Hallå där, Anna Ingemansson, som precis arrangerat Jobbskuggardagen!

Anna Ingemansson är arbetsterapeut på daglig verksamhet i SDF Örgryte/Härlanda där man precis genomfört Jobbskuggardagen. Syftet med dagen är att skapa positiva möten mellan arbetsgivare och de som står långt från arbetsmarknaden på grund av exempelvis funktionsnedsättning.

Varför arrangerade ni Jobbskuggardagen?

Vi hörde talas om Jobbskuggardagen för några år sedan genom ett ESF-finansierat GR-projekt, GRAF, som vi var involverade i. Då besökte vi Dublin under Jobbskuggardagen. Sedan dess har vi varit intresserade av att arrangera detta. Det är så enkelt och viktigt! På lång sikt handlar detta om att skapa en positiv attitydförändring i samhället och att motverka utanförskap på arbetsmarknaden.

Hur gick det till?

I höstas besökte vi Stenungsunds kommun, som var först i Sverige med att anordna Jobbskuggardagen, och fick ta del av deras erfarenheter. Därefter fick personer som var intresserade av att jobbskugga göra en intresseanmälan där de fick önska yrken att skugga. Utefter deras önskemål kontaktade vi arbetsgivare och frågade om de kunde ta emot. Bageri, livsmedelsbutik och bilverkstad är några exempel. Sedan ägnade vi tid åt att förbereda arbetsgivarna och "jobbskuggarna" inför dagen. Nu när dagen har varit kommer vi att samla "jobbskuggarna" för att fika, prata om dagen och dela ut diplom. Även arbetsgivarna kommer att få diplom för deras sociala engagemang.

Hur var dagen?

Det var enbart en positiv upplevelse! Både för arbetsgivarna och för de som skuggade. Vi har ju även etablerat nya kontakter med företag i stadsdelen som kanske kan öppna upp för praktikplatser.

Kommer ni att göra om det?

Vi kommer absolut att göra det igen! Vi hoppas och tror att detta kommer sprida sig över hela landet. 

Fakta: Jobbskuggardagen

Jobbskuggardagen (Job Shadow Day) startade på Irland av Irish Association for Supported Employment (IASE). Under dagen får personer som står långt från arbetsmarknaden delta under en arbetsdag på önskad arbetsplats. Syftet är att skapa positiva möten mellan arbetsgivare och de som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden. På lång sikt ska detta motverka utanförskap på arbetsmarknaden och främja en jämställd arbetsmarknad.

Annas tips om du vill arrangera en jobbskuggardag

  • Läs på IASE:s hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att få mer information
  • Gör studiebesök hos någon verksamhet som arrangerat Jobbskuggardagen
  • Besök Mötesplats Funktionshinder 10-11 oktober. Då är SDF Örgryte/Härlanda, Partille kommun och Stenungsunds kommun på plats för att berätta om Jobbskuggardagen. Mer information om Mötesplats Funktionshinder här: www.goteborgsregionen.se/motesplatsfunktionshinderlänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 2018-11-15 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund