Så nära får ingen gå?

Idag la FoU i Väst/GR:s Julia Bahner fram sin avhandling om sexualitet, funktionshinder och personlig assistans. 

Avhandlingsarbetet har gjorts vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.


En sammanfattning av innehållet i avhandlingen (på lättläst svenska):

Det står inget i LSS om rätten till ett gott sexliv. Det finns heller inga andra politiska beslut eller riktlinjer som säger hur assistenterna ska göra när brukare behöver hjälp för att ha sex. Ändå är sex viktigt för att människor ska kunna leva ett gott liv.

Avhandlingen handlar om hur svårt det blir att hjälpa brukare med deras sexliv när det inte finns några allmänna regler eller beslut att stödja sig på. Den handlar också om hur osäkerhet och fördomar i samhället gör det svårt för assistenter att hjälpa till och svårt för brukarna att be om hjälp.


Ett tabubelagt område

Ett problem är att många i samhället känner sig osäkra när de pratar om sitt eget eller andras sexliv. Det känns obekvämt och förbjudet. Detta tabu kan kännas extra starkt när det gäller rörelsehindrade eftersom många i samhället tror att sexlivet för rörelsehindrade är annorlunda och för att många tycker att sexlivet för rörelsehindrade verkar konstigt.

Tabut och fördomar om vilket sexliv som är normalt och vilket som är onormalt gör att rörelsehindrade ibland känner sig obekväma och diskriminerade när de behöver sin assistents hjälp i sexlivet.

Ibland leder tabun och fördomar till att människor börjar tro att rörelsehindrade inte behöver sex alls. Brukarnas sexuella behov glöms bort eller göms undan. Sådana tankar gör att brukarna känner sig ännu mer diskriminerade och obekväma när de behöver hjälp i sexlivet. Istället för att be om hjälp, håller de hellre tyst om sitt problem och låtsas att det inte finns. Ibland vågar inte brukarna fråga sin assistent om hjälp med att ha sex. Brukarna är rädda att assistenten ska känna sig obekväm eller bli irriterad och kanske inte kommer att vilja jobba kvar.

Det saknas allmänna politiska beslut och regler för hur man ska hjälpa rörelsehindrade till ett bra sexliv. Kanske är det så att politiker och andra beslutsfattare inte skapat några riktlinjer för hur rörelsehindrade ska kunna leva ett bra sexliv för att ämnet är tabu och de har fördomar.


Assistentens yrkesroll

Ett annat problem handlar om assistentens yrkesroll. Assistenten finns ju där för brukarens skull. Det betyder att brukaren bör vara den som bestämmer hur hen vill ha det och vad assistenten ska hjälpa till med. Om brukaren då vill ha hjälp med att ha sex kan assistenten känna sig maktlös och rädd att användas på ett hänsynslöst sätt.

De som bestämmer om funktionsnedsattas rättigheter, och de som arbetar med att hjälpa funktionsnedsatta att få sina rättigheter uppfyllda måste hitta en lösning som gör att brukarna inte blir sexuellt diskriminerade utan får den hjälp de behöver och så att assistenterna blir trygga i sin yrkesroll!


Läs avhandlingen i GUPEA, Göteborgs universitet:

  1. Så nära får ingen gå? En studie om sexualitet, funktionshinder och personlig assistans.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 2016-09-02 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund