Projekt pågående

Vatten i balans? Utmaningar för strategisk vattenplanering

Tron att vattenresurserna i Sverige är obegränsade har visat sig vara falsk, och samhällets användning av vatten behöver anpassas till ett förändrat klimat och ett nytt världsläge. I bred aktörssamverkan genomförs en systemanalys för vattenfördelning och vattenförvaltning i en förstudie.

Syfte och mål

Det långsiktiga målet är att nå en rättvis vattenfördelning och hållbar vattenförvaltning genom att nyttja och utveckla befintliga data och modeller för bättre beslutsunderlag i samhällsplaneringen och politiska överväganden. Målsättning för projektet är att beskriva hur detta kan gå till i en stegvis metodik som involverar relevanta nyckelaktörer på nationell, regional och lokal nivå. Dessutom behövs en dialog om hur en rättvis fördelning av resurserna kan se ut. Genom projektet skapas samsyn kring utmaningarna och i samverkan identifieras och utvecklas innovativa metoder för vattenbalanser som underlag för vattenresursplanering som bygger på vattnets naturliga kretslopp och tillgången på vatten.

Finansiär

Projektet finansieras av Vinnova.

Fördjupning

Utmaningar

I ett förändrat klimat behöver vi i Sverige få bättre kontroll på vårt vatten för att kunna planera för en rättvis vattenfördelning och hållbar vattenförvaltning. Det saknas på många håll en tydlig bild av både de vattenbehov som finns idag och i framtiden, och de faktiska uttag av vatten som sker inom ett avrinningsområde. Samtidigt är det flera olika intressen förutom vattenförsörjningen som spelar roll för hur ett avrinningsområde regleras och förvaltas, såsom kraftintresse, riskhantering för översvämningar, samt ekosystemets egna behov. Det är därför en stor utmaning att skapa en strategisk planering för resilienta vattensystem som kan tillgodose alla behov på ett rättvist sätt.

Målsättningar

En förbättrad kunskap om vattenbalansen för ett avrinningsområde, som inkluderar både yt- och grundvatten, kan skapa beslutsunderlag om vattenanvändning och en samhällsnyttig vattenförvaltning. Vattenbalansen kan utgöra grund för upprättande av vattenbudget, strategisk vattenplanering, och därmed rättvis vattenfördelning och hållbar vattenförvaltning

En rättvis vattenfördelning säkerställer tillgång till tillräckligt med vatten av tillräcklig kvalitet för ekosystem, säkert dricksvatten, mat- och energiproduktion samt konkurrenskraftigt näringsliv, samtidigt som en strategisk vattenplanering underlättar planering och drift av samhällen som är resilienta mot klimatförändringar och kriser

Resultat

  • Projektet ska identifiera de kunskapsgap som finns gällande data och metoder, samt identifiera användbara vattenbalansmodeller för yt- och grundvatten och titta på möjligheterna att koppla ihop dem för ett avrinningsområde.
  • Projektet ska identifiera möjliga innovativa lösningar för vattenresursplanering som bygger på vattnets naturliga kretslopp och tillgången på vatten, snarare än efterfrågan.
  • Projektet undersöker behoven av styrmedel för lokala och regionala samverkanslösningar samt hur en rättvis fördelning av vattenresurser kan se ut.
  • Projektet formulerar en beskrivning av önskat framtida läge för en rättvis vattenfördelning och hållbar vattenförvaltning, samt förslag på fortsättningsprojekt som behövs för att nå dit.

Kontakt

I korthet

Pågår

29 november 2024 – 29 maj 2025

GR:s roll

Projektägare, projektledare

Medverkande

Medlemskommun: Göteborgs Stad

Övriga aktörer: RISE (Research institutes of Sweden), SGU (Sveriges geologiska undersökning), SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut), Länsstyrelsen Västra Götaland, Region Skåne, Kristianstads kommun, Sydvatten

Utmaning i GR:s strategiska inriktning

Fysisk planering
Klimat och miljö

Bidrar till globala målen

Mål 6. Rent vatten och sanitet för alla
Mål 11. Hållbara städer och samhällen
Mål 13. Bekämpa klimatförändringen

Uppdaterad