Projekt pågående
Från verktygslåda till verkstad
Matsvinn och restavfall från offentliga verksamheter bidrar till stora kostnader, ohållbar resursanvändning och klimatutsläpp i onödan. Det finns en stor verktygslåda med goda exempel på hur verksamheter kan minska svinnet av avfall och resurser, men det är svårt att få verkstad och bestående förändring. Vi vill hitta de mest framgångsrika sätten att minska matsvinn och restavfall och ta fram stöd kring hur kommuner kan implementera resurssmarta arbetssätt i hela organisationen.
Syftet med detta projekt är att skapa en bättre förståelse för vad som krävs för att snabbare och effektivare skapa en bestående förändring i offentliga verksamheters arbetssätt för att minska matsvinn och restavfall. Det sker genom en sammanställning av lärdomar från tidigare insatser i Göteborgsregionen och samskapande processer med nyckelfunktioner från olika förvaltningar inom kommunerna. Målet är att ta fram ett processtöd och rekommendationer för att göra resurssmarta rutiner långvariga och engagera hela organisationen.
Finansiär
Projektet finansieras av Formas inom ramen för utlysningen ’Från forskning till tillämpning för ett hållbart samhälle 2023’.
Genomförande
Projektet pågår i två år och består av fyra arbetspaket.
- Sammanställning och analys av data från verksamheter som tidigare deltagit i projekten Avfallsnålt äldreboende, Avfallsnål förskola, Resurssmart äldreboende, Resurssmart förskola med Sopsamlarmonster och Göteborgsmodellen för mindre matsvinn. Undersöka samband mellan de metoder som används i projekten för att hitta de mest effektiva sätten att minska matsvinn och restavfall.
- Identifiera och förstå hinder och framgångsfaktorer för att införa nya resurssmarta arbetssätt ur ett organisatoriskt perspektiv. Genomföra enkätstudie med personal från verksamheter som tidigare deltagit för att ta reda på hur projektet upplevdes, organiserades och långsiktiga effekter. För att få en fördjupad förståelse genomförs intervjuer med tidigare projektledare, nyckelpersoner från kommuner som deltagit samt gruppintervjuer med personal och enhetschefer.
- Samskapa modell. Genomföra workshops med nyckelfunktioner från olika förvaltningar inom tre kommuner för att utbyta kunskap, erfarenheter och samskapa en arbetsmodell med processtöd för att få satsningar att bli långsiktiga, som kan anpassa till kommuners olika förutsättningar.
- Spridning av arbetsmodellen och projektresultatet inom GR och nationellt.
Kontakt

I korthet
Pågår
Januari 2024 – December 2025
GR:s roll
Projektpart, arbetspaketsledare
Samarbetspartners
RISE (Research Institutes of Sweden) och IVL Svenska Miljöinstitutet
Bidrar till globala mål
Mål 11. Hållbara städer och samhällen
Mål 12. Hållbar konsumtion och produktion
Mål 13. Bekämpa klimatförändringarna
Uppdaterad