En vecka kvar till EuroSkills – Europas största yrkestävling

40 000 besökare, varav 32 000 skolelever, väntas besöka EuroSkills på Svenska Mässan den 1–3 december. Under året har GR Utbildning genomfört en rad insatser kopplade till evenemanget.

EuroSkills är Europas största tävling i yrkesskicklighet och den 1–3 december genomförs detta evenemang för första gången i Skandinavien, på Svenska Mässan i Göteborg.  

32 000 skolelever från de flesta kommuner i Västra Götaland har föranmält sitt besök, varav nästintill samtliga åttonde- och niondeklassare från kommunala skolor i Göteborg.

Besökarna kommer att kunna se på när omkring 500 unga skickliga yrkesutövare från hela Europa tävlar om EM-titeln i 35 yrken, alltifrån snickare och rörmokare till kock och webbdesigner. Syftet är att öka intresse och status för yrkesutbildningar.

EuroSkills är ett både stort och mycket viktigt evenemang för framtiden. Fler behöver utbilda sig inom de här yrkena för att vi ska bygga framtidens infrastruktur och välfärd i Europa. Det kommer ett tiotal ministrar från olika länder i Europa för att ta del i de diskussioner och nätverk som förs under tävlingsdagarna, säger Lena Sjöstrand, projektledare på Göteborg & Co för EuroSkills 2016.

GR Utbildnings insatser inför och under EuroSkills
GR Utbildning arbetar med den långsiktiga kompetensförsörjningen genom samverkan mellan skolan och arbetsliv. På uppdrag av Skolverket och Worldskills Sweden har bland annat en lärarhandledning inför besöket på EuroSkills tagits fram och spridits genom temapass på skolor i hela Västra Götaland. Allt i syfte att lyfta yrkesprogrammen och förbereda eleverna inför kommande gymnasieval.

Även under Gymnasiedagarna 2016 låg stort fokus på yrkesprogrammen och genom projektet yrkespraktik har elever från grundskolan haft möjlighet att göra sin prao på ett yrkesprogram i gymnasieskolan. Därtill har ett flertal frukostmöten arrangerats på temat, liksom en dialogkonferens och ett studiebesöksprojekt i samarbete med samverkansföretag i Näringslivsarenan.
 
GR Utbildning finns med på många håll även under evenemanget, bland annat genom en interaktiv monter, seminarier och den årliga prisutdelningen av Utmärkelsen för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv.
 
Seminarium: Tekniska tjejer och vårdande män?
Ett seminarium om hur vi gemensamt kan motverka könsstereotypa yrkes- och utbildningsval. För att öka attraktiviteten och få fler unga att söka sig till dessa utbildningar är det viktigt att vi gemensamt arbetar för att bryta de generella uppfattningar som existerar kring könsstereotypa roller. Seminariet arrangeras inom ramen för ESF-projektet College Väst.
 
Torsdag 1 december kl. 09.00 - 10.00, lokal J2 på Svenska Mässan
Anmälan:
 www.delegia.com/yrkesutbildningar20161201länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Prisutdelning: Utmärkelsen 2016
Den årliga prisutdelningen av Utmärkelsen för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv arrangeras i år under EurosSkills. Priser delas ut för grundskola, gymnasieskola, företag samt den nya kategorin yrkeslärare. Lyssna även till rektor Lina Axelsson Kihlblom som pratar om framtidens skola samt hur Liseberg arbetar med långsiktig kompetensförsörjning.
 
Torsdag 1 december kl. 15.00 – 17.00, lokal Imagine, Gothia Towers
Anmälan: www.delegia.com/utmarkelsen20161201länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 
Information om lärarhandledningen
GR Skola Arbetsliv berättar om arbetet med den lärarhandledning som GR Utbildning på uppdrag av Skolverket och WorldSkills Sweden tagit fram inför EuroSkills. Matnyttig information för skolpersonal samt information om övningar kopplade till eventet och många av de val ungdomar idag ställs inför.
 
Torsdag 1 december kl. 11.00, Stora scenen
Fredag 2 december kl. 15.00, Stora scenen
Lördag 3 december kl. 11.30, Stora scenen

 
Nätverksmöten
Under EuroSkills kommer flertalet av GR:s nätverk att ha nätverksmöten på Svenska Mässan, vilket ger cirka 300 tjänstemän från medlemskommunerna möjlighet att ta del av evenemanget och att särskilt belysa yrkesutbildningar.
 
Interaktiv monter
GR Utbildning kommer under evenemangets alla dagar att ha en monter där verksamhetens arbete kring samverkan mellan skola och arbetsliv visas upp på ett interaktivt sätt.
 
Torsdag-lördag, monter B03:14.

Välkommen!

Kontaktperson på GR
Johanna Redelius

GR Skola Arbetsliv

Senast uppdaterad: 2016-11-25 

Göteborgsregionen (GR)

Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund