 utställare på mässan – representanter från gymnasieskolor i Göteborgsregionen och från gymnasieskolor med riksintag, såväl representanter från regionens branscher, företag, organisationer och offentlig sektor.

Samtal med studie- och yrkesvägledare

Under mässdagarna har flera studie- och yrkesvägledare funnits på plats. Exempel på vanliga frågor som har ställts är:

  • Hur vet jag om jag är behörig?
  • Vilka meritpoäng behöver jag?
  • Vad är skillnaden mellan högskoleförberedande program och yrkesprogram?

Fokus har även varit att informera vårdnadshavare som ska stötta ungdomarna i sina gymnasieval:

– Med hjälp av den nya mässkatalogen och informationsväggen med tips om alla program så hoppas vi att vi har kunnat ge bra förutsättningar till vårdnadshavarna. Det finns så många skolor, program och inriktningar att välja bland. Jag som själv är förälder har full förståelse för att det kan vara svårt i början, säger Lena Sjöstrand.

Branscher och företag på plats

Nytt för i år var att studie- och yrkesvägledarna stod i en samlingsmonter tillsammans med regionens branscher, jobb och yrkesprogram. Här fick elever och vårdnadshavare ställa frågor. De fick även testa på olika arbetsuppgifter – alltifrån hur det går till att ge en spruta till att tävla i findukning.

– Det är jättebra att arbetslivet visas upp på gymnasiemässan. Det är viktigt för ungdomarna att se vilka jobb som finns och hur det är att jobba i en viss bransch. Till nästa gång går det att tydliggöra ännu mer vilka yrken som finns i respektive bransch, säger Pernilla Blom, processledare på Business Region Göteborg.

– Initiativet att vi från arbetslivet står tillsammans med studie- och yrkesvägledarna har varit bra, det är en bra start som vi tillsammans kan utveckla vidare, exempelvis prova-på stationerna. Då blir det mer konkret för ungdomarna och tid för samtal, säger Eva Ohlsson på Transportföretagen.

Gymnasiedagarna.se är den digitala mötesplatsen

Hela hösten har elever, pedagoger och vårdnadshavare tillgång till användbar information på Gymnasiedagarna.se. En ny sida för vårdnadshavare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har tagits fram och det finns två förberedande teman: ”Jag och mitt gymnasieval Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” och ”Jag och mitt framtida jobb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” där eleverna kan förbereda sig ytterligare. Nästa steg för eleverna är att besöka skolorna på Öppet hus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om Gymnasiedagarna & Future Skills

Gymnasiedagarna & Future Skills är ett arrangemang av Göteborgsregionen (GR).
Future Skills är ett samarbete mellan Göteborgsregionen (GR), Business Region Göteborg och Västra Götalandsregionen.

Läs mer på gymnaisedagarna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Uppdaterad