Kommuntorget Göteborgsregionen på Gymnasiedagarna och Future Skills

Vaddå, finns det jobb där man får ”gejma” på jobbet?! Det var en av många frågor som ambassadörerna på Kommuntorget fick svara på.

Ta sju kommuner, 46 proffsiga ambassadörer i färgglada t-shirts – som goda representanter för 27 yrken. Utrusta dem med fem föremål som används i verksamheter inom kommunen, tre läsplattor med SKL:s Yrkestest för Sveriges Viktigaste Jobblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, flera hundra tygkassar samt tusen och åter tusen små pärlor.

Samla ihop allt detta på 15 kvadrat och var beredd på att möta anstormningen av 35 000 besökare; varav merparten 14-15-åringar i begrepp att välja gymnasieskola…

…där är (framgångs)receptet på montern Kommuntorget Göteborgsregionen, under mässan Gymnasiedagarna/Future Skills 2019!

För många var både de inlämnade svarstalongerna i montertävlingen ”Vad är grejen?”, som gick ut på att stoppa ner handen i en låda, känna på det föremål som låg i den och gissa dels vad det var för sak och dels inom vilket yrke den används. Och ännu fler var de glada skratt, utrop, vilda gissningar, frågor och dialoger som uppstod kring detta: ”Va´, meh, det här känns ju som en Xbox-kontroll! Vaddå, finns det jobb där man får ”gejma” på jobbet?!” ”Ja, det gör det faktiskt! Min kollega här till exempel, hon är stödassistent – fråga henne vad hon gör på jobbet ibland på dagarna!”

Otaliga var också de samtal som rörde frågorna i SKL:s webbaserade yrkestest (”Vad menas med `Jag lämnar inget åt slumpen’?” ”Vad är en `DIY:are’?”) som, efter att alla femton frågorna besvarats genererade ett svar på vilket yrke personen skulle passa att ha.

Och att se glittret i ögonen, leendet och stoltheten hos en 15-åring som just växte en decimeter efter att ha fått "svart på vitt" att denne skulle passa som kommundirektör.

Eller det fina mötet och goda samtalet som uppstod när en hel familj – två föräldrar och en tonåring – står och gjorde testet tillsammans.

Det är stort.

För att inte tala om alla de givande dialoger som förts över tusentals små pärlor – enfärgade eller med bokstäver – medan dessa trätts till armband, en aktivitet ursprungligen tänkt som en slags symbol för det som (delvis) kan vara en del av arbetsvardagen inom förskolan.

Många var de som uppskattade att bara få sitta ner ett par minuter, i det omtumlande och ganska påfrestande mässvimlet, och få göra något kreativt och lite annorlunda än att samla broschyrer.

Nu blev det en stund för reflektion, och samtal om skolan, framtiden, drömmar, val…

(Eller en chans att på ett pedagogiskt och handfast sätt lära sig de svenska bokstäverna, som i fallet för många av torsdagens besökare, då fokus var lite mer inriktat på nyanlända, varav många SFI-stundeter…)


Att nå igenom
bruset på en mässa är ingen enkel sak, i synnerhet inte i konkurrens med polisen – som var där med en polisbil, fordonsbranschen – som kört dit en hel lastbil, eller andra tekniktyngda verksamheter som bland annat visade upp robotar eller andra iögonfallande intresseväckare.

På Kommuntorget Göteborgsregionen gjordes det bästa för att slå hål på myten om kommunen som grå och tråkig, inte minst genom att visa upp den stora bredd och variation som finns; från Alingsås, Kungsbacka, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Steungsund och Öckerö medverkade både anläggningsarbetare, rörläggare, skolvaktmästare, lärare och förskollärare, socialsekreterare, personliga assistenter, arbetsterapeuter, kockar, undersköterskor, ekonomer, kommunikatörer och personer inom HR – för att nämna ett axplock.

Hårt och mjukt, högt och lågt, vitt och brett, men kanske med Mötet, Människor och Nyttan för andra som gemensam nämnare. Att arbeta inom kommunen är att faktiskt att göra något för fler än bara dig själv – att vara en del av något större, att tillföra något för någon annan*.

– Sveriges Viktigaste Jobb!

(*Både i det stora och i det lilla; när en av ambassadörerna vid slutet av sitt arbetspass blev tillfrågad om vilken som varit den vanligaste frågan hon svarat på i montern, blev svaret: ”Kan du hjälpa mig att knyta?”…
(Snöret till pärlarmbandet, reds. anmärkning)


Text och bild:
Helena E:son Alm, Göteborgsregionen

Senast uppdaterad: 2019-10-24 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund