Nyhet

Ungas klimatengagemang i centrum under Frihamnsdagarna

Göteborgsregionen var på plats vid Frihamnsdagarna i Göteborg. Att höra ungas röster i samband med olika samhällsfrågor är alltmer viktigt. Under ledning av Klimat 2030 samlade därför Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Göteborgsregionen klimatengagerade ungdomar för ett givande samtal.

Ungdom spelar Minecraft på laptop, foto

För fjärde året hölls Frihamnsdagarna i Göteborg, en viktig demokratisk sammankomst i arbetet mot en hållbar framtid. Med temat ”Ungas syn på klimatfrågan” tog fem ungdomar under torsdagen plats uppe på scenen för ett panelsamtal. På olika sätt har dessa ungdomar hittat ett forum för att kanalisera sitt klimatengagemang. Tillsammans med moderatorerna Saga Pilblad Hjerpe, från Göteborgsregionen, och Fredrik Bergman, från Länsstyrelsen, diskuterades frågor kring ungas möjlighet att engagera sig i klimatfrågan, vilken roll sociala medier kan spela, de hinder unga upplever för att engagera sig samt vad vuxenvärlden behöver göra i frågan. Innan panelsamtalet bjöds även Sara Fröhling Lindersköld från Ungdomsbarometern upp på scenen för att presentera statistik från senaste attitydundersökningen om unga i Västsverige kopplat till samhällsengagemang, framtidstro och klimatfrågan.

Panelsamtalet resulterade i många intressanta idéer, perspektiv och diskussioner. Det samtalades om utmaningar som unga möter men även lösningar som kan leda till mer klimatengagemang hos ungdomar. Panelen instämde med varandra om att det är svårt för unga idag att veta hur man kan engagera sig i samhällsdemokratin och just klimatfrågan.

”Brist på kunskap om problemen fattas inte, däremot en brist på en förståelse för hur samhället funkar och vilka verktyg man har för att påverka som individ och som grupp” sa Tobias Larsson från Fältbiologerna.

Andreas Magnusson från PUSH jämförde med vuxnas friskvårdstimme och öppnar upp för tanken om en demokratitimme för unga i skolan. Vid denna timme kan ungdomar få ta del av olika verktyg som finns. Amanda Krantz från Grön Ungdom beskrev att det finns en känsla av att ”Det spelar ingen roll vad jag gör för de vuxna lyssnar ändå inte” och menade att ett bredare engagemang från vuxna hade visat att det är möjligt med ett kollektivt klimatengagemang och att de vuxna lyssnar och bryr sig. Ett annat problem som kom till ytan under samtalet var hur ungdomarna i sina forum inte upplever att de har tillgång till de rum där de unga finns.

”Vi ungdomsförbund eller andra organisationer får inte lov att vara där ungdomar är” sa Hedvig Lindgren från Liberala ungdomsförbundet.

Samtalet avslutades med en uppmaning från ungdomarna att våga engagera sig.
Eva Molins, ledamot i Ungdomsfullmäktige, medskick till andra unga var att “Det första man kan göra är att våga”.

Se seminariet i efterhand här Länk till annan webbplats.

Kontakt

Uppdaterad