Nyhet
ULF-verksamheten är nu permanent – vad betyder det för Göteborgsregionen?
I praktiknära forskning samarbetar lärare och forskare för att utveckla undervisning och utbildning på vetenskaplig grund. Sedan årsskiftet är den statliga ULF-satsningen permanent, vilket stärker möjligheterna för förskolor och skolor i Göteborgsregionen att långsiktigt samverka med universitetet.

Cecilia Ferm Almqvist, gästprofessor i pedagogiskt arbete och vetenskaplig ledare för Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning/Utbildning, lärande och forskning (CULF) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vid Göteborgs universitet, ser stora fördelar med att verksamheten har blivit permanent. CULF består av två sammanflätade delar – dels den statliga satsningen på praktiknära forskning genom ULF-avtal, dels forskarskolan för lärare, CUL, vid Göteborgs universitet.
Forska på halvtid
Inom forskarskolan CUL kan lärare bland annat ansöka om tjänster som samverkansdoktorander. Det innebär att de utbildar sig till forskare på halvtid och arbetar halvtid i skolan under åtta års tid, berättar Cecilia Ferm Almqvist.
– Det kan tyckas kostsamt för en arbetsgivare att betala full lön och få en femtioprocentig arbetskraft – men man kan också se det som att man då har en lärare i åtta år som från första dagen fungerar som en brygga in i akademin. För en skolhuvudman är det långsiktigt en enorm tillgång att satsa på en samverkansdoktorand inom CUL, som en del i att säkra skolverksamhet på vetenskaplig grund.

Cecilia Ferm Almqvist
Den andra delen av verksamheten är ULF, den statliga satsningen på praktiknära forskning. Eftersom ULF nu är permanent ges skolor och universitet långsiktiga förutsättningar att samarbeta.
– ULF handlar om att akademi och skola ska bedriva praktiknära forskning tillsammans.
Eftersom forskningen skall ta utgångspunkt i skolans behov blir den relevant för skolans vardag och att den sprids på ett sätt som verkligen kommer eleverna till nytta, säger Cecilia Ferm Almqvist.
Så kan samarbetet komma igång
För förskolor och skolor som vill börja arbeta med praktiknära forskning kan ett första steg vara att rektor tar upp frågan på ett kollegialt möte.
– Lärarna kanske kommer fram till att skolan skulle behöva utveckla hur man kommunicerar i klassrummet – men hur formulerar man en fråga kring det?
Nästa steg är att ta kontakt med en forskare, till exempel via formulär på Göteborgs universitets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Initiativet kan också komma från en forskare, som kan ta kontakt med lärare och skolledare genom samma formulär.
- Genom att etablera kontakt tidigt kan de tillsammans formulera en fråga som fungerar för båda parter, säger Cecilia Ferm Almqvist. Lärare vet vilka utmaningar de står inför i praktiken, medan forskare har kunskap om vad som redan är känt inom forskningen och vilka metoder som kan användas för att utforska olika frågor.
Olika former av samverkan
Inom ULF pågår många aktiviteter och forskningsprojekt i samarbete mellan skolor och universitet. Anställda inom skolan likväl som forskare vid universitetet kan till exempel ansöka om medel för att genomföra tvååriga forskningsprojekt tillsammans. Hittills har 28 projekt i Göteborgsregionen beviljats medel. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Men kontakten mellan forskare och lärare kan också leda till annan samverkan mellan förskolor, skolor och universitet.
– Det är exempelvis möjligt att söka medel för att delta i en forskningscirkel, där en forskare presenterar aktuell forskning och diskuterar den med lärarna. En förskola eller skola kan också tillsammans med en forskare söka finansiering för följeforskning, där en forskare följer och analyserar ett utvecklingsarbete.
Cecilia Ferm Almqvist betonar vikten av att bygga upp levande forskningsmiljöer och att uppmuntra medarbetare till att växla mellan de båda världarna och fungera som ”gränsgångare” mellan skolan och akademin.
– För att utveckla en skola på vetenskaplig grund behövs både forskare och lärare. Det är inte meningen att forskare ska bli lärare eller att lärare blir forskare – men det är viktigt att vi drar nytta av varandras olika kompetenser.
Nyhetsbrev ger vägledning
Ett av målen med ULF är att forskningen ska ge långsiktiga effekter och spridas i skolorna.
– Till syvende och sist arbetar vi för elevernas bästa. Vi ser gärna att lärare och forskare tillsammans tar fram material som kan användas av fler, till exempel genom att skriva en artikel, skapa digitala resurser eller delta i konferenser som välkomnar såväl forskare som lärare och skolledare. Det gör att forskningen får större genomslag och kan bidra till en långsiktig utveckling.
Förskolor, skolor och universitetsanställda som vill engagera sig i praktiknära forskning kan få vägledning genom CULF:s nyhetsbrev Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som lanseras i februari. Där kommer det att finnas tips, stöd och länkar till relevanta resurser för att underlätta samarbetet mellan skola och akademi.
Kontakt


Uppdaterad