Projekt pågående
InVux
Projektet InVux arbetar för att unga som är i riskzon för utanförskap ska stärka sin ställning på arbetsmarknaden och i samhället. I projektet deltar sex kommuner som kommer att arbeta med personer i åldrarna 15–24 som riskerar att inte etablera sig på arbetsmarknaden. Här kan du läsa mer om projektets insatser.
Syfte och mål
InVux syftar till att fler unga, oavsett behov eller förutsättningar, på sikt ska etablera sig på arbetsmarknaden och därmed i samhället. Detta genom att skapa en mer tillgänglig samhällsorganisation som präglas av tvärsektoriell samverkan med individen i centrum.
Projektet som helhet och deltagande kommuner arbetar för att uppnå följande gemensamma mål:
- Kommunerna ska nyttja insatser för målgruppen mer ändamålsenligt och systematiskt
- Kommunerna ska erbjuda målgruppen insatser som i större utsträckning utgår från deras behov
- Målgruppen ska stärka sin ställning på arbetsmarknaden
Finansiär
Projektet finansieras av Europeiska socialfonden (ESF)

Fördjupning
Fokus ligger på att utveckla förbättrade tvärsektoriella samverkansmodeller:
Lokala delprojekt
Kommunerna arbetar i lokala delprojekt som utgår från både en kartläggning av målgruppens förutsättningar och behov samt av berörda verksamheters förmåga att möta dessa behov. Verksamheter som överlag är framträdande i de lokala delprojekten är introduktionsprogram på gymnasiet, vuxenutbildning, kommunalt aktivitetsansvar och arbetsmarknadsenheter.
Svårt att komma in på arbetsmarknaden för vissa grupper
Ungdomsarbetslösheten är idag generellt låg i Sverige och i Göteborgsregionen. Trots det finns vissa grupper av unga som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och etablera sig i samhället. Det handlar bland annat om personer som saknar gymnasieexamen eller som är nyanlända i Sverige.
Individens behov i centrum
För att alla unga, oavsett bakgrund, ska få bättre möjlighet till utbildning och arbete behöver samhällsorganisationen bli mer tillgänglig, flexibel och sätta individens behov i centrum. För att uppnå det krävs att samhällets olika aktörer samverkar, och att deras repertoar av insatser och stöd dels utvecklas och dels nyttjas på ett mer systematiskt och sammanhållet sätt.
Insatser som erbjuds av delprojekten är bland annat individanpassade yrkesutbildningar, praktik, orienteringskurser, studiestöd och holistiska stödinsatser.
Resultat
Än så länge har projektet inte redovisat något resultat. Här publiceras resultat allt efter att projektet fortskrider (eller när projektet är slut).
Kontakt

I korthet
Pågår
2019-09-01 till 2022-06-30
GR:s roll
Projektägare, projektledare, processledare
Medverkande
Medlemskommuner: Ale, Härryda, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund
Utmaning i GR:s strategiska inriktning
Utbildning och kompetensförsörjning
Bidrar till globala målen
Mål 4. God utbildning för alla
Mål 10. Minskad ojämlikhet
Gruppsida för projektet
Här kan du som har ett konto i projektets samarbetsgrupp logga in:
Uppdaterad