Att lära sig av varandra – konferens om rättvisa städer i Kenya

Mistra Urban Futures årliga konferens pågår under denna vecka i Kenya. Den 12-15 november samlas över 100 deltagare från sex länder i Kisumu.

Temat för årets konferens är att lära sig av varandra genom jämförelse, för att förverkliga rättvisa städer. Det snabbt ökande antalet människor som flyttar till städer över hela världen innebär en aldrig tidigare skådad utmaning. Det är väsentligt att urbaniseringen bidrar till ökat välstånd, välbefinnande och ökad hållbarhet, för alla invånare.

Kisumus guvernör Professor Peter Anyang’ Nyong’o, Dominic Makawiti, styrelseordförande, Mistra Urban Futures Platform i Kisumu och Stefan Bengtsson, rektor och VD, Chalmers invigningstalar på konferensen.

Huvudtalare
Translocal urban lives: Rescaling justice in African cities är det ämne som Dr. Caroline Kihato ska prata om. Caroline är gästprofessor vid School of Architecture and Planning vid University of the Witwatersrand, Johannesburg, Global Scholar vid Woodrow Wilson Center for International Scholars, Washington DC och styrelsemedlem i Mistra Urban Futures.

Professor Edgar Pieterse, Director, African Centre for Cities, University of Cape Town kommer att prata om Agenda 2063 och lokal förankring av den. Agenda 2063 en vision och strategiskt ramverk framtaget av Afrikanska unionen.

Mat, transport och kultur
Mat, migration, transport, kultur och kulturarv, avfall, områdesutveckling, offentliga finanser och deltagande är teman som kommer att presenteras. Inom ramen för samma teman håller jämförande forskningsprojekt på att startas upp. Konferensen innebär därför också en möjlighet för projektteam från Göteborg, Skåne, Kapstaden, Sheffield-Manchester och Kisumu att arbeta tillsammans inom en rad workshops.

- Mistra Urban Futures är en pionjär när det kommer till jämförande forskning mellan städer på olika kontinenter. Projekten använder sig av medskapande metoder för att undersöka hur mycket vi kan generalisera om lämpliga sätt att främja hållbarhet i städer. Vi är glada över att många lokala kenyanska forskare och offentliga tjänstemän kommer att delta i konferensen och får möjlighet att möta våra projektteam från andra länder ", säger David Simon, Director, Mistra Urban Futures.

Förra årets konferens arrangerades i Göteborg med temat Co-production in Action, med fokus på centrumets metoder. Se filmer och dokumentation härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 2018 års konferens kommer att äga rum i Kapstaden, Sydafrika i November.


Kontaktperson på GR
:
Sara-Linnea Östervall

Kontaktpersoner på Mistra Urban Futures:
Ulrica Gustafsson, eventansvarig
Jenny Sjödin, kommunikationsansvarig,

Om Mistra Urban Futures
GR är en av konsortieparterna i Mistra Urban Futures - ett internationellt forsknings- och kunskapscentrum som arbetar med hållbar stadsutveckling, en av dagens viktigaste samhällsutmaningar. Alla projekt som genomförs drivs tillsammans av praktiker och forskare med målet att förverkliga den rättvisa staden. Centrumet är verksamma i sex städer i världen: Göteborg, Skåne, Stockholm, Kapstaden, Kisumu och Sheffield-Manchester.

Centrumet finansieras av Mistra - Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Sida och ett konsortium bestående av Chalmers, Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, Göteborgs stad, GR, Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Västra Götalandsregionen. www.mistraurbanfutures.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


 

Senast uppdaterad: 2017-11-14 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund