Projekt pågående

Skolanknytning och närvaro

Idag är det en betydande andel elever som lämnar den svenska grundskolan utan fullständiga betyg och som inte avslutar gymnasiet med en examen. Att alla elever ges förutsättningar att fullfölja sina studier är viktigt, inte bara för individens framtid men också för samhällets utveckling. Det handlar både om att undvika utanförskap och om att säkra arbetsmarknadens behov av kompetensförsörjning.

I projektet Skolanknytning och närvaro arbetar grundskolor och introduktionsprogram från fyra kommuner för att stärka elevers skolanknytning och närvaro. Syftet är att fler ska bli behöriga till och avsluta gymnasiet. Projektet pågår mellan 2023 och 2026 och drivs av Göteborgsregionen (GR) med finansiering från Europiska socialfonden (ESF).

Syfte och mål

På kort sikt förväntas projektet leda till stärkt skolanknytning och ökad närvaro för elever på medverkande skolor. Baserat på behov kan projektet också komma att arbeta med att stärka skolpersonalens förmåga att bemöta elever med svag skolanknytning.

På lång sikt förväntas projektet bidra till färre antal studieavbrott, samt ett ökat antal elever som lämnar grundskolan med behörighet till gymnasieskolans nationella program.

Finansiär

Europeiska socialfonden (ESF).

Fördjupning

Under projektets gång arbetar de medverkande skolorna med olika typer av främjande, förebyggande och åtgärdande insatser. Det handlar om allt från gruppaktiviteter till stärkt mentorskap och individuellt stöd. Utgångspunkten för arbetet är beprövad erfarenhet och forskning och alla insatser kommer kontinuerligt att följas upp för att säkerställa förändring.

Under projekttiden sker regelbundna lokala och regionala träffar med fokus på att identifiera behov på elevnivå, personalnivå och skolnivå. GR finns med som processtöd under hela projekttiden.

Resultat

Än så länge har projektet inte redovisat något resultat.

Kontakt

I korthet

Pågår

01 februari 2023 – 31 januari 2026

GR:s roll

Projektägare, projektledare, processledare

Medverkande

Medlemskommuner: Ale, Lerum, Mölndal och Göteborg.

Utmaning i GR:s strategiska inriktning

Utbildning och kompetensförsörjning

Bidrar till globala målen

Mål 4. God utbildning för alla