Projekt pågående
SMART-MR – Öka det hållbara resandet
De stora städerna i Europa har samma utmaningar: När befolkningen växer blir det trängsel på vägarna, vilket leder till ökade koldioxidutsläpp. GR och sju andra storstadsregioner har samarbetat i EU-projektet SMART-MR för att utbyta kunskap och ta fram handlingsplaner som ger effektiva lösningar på problemen.
Syfte och mål
SMART-MR står för Sustainable measures for achieving resilient transportation in metropolitan regions (Hållbara åtgärder för att uppnå flexibla transporter i storstadsregioner). Genom projektet gavs lokala och regionala myndigheter stöd i att utforma styrdokument samt förslag på hur det hållbara resandet kan öka. På så sätt kan storstadsregionerna växa på ett sätt som gynnar både invånare och näringsliv. I pågående projektfas studeras hur pandemin har påverkat mobilitetsmönster.
Finansiär
Projektet finansierades av Europeiska Unionen genom Interreg Europa och bidrar till målen i Europa 2020, EU:s sammanhållningsstrategi.

Fördjupning
En utgångspunkt för projektet var arbetet i ett tidigare EU-projekt, Catch-MR Pdf, 214 kB. (Cooperative Approaches to Transport Challenges in Metropolitan Regions). Där medverkade sju europeiska storstadsregioner för att utbyta erfarenheter och inspirera varandra för att främja hållbara transportlösningar.
I projektet SMART-MRs första fas (2016-2018) utbyttes på liknande sätt erfarenheter mellan regionerna genom sju workshoppar med olika teman.
Handingsplaner blev resultat
I SMART-MR tog varje region fram en handlingsplan. För Göteborgsregionen handlade det om att i praktiken omsätta målen i det gemensamma dokumentet Hållbar tillväxt. Ytterby i Kungälv fungerade som pilotprojekt. Kungälv och andra urbana stationssamhällena är viktiga pusselbitar i arbetet med hållbara resor. Genom att bygga bostäder där det redan finns järnvägsspår blir det möjligt för fler att ta tåget istället för bilen.
I fas 2 (2019-2021), genomfördes handlingsplanerna.
Resultat
Projektet SMART-MR har resulterat i ett antal rapporter, till exempel:
- Lägesindikatorer för hållbara resvanor
- Hållbar täthet i stationssamhällen
- Slutrapport: Transforming European Metropolitan Regions
Workshoppar och andra aktiviteter har resulterat i följande rapporter:
- Hur kan allmänheten bidra till en effektiv transportplanering? Nyhetsbrev 1, februari 2017 Pdf, 3 MB.
- Skapa en mobilitetsplan Nyhetsbrev 2, mars 2017 Pdf, 5 MB.
- Koldioxidsnål logistisk planering Nyhetsbrev 3, september 2017 Pdf, 7 MB.
- Bygg tätt, grönt och tillgängligt - men inte nödvändigtvis högt Nyhetsbrev 4, december 2017 Pdf, 2 MB.
- Forma låg-koldioxidområden Nyhetsbrev 5, april 2018 Pdf, 2 MB.
- Hantera transporter Nyhetsbrev 6, juni 2018 Pdf, 7 MB.
- Delande ekonomi Nyhetsbrev 7, oktober 2018 Pdf, 3 MB.
- Inledningen av projektets andra fas Nyhetsbrev 8, mars 2020 Pdf, 3 MB.
- När slutet är en ny början Nyhetsbrev 9, december 2020 Pdf, 8 MB.
Kontakt


Sebastian Andersson
Regionplanerare infrastruktur
Aktuellt
SMART-MR har fått ytterligare finansiering och förlängd projekttid till 30 september 2021 för att analysera och utbyta erfarenheter med anledning av covid-19. Pandemin har utmanat transportmönster och förändrat mobilitetsmönster samt eventuellt påverkat boende- och arbetspreferenser. Genom en europeisk utblick försöker projektet bedöm hur dessa förändringar påverkar utvecklingen i storstadsregionerna på längre sikt.
Göteborgsregionen och sex andra projektparter från storstadsregionerna Ljubljana, Helsingfors, Budapest, Rom, Porto och Barcelona deltar i det fortsatta arbetet som bland annat sker genom analyser och erfarenhetsutbyte i gemensamma workshoppar.